{"id":7820,"date":"2012-11-29T17:28:15","date_gmt":"2012-11-29T17:28:15","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/"},"modified":"2012-11-29T17:28:15","modified_gmt":"2012-11-29T17:28:15","slug":"tenyleg-karos-a-voros-hus","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/","title":{"rendered":"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas?"},"content":{"rendered":"

Miközben több olyan étrend is létezik, amelyek ajánlásai alapján húst kell enni hússal, folyamatosan jelennek meg tanulmányok, amelyek a vörös húsok kockázataira hívják fel a figyelmet. A Scientific American<\/a><\/em> ismeretterjeszt\u0151 magazin megpróbált rendet teremteni az ellentétes nézetek között.<\/span><\/p>\n

Sokat köszönhetünk a vörös húsoknak<\/strong><\/span><\/p>\n

Tény, hogy hús nélkül az emberiség ma nem tartana ott, ahol tart. Az evolúcióbiológusok szerint körülbelül 6 millió éve, az ember és a csimpánz közös \u0151sér\u0151l való leválás idején \u0151seink még csak gyümölcsöt és leveleket rágcsáltak, valamint termeszeket kóstolgathattak.<\/span><\/p>\n

Az ember\u0151sök által elfogyasztott els\u0151 húsok a ragadozók által meghagyott zsákmányokból származtak. Az els\u0151 k\u0151eszköz, amelynek segítségével le tudták metszeni a húst a csontról, hárommillió évvel ezel\u0151tt készülhetett. T\u0171zön sütni-f\u0151zni 400 ezer éve kezdett az ember, az els\u0151 húsdarabot pedig 200 ezer éve t\u0171zte k\u0151 lándzsája hegyére.<\/span><\/p>\n

A rendszeres húsevés és a f\u0151tt étel megváltoztatta \u0151seink szervezetét. Kisebbek és kevésbé hegyesek lettek a fogaik, a bélrendszerükön belül a féregnyúlvány elsorvadt, a vastagbél viszont hosszabbá vált. Az energiadús ételek hatására agytérfogatuk háromszorosára n\u0151tt.<\/span><\/p>\n

Húsz éve még egyértelm\u0171en károsnak vélték a vörös húst<\/strong><\/span><\/p>\n

Ma, Japánt kivéve, a fejlett országokban az els\u0151 számú fehérjeforrás a hús. A becslések szerint a Föld húsfogyasztása 2030-ra eléri az évi 376 millió tonnát. A húsellenz\u0151k szerint az, hogy \u0151seink egykor hogyan táplálkoztak, nem lehet érv a húsfogyasztás mellett, mivel a mai ember mozgásszegény életmódja nem vethet\u0151 össze az \u0151semberével, aki számára a vadászat volt az egyetlen lehet\u0151ség a túlélésre. Azaz érvelésük szerint a mai ember életmódjához képest eszik túl sok húst. De ehetünk-e annyi húst, ami már káros az egészségre?<\/span><\/p>\n

Húsz évvel ezel\u0151tt a táplálkozástudósok nagy része a kérdésre "igennel" felelt volna. A vörös húsok és a bel\u0151lük készült bacon, tarja, hamburger telítettzsírsav-tartalma ugyanis kiugróan magas. A telített zsírsavak lebomlása során többek között koleszterinmolekulák keletkeznek, amelyek az érfalon letapadva csökkentik annak rugalmasságát, és ezáltal növelik a szívinfarktus és a stroke kockázatát.<\/span><\/p>\n

Ma már finomodik a megítélése<\/strong><\/span><\/p>\n

Az utóbbi id\u0151ben azonban egyre több kutató kérd\u0151jelezi meg a vörös húsok és a szív- és érrendszeri betegségek közötti ok-okozati kapcsolatot. A kutatások szerint ugyanis a különféle kémiai eljárások, amelyeken a feldolgozott hústermékek átesnek, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre, mint a telített zsírsavak.<\/span><\/p>\n

