{"id":7939,"date":"2012-08-31T09:00:24","date_gmt":"2012-08-31T09:00:24","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/egeszseges-taplalkozas\/"},"modified":"2012-08-31T09:00:24","modified_gmt":"2012-08-31T09:00:24","slug":"egeszseges-taplalkozas","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/egeszseges-taplalkozas\/","title":{"rendered":"Eg\u00e9szs\u00e9ges t\u00e1pl\u00e1lkoz\u00e1s"},"content":{"rendered":"
Valamennyien kipróbáltunk már biztosan több étkezési irányzatot: vegetarianizmust, vércsoport diétát, testkontrollt stb. De többnyire el\u0151bb vagy utóbb visszatértünk a szül\u0151i házban megszokott ízekhez. Akkor most kinek is higyjünk? Együnk, mert egyszer élünk, vagy kényesen válogassuk meg ami a tányérunkra kerül?<\/span><\/p>\n Ehhez szeretnék segítséget nyújtani az alábbiakban:<\/span><\/p>\n\n
A túl szigorú megszorítások, bizonyos élelmiszerek teljes tiltása hosszú távon bizonyos tápanyagok hiányához vezethet, vagy legalábbis átesünk a ló túlsó oldalára és többé semmilyen szabályt nem akarunk betartani! Megoldás: mindent lehet – mértékkel!<\/span><\/li>\n
Testünk egy malom m\u0171ködéséhez hasonlítható: betöltjük a gabonát, a gép dolgozik, a gabona egyrészéb\u0151l értékes tápanyag lesz, a maradékból hulladék. Tehát, ha nem látjuk el folyamatosan gabonával a gépet, nem fog m\u0171ködni a másik két funkció sem! Ez optimális esetben naponta ötszöri – de legalább három – étkezést jelent. Ha a „gabona? min\u0151sége megfelel\u0151, szervezetünk folyamatos éget\u0151 üzemmódra kapcsol, beindul a körforgás, egész nap lesz energiánk, nem kell a fölösleget zsírként raktároznunk – hiszen jön az utánpótlás -, és napjaink népbetegsége, a székrekedés is önm\u0171köd\u0151en megsz\u0171nik, nem kell az emészt\u0151rendszerünket hashajtókkal pusztítanunk. Sokan felkiáltanak most: kinek van erre ideje!? De egyszer\u0171en megoldható mindez! Mindig vigyünk magunkkal gyümölcsöt, vagy egy joghurtot, esetleg szendvicset. Egy- két hétig figyelnünk kell erre, azután már kéri a szervezetünk.<\/span><\/li>\n
Természetesen nem vagyunk egyformák! Ezért – bár irányadó elvek vannak – mindenkinek saját magának kell kikísérletezi a számára legmegfelel\u0151bb étrendet! Hiába "egészséges" a nyers káposzta, ha valakinek gyomorgörcsöt és puffadást okoz, akkor \u0151 ne egye. A hal is "egészséges", de ha valaki nem szereti, ne er\u0151ltesse! Vannak, akik húsev\u0151k és vannak született vegetáriánusok. Nincs mindenkire egyformán érvényes univerzális szabály. Ezért kell\u0151 rugalmassággal kell minden szabályt alkalmazni. Az anyagcsere tipusa szerint sem vagyunk egyformák. Vannak "gyorséget\u0151k", \u0151k minden táplálékot azonnal energiává alakítanak, \u0151k a szerencsések, rájuk mondják, hogy nagyapám minden nap megevett egy oldal szalonnát, megivott két liter bort és elszívott 2 csomag mezitlábas Kossuthot, mégis, 90 éves korában is hajkurászta a szomszéd Bözsi nénit! Hát igen. Ilyen is van. De a többség az vagy "raktároz" és jön az elhízás, vagy a szervezet megbosszulja a rossz bánásmódot és különféle betegségekkel jelez. Márpedig az átlagéletkor kitolódásával 30 éves korunk után még 40-50 év állhat el\u0151ttünk, pazarlás lenne ezt betegségekt\u0151l szenvedve, rossz közérzettel eltölteni!<\/span>
Megoldás: étkezési szokásaink kialakításánál – megváltoztatásánál – vegyük figyelembe genetikai adottságainkat is!<\/span><\/li>\n
A b\u0151séges kínálat sokszor túlzásokhoz vezet. Túl sok féle ételt eszünk egyszerre össze-vissza. Tehermentesítsük szervezetünket: salátát, gyümölcsöt együnk éhgyomorra, egy étkezéskor ne együnk öt-hat fajta ételt egyszerre! Könnyebb lesz az emésztésünk, ha egyszer\u0171bben étkezünk.<\/span><\/li>\n<\/ol>\n