{"id":7750,"date":"2011-08-10T10:38:28","date_gmt":"2011-08-10T10:38:28","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/etrend-kialakitasa\/"},"modified":"2011-08-10T10:38:28","modified_gmt":"2011-08-10T10:38:28","slug":"etrend-kialakitasa","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/etrend-kialakitasa\/","title":{"rendered":"\u00c9trend kialak\u00edt\u00e1sa:"},"content":{"rendered":"
Az alábbiakban fussunk végig a f\u0151bb ételeken aszerint, hogy melyekb\u0151l mennyit szabadna fogyasztanunk:<\/span><\/p>\n <\/p>\n Bármennyi fogyasztható:<\/em><\/strong><\/span><\/p>\n <\/p>\n Sok fogyasztható:<\/em><\/strong><\/span><\/p>\n <\/p>\n Módjával fogyasszuk:<\/em><\/strong><\/span><\/p>\n <\/p>\n Keveset fogyasszunk:<\/em><\/strong><\/span><\/p>\n <\/p>\n Ne fogyasszuk:<\/em><\/strong><\/span><\/p>\n <\/p>\n Vissza az elejére…<\/a><\/span><\/p>\n Napi kalóriaszükségletünk kiszámításakor megközelít\u0151leg úgy számolhatunk, hogy testsúlyunkból levonjuk a zsír mennyiségét, pl. 62 kg testsúlyú ember 20% zsírral: ez kb. 50 kg zsírmentes testtömeget jelent. Ezután ezt 24-gyel megszorozva megkapjuk alapanyagcserénk kalória-szükségletét, ennél a példánál 1.200 kcal-t. Ennyi kalóriára lenne szükségünk, ha nem csinálnánk semmit, pl. kórházban feküdnénk.<\/span><\/p>\n <\/p>\n Attól függ\u0151en, hogy mivel foglalkozunk, aktivitási indexünk 1 és 2 között változhat (mondjuk: a lusta disznótól – a biciklis pizzafutárig). Irodai dolgozók pl. 1,4-gyel, gyári munkások 1,7-tel megszorozva az el\u0151bbi kalóriaértéket, megkapják a szintentartó kalóriaszükségletet. A fenti példánál maradva: 1.200 x 1,4 = 1.680 kcal. Ha ennyit eszünk, akkor elvileg se nem hízunk, se nem fogyunk. Tudjuk persze, hogy ha étrendünk sok magas glikémiás index\u0171 élelmiszert tartalmaz, akkor ennyi kalóriától is zsírosodni fogunk, ráadásul fáradtak, levertek leszünk. Kalória-deficit megvalósítása céljából a szintentartó szükségletb\u0151l vonunk le 10-15%-ot, tehát – esetünkben – napi 1.400-1.500 kcal-val tervezünk.<\/span><\/p>\n <\/p>\n Átlagos id\u0151beosztású ember be tud tervezni napi 5-szöri étkezést, pl. 7-kor, 10-kor, 13 órakor, 16-kor és 19-kor. Próbáljuk napi programunkat úgy alakítani, hogy kb. három óránként tudjunk enni. Ötfelé osztva napi kalória-tervünket, kiderül, hogy étkezésenként kb. mennyit ehetünk. A fenti példánál maradva ez 300 kalóriára adódik.<\/span><\/p>\n <\/p>\n Vissza az elejére…<\/a><\/span><\/p>\n\n
\n
\n
\n
\n
\n
<\/a><\/span><\/p>\n3. Napi kalória szükséglet kiszámítása<\/span><\/h3>\n
\n