A dietetikusok egyre inkább hangsúlyozzák azt is, hogy annak megállapítására, hogy valaki mennyire étkezik egészségesen, az egész étrendet kell vizsgálni, nem pedig egyes kiragadott ételeket.  Például hiába hagyja el valaki a vörös húsokat, ha ugyanakkor megn\u0151 a pizza-, a fehér kenyér- vagy a jégkrém-fogyasztása, nem lesz egészségesebb.<\/span><\/p>\n

Az elmúlt évek két legnagyobb, a vörös húsok kockázatait feltáró kutatást az amerikai Harvard Egyetemen végezték.<\/span><\/p>\n

Az els\u0151 kutatásba<\/a> 120 ezer embert vontak be, és a férfiaknál 22, a n\u0151knél 28 év volt a vizsgálat id\u0151tartama. A kutatás eredményei szerint a vöröshús-fogyasztás egyértelm\u0171en magasabb szív- és érrendszeri kockázattal jár, illetve n\u0151 a daganatos betegségek kockázata is. Már ebben a vizsgálatban is megállapították, hogy a kockázatok egyértelm\u0171en magasabbak voltak a feldolgozott hústermékek esetében. A vizsgálat szerint napi plusz egy adag vörös hús körülbelül 13 százalékkal növeli a halálozási kockázatot, ugyanez az érték feldolgozott hústermék esetében 20 százalék. A kutatócsoport azt is kiszámolta, hogy ez mit jelent élettartamra nézve: számításaink szerint napi plusz egy adag (lásd keretes írásunkat) vörös hús egy évvel csökkenti a várható élettartamot. (Azaz egy 30 éves európai férfi el\u0151tt átlagosan nem 41, hanem csak 40 év áll haláláig.) Összehasonlításképpen: a rendszeres dohányzás több mint tíz évvel mérsékli.<\/span><\/p>\n

A vizsgálatban továbbá megállapították, hogy a vöröshús-fogyasztás egészségre gyakorolt pontos hatását nehéz megállapítani, mert jellemz\u0151en a vöröshús-rajongók körében az átlagnál magasabb a dohányozók aránya, az átlagnál több alkoholt fogyasztanak, valamint az átlagnál kevesebbet mozognak.<\/span><\/p>\n

A második<\/a>, 20 korábbi vizsgálatot áttekint\u0151 metaelemzés eredménye szerint a vöröshús-fogyasztás önmagában nem növeli a betegségek vagy az elhalálozás kockázatát, a feldolgozott húsáruk azonban igen. Az 1,2 millió ember adatait áttekint\u0151 elemzés szerint minden 50 gramm feldolgozott hús 42 százalékkal növeli a szív- és érrendszeri betegségek, és 19 százalékkal a cukorbetegség kockázatát.<\/span><\/p>\n

A feldolgozott hústermékek plusz kockázatai<\/strong><\/span><\/p>\n

Miért sokkal egészségtelenebb a feldolgozott hústermék, mint a nyers hús? Ami közös bennük, hogy telített zsírsavak mindkett\u0151ben találhatók. Fontos különbség azonban, hogy a nyers húshoz képest 50 gramm feldolgozott húsban jellemz\u0151en több a kalória, kevesebb viszont a koleszterin, a fehérje és a vas.<\/span><\/p>\n

A legnagyobb különbség azonban a só- és egyéb adalékanyagok mennyiségében van. A feldolgozott húsáruk átlagosan négyszer több sót tartalmaznak és 50 százalékkal több tartósítószert. Ez többnyire nitrátot és nitritet jelent, amelyek baktériumöl\u0151 hatásúak, valamint vonzó piros színt is biztosítanak a húsnak. Továbbá a feldolgozott termékek tartalmazhatnak nitrozamint is, amely magas h\u0151mérsékleten, illetve a gyomorsav hatására ugyancsak nitritre bomlik.<\/span><\/p>\n

A sóról ismert, hogy vérnyomásnövel\u0151 hatású, fokozott mennyiség\u0171 nitrát és nitrit hatására pedig az erek veszíthetnek rugalmasságukból, és cukorbetegséget utánzó állapot jöhet létre. A nitrozamin rágcsálókon, eml\u0151sökön és embereken végzett kísérletek szerint is növeli a daganatos betegségek kockázatát.<\/span><\/p>\n

Korábbi vizsgálatokból az is ismert, hogy a vörös húsok megítélése szempontjából számít a konyhatechnológiai eljárás is: a jól átsült, rostonsült húsok növelik a vastagbél- és hasnyálmirigy daganatok esélyét.<\/span><\/p>\n

Az eredmények alapján tehát önmagában az, hogy valaki egészségesen táplálkozik-e, nem állapítható meg az alapján, hogy fogyaszt-e vöröshúst, vagy sem. Az, hogy a vörös hús inkább árt-e, mint használ, függ a termék feldolgozottságától, elkészítését\u0151l, és az elfogyasztott mennyiségt\u0151l. Az emberiség manapság már nem függ úgy a hústól, mint az \u0151sember függött, de a vörös hús globálisan továbbra is fontos fehérje-, vas- és B12-vitaminforrás marad.<\/span><\/p>\n

Forrás: origo<\/a><\/p>\n

Speedfit – Fitnesszn Mindenkinek!<\/span><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Ehetünk-e annyi húst, ami már káros az egészségre? A legutóbbi átfogó felmérések alapján nem maga a vörös hús veszélyes, hanem a feldolgozása során felhasznált adalékanyagok.<\/strong><\/span><\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[54],"tags":[],"acf":[],"yoast_head":"\nT\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas? – SPEEDFIT<\/title>\n<meta name=\"robots\" content=\"index, follow, max-snippet:-1, max-image-preview:large, max-video-preview:-1\" \/>\n<link rel=\"canonical\" href=\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/\" \/>\n<meta property=\"og:locale\" content=\"hu_HU\" \/>\n<meta property=\"og:type\" content=\"article\" \/>\n<meta property=\"og:title\" content=\"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas? – SPEEDFIT\" \/>\n<meta property=\"og:description\" content=\"Ehetünk-e annyi húst, ami már káros az egészségre? A legutóbbi átfogó felmérések alapján nem maga a vörös hús veszélyes, hanem a feldolgozása során felhasznált adalékanyagok.\" \/>\n<meta property=\"og:url\" content=\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/\" \/>\n<meta property=\"og:site_name\" content=\"SPEEDFIT\" \/>\n<meta property=\"article:publisher\" content=\"https:\/\/www.facebook.com\/speedfithu\/\" \/>\n<meta property=\"article:published_time\" content=\"2012-11-29T17:28:15+00:00\" \/>\n<meta name=\"author\" content=\"SPEED FIT\" \/>\n<meta name=\"twitter:card\" content=\"summary_large_image\" \/>\n<meta name=\"twitter:label1\" content=\"Szerz\u0151:\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data1\" content=\"SPEED FIT\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:label2\" content=\"Becs\u00fclt olvas\u00e1si id\u0151\" \/>\n\t<meta name=\"twitter:data2\" content=\"10 perc\" \/>\n<script type=\"application\/ld+json\" class=\"yoast-schema-graph\">{\"@context\":\"https:\/\/schema.org\",\"@graph\":[{\"@type\":\"WebPage\",\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/\",\"url\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/\",\"name\":\"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas? – SPEEDFIT\",\"isPartOf\":{\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#website\"},\"datePublished\":\"2012-11-29T17:28:15+00:00\",\"dateModified\":\"2012-11-29T17:28:15+00:00\",\"author\":{\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#\/schema\/person\/f8740da79fd729268cee068950e6ba86\"},\"breadcrumb\":{\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/#breadcrumb\"},\"inLanguage\":\"hu\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"ReadAction\",\"target\":[\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/\"]}]},{\"@type\":\"BreadcrumbList\",\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/#breadcrumb\",\"itemListElement\":[{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":1,\"name\":\"Kezd\u0151lap\",\"item\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/\"},{\"@type\":\"ListItem\",\"position\":2,\"name\":\"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas?\"}]},{\"@type\":\"WebSite\",\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#website\",\"url\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/\",\"name\":\"SPEEDFIT\",\"description\":\"Fitnesz Mindenkinek!