{"id":8078,"date":"2018-12-15T06:06:26","date_gmt":"2018-12-15T06:06:26","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/hogyan-keszitsunk-novenyi-tejet-hazilag\/"},"modified":"2018-12-15T06:06:26","modified_gmt":"2018-12-15T06:06:26","slug":"hogyan-keszitsunk-novenyi-tejet-hazilag","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/hogyan-keszitsunk-novenyi-tejet-hazilag\/","title":{"rendered":"Hogyan k\u00e9sz\u00edts\u00fcnk n\u00f6v\u00e9nyi tejet h\u00e1zilag?"},"content":{"rendered":"
<\/p>\n
Mandulatej<\/span><\/strong><\/p>\n A mandulatej az egészséges zsírok<\/strong> mellett kiváló magnézium-, kalcium-<\/strong>, <\/strong>kálium<\/strong>-, valamint E vitamin forr<\/strong>á<\/strong>s<\/strong>. Az elkészítéséhez használjunk 250 g <\/strong>nyers <\/strong>mandulát 1-1,2 l vízzel és 1 teáskanál természetes édesít\u0151szer<\/strong>rel, mint például agave vagy juharszirup. Fahéjjal és pár csepp vanília kivonattal is ízesíthet\u0151.<\/p>\n Elkészítés: <\/strong>Áztassuk be a mandulát egy napra, de legalább egy éjszakára, majd turmixoljuk össze a vízzel és édesít\u0151szerrel 2 percen át. Ezután a sz\u0171r\u0151zacskón (vagy steril pamut kend\u0151n) keresztül sz\u0171rjük át, sajtol<\/strong>juk<\/strong> ki bel\u0151le a nedvet<\/strong>. A zsákban, kend\u0151ben maradt pép kiszárítva akár felhasználható süteményekhez, palacsintához, így semmi nem vész kárba . A tej általában 3 napig fogyasztható , h\u0171t\u0151ben tárolva.<\/p>\n <\/p>\n Mogyorótej<\/span><\/strong><\/p>\n A földimogyorót vas<\/strong>-, <\/strong>cink<\/strong>– , <\/strong>B-vitamin<\/strong>– ,<\/strong> <\/strong>valamint magas<\/strong> fehérje<\/strong>tartalma<\/strong> teszi jó alapanyaggá növényi tej készítéséhez.<\/p>\n Elkészítés: <\/strong> <\/strong>Vegyünk 250 g nyers, semmiképp sem pörkölt földimogyorót és 1-1,2 l vizet. Ebben az esetben nem kell beáztatni, egyszer\u0171en turmixoljuk össze, míg pépes állagú lesz, majd a mandulatejnél már említett módszerrel sz\u0171rjük át. Szavatosággát 2-3 napig \u0151rzi, h\u0171t\u0151ben tárolva.<\/p>\n <\/p>\n (Gluténmentes<\/em>) Zabtