{"id":7839,"date":"2017-03-16T16:10:24","date_gmt":"2017-03-16T16:10:24","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/alapismeretek-az-egeszsegtudatos-taplalkozashoz-2-resz\/"},"modified":"2017-03-16T16:10:24","modified_gmt":"2017-03-16T16:10:24","slug":"alapismeretek-az-egeszsegtudatos-taplalkozashoz-2-resz","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/alapismeretek-az-egeszsegtudatos-taplalkozashoz-2-resz\/","title":{"rendered":"Alapismeretek az eg\u00e9szs\u00e9gtudatos t\u00e1pl\u00e1lkoz\u00e1shoz 2.r\u00e9sz"},"content":{"rendered":"
Tápanyagok<\/p>\n
A valós napi energiaszükségletedet tápanyagok bevitelével tudod kielégíteni. Tápanyagok azok az anyagok, amelyeket a táplálékkal juttatsz be a szervezetedbe és részt vesznek a test felépítésében, a m\u0171ködéshez szükséges energia el\u0151állításában, a szervezet m\u0171ködési folyamatainak szabályozásában valamint véd\u0151rendszerének m\u0171ködtetésében. A tápanyagok a szükséges mennyiségük alapján lehetnek makro-, illetve mikrotápanyagok.<\/p>\n
Makrotápanyagok – Szénhidrátok<\/p>\n
A szénhidrátok szénb\u0151l, hidrogénb\u0151l és oxigénb\u0151l álló szerves vegyületek, amiket a fotoszintézis során a növények állítanak el\u0151, és az \u0151ket alkotó szénatomok számától függ\u0151en lehetnek egyszer\u0171ek és összetettek. Legf\u0151bb élettani szerepük az, hogy a magukban hordozott energiát a szervezet képes lebontani, felhasználni saját szükségletei biztosítására.<\/p>\n
Az egyszer\u0171 szénhidrátok a cukrok, amelyeknek egyik alapvet\u0151 tulajdonsága, hogy gyorsan felszívódnak a szervezetben, ezáltal gyorsan megemelik a vércukorszintet.<\/p>\n
Az összetett szénhidrátok több szénhidrátegységb\u0151l tev\u0151dnek össze és felszívódásuk lassú, mivel el\u0151ször fel kell, hogy bontsa \u0151ket a szervezet, s\u0151t vannak olyanok is, amelyek egyenesen emészthetetlenek a szervezet számára. Emészthet\u0151 fajtája a keményít\u0151 (gabonafélékben, burgonyában, szójában, hüvelyesekben, gesztenyében), nem emészthet\u0151k a rostok (cellulóz: korpákban, zöldségfélékben, pektin: gyümölcsökben). <\/p>\n
A tartós szénhidráthiány kellemetlen következményekkel jár (szöveti fehérjék fokozott lebontása, só-víz háztartás egyensúlyának felborulása, állóképesség és a fizikai teljesítmény romlása, szédülés, fejfájás, hasi görcsök, székrekedés). Túlzott szénhidrátbevitel esetén a szervezet az "üzemanyagként" fel nem használt szénhidrátokat átalakítja zsírrá és azt a zsírszövetben raktározza. <\/p>\n
Makrotápanyagok – Zsírok<\/p>\n
Az étkezésben használt zsír a glicerin zsírsavakkal alkotott észtere. Az egyes zsírok tulajdonságait nagyrészt meghatározza a zsírsavak lánchossza, szénatom-száma és a szénatomok közötti kett\u0151s kötések száma, ami alapján telített-, egyszeresen telítetlen- és többszörösen telítetlen zsírsavakat különböztetünk meg. Az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak van egy különleges molekulaszerkezet\u0171 csoportja, a transz-zsírsavak, amelyek többnyire már emberi beavatkozás „következményei”, f\u0151ként az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek.<\/p>\n
Külön figyelmet érdemelnek az úgynevezett esszenciális zsírsavak, amelyeket a szervezet nem tud szintetizálni, saját maga el\u0151állítani, hanem mindenképpen a táplálékkal kell a szervezetbe juttatni. <\/p>\n
Az állati eredet\u0171 zsírokban magasabb a telített zsírsavak aránya, ezek szobah\u0151mérsékleten szilárd (de kenhet\u0151) halmazállapotúak és tulajdonképpen ezeket nevezzük ténylegesen zsíroknak.<\/p>\n
A növényi eredet\u0171 zsírokban nagyobb részt telítetlen zsírsavak fordulnak el\u0151 és szobah\u0151mérsékleten folyékonyak, ezeket nevezzük olajoknak.<\/p>\n
A zsírok alapfunkciója, hogy energiát biztosítanak a szervezet számára, de jelenlétük nélkülözhetetlen néhány nagyon fontos folyamat m\u0171ködésében is, mint pl. a hormontermelés, az idegrendszer m\u0171ködése és a zsírokban oldódó vitaminok felszívódása. A test zsírszövete tápanyagtartalékként, raktárként is szolgál, azáltal pedig, hogy beágyazza az egyes szerveket, mechanikai véd\u0151szerepe sem elhanyagolható, ráadásul jó h\u0151szigetel\u0151 is, így el\u0151segíti az állandó testh\u0151mérséklet megtartását.<\/p>\n
A zsírok nélkülözhetetlen részét képezik a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, de nagyon lényeges azok forrása, fajtája, mennyisége és aránya, mert mindegyiknek megvan a maga funkciója. Az a szerencsés, ha a zsírból származó energia 1\/3-2\/3 arányban származik a telített- illetve a telítetlen zsírokból (leegyszer\u0171sítve az állati illetve a növényi zsiradékból):<\/p>\n
Makrotápanyagok – Fehérjék <\/p>\n
A fehérjéknek megkülönböztetett szerepük van a táplálkozásban, ezek az él\u0151 sejtek legfontosabb alkotórészei, nélkülük az emberi szervezet képtelen lenne a normális m\u0171ködésre.<\/p>\n
A fehérjék komplex makromolekulák, épít\u0151elemeik az aminosavak, amelyek meghatározzák a kémiai, fizikai és biológiai tulajdonságaikat. Táplálkozás szempontjából lehetnek esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet nem tud szintetizálni, félig esszenciális aminosavak, amelyeket egy másik esszenciális aminosavból tud el\u0151állítani a szervezet és nem esszenciális aminosavak, amelyeket a szervezet megfelel\u0151 táplálékbevitel esetén korlátlanul el\u0151 tud állítani.<\/p>\n
Az összes esszenciális aminosavat megfelel\u0151 mennyiségben és arányban tartalmazó fehérjék az els\u0151rend\u0171 (komplett) fehérjék. Forrásuk általában állati eredet\u0171, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék. A másodrend\u0171 (inkomplett) fehérjék néhány aminosavban hiányosak, ezért ki kell egészíteni (komplettálni) másik inkomplett, vagy els\u0151rend\u0171 fehérjével. Forrásuk els\u0151sorban növényi eredet\u0171, pl. a bab, lencse, borsó és a rizs.<\/p>\n
A fehérjék funkciójuk szerint nagyon sokfélék: enzimek, transzportfehérjék, véd\u0151fehérjék, toxinok, hormonok, struktúrfehérjék, motorfehérjék és tartalékfehérjék.<\/p>\n
A napi minimum fehérjebevitel mennyisége függ a testsúlytól, életkortól, egészségi állapottól, aktivitástól, és a fehérjére is igaz, hogy mind a túlzott, mind a túl kevés fogyasztás problémákat okoz.<\/p>\n
Novák Péter<\/p>\n
Táplálkozástudományi Szakember<\/p>\n
SPEEDFIT Fitnesz Mindenkinek!<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"
Tápanyagok A valós napi energiaszükségletedet tápanyagok bevitelével tudod kielégíteni. Tápanyagok […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[54],"tags":[],"acf":[],"yoast_head":"\n