\",\"potentialAction\":[{\"@type\":\"SearchAction\",\"target\":{\"@type\":\"EntryPoint\",\"urlTemplate\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/?s={search_term_string}\"},\"query-input\":\"required name=search_term_string\"}],\"inLanguage\":\"hu\"},{\"@type\":\"Person\",\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#\/schema\/person\/f8740da79fd729268cee068950e6ba86\",\"name\":\"SPEED FIT\",\"image\":{\"@type\":\"ImageObject\",\"inLanguage\":\"hu\",\"@id\":\"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#\/schema\/person\/image\/\",\"url\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/afb3bd6aca8d43bee20ca8e22c28364d?s=96&d=mm&r=g\",\"contentUrl\":\"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/afb3bd6aca8d43bee20ca8e22c28364d?s=96&d=mm&r=g\",\"caption\":\"SPEED FIT\"}}]}<\/script>\n<!-- \/ Yoast SEO plugin. -->","yoast_head_json":{"title":"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas? – SPEEDFIT","robots":{"index":"index","follow":"follow","max-snippet":"max-snippet:-1","max-image-preview":"max-image-preview:large","max-video-preview":"max-video-preview:-1"},"canonical":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/","og_locale":"hu_HU","og_type":"article","og_title":"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas? – SPEEDFIT","og_description":"Ehetünk-e annyi húst, ami már káros az egészségre? A legutóbbi átfogó felmérések alapján nem maga a vörös hús veszélyes, hanem a feldolgozása során felhasznált adalékanyagok.","og_url":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/","og_site_name":"SPEEDFIT","article_publisher":"https:\/\/www.facebook.com\/speedfithu\/","article_published_time":"2012-11-29T17:28:15+00:00","author":"SPEED FIT","twitter_card":"summary_large_image","twitter_misc":{"Szerz\u0151:":"SPEED FIT","Becs\u00fclt olvas\u00e1si id\u0151":"10 perc"},"schema":{"@context":"https:\/\/schema.org","@graph":[{"@type":"WebPage","@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/","url":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/","name":"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas? – SPEEDFIT","isPartOf":{"@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#website"},"datePublished":"2012-11-29T17:28:15+00:00","dateModified":"2012-11-29T17:28:15+00:00","author":{"@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#\/schema\/person\/f8740da79fd729268cee068950e6ba86"},"breadcrumb":{"@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/#breadcrumb"},"inLanguage":"hu","potentialAction":[{"@type":"ReadAction","target":["https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/"]}]},{"@type":"BreadcrumbList","@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tenyleg-karos-a-voros-hus\/#breadcrumb","itemListElement":[{"@type":"ListItem","position":1,"name":"Kezd\u0151lap","item":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/"},{"@type":"ListItem","position":2,"name":"T\u00e9nyleg k\u00e1ros a v\u00f6r\u00f6s h\u00fas?"}]},{"@type":"WebSite","@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#website","url":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/","name":"SPEEDFIT","description":"Fitnesz Mindenkinek!","potentialAction":[{"@type":"SearchAction","target":{"@type":"EntryPoint","urlTemplate":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/?s={search_term_string}"},"query-input":"required name=search_term_string"}],"inLanguage":"hu"},{"@type":"Person","@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#\/schema\/person\/f8740da79fd729268cee068950e6ba86","name":"SPEED FIT","image":{"@type":"ImageObject","inLanguage":"hu","@id":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/#\/schema\/person\/image\/","url":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/afb3bd6aca8d43bee20ca8e22c28364d?s=96&d=mm&r=g","contentUrl":"https:\/\/secure.gravatar.com\/avatar\/afb3bd6aca8d43bee20ca8e22c28364d?s=96&d=mm&r=g","caption":"SPEED FIT"}}]}},"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7820"}],"collection":[{"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=7820"}],"version-history":[{"count":0,"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/7820\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=7820"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=7820"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=7820"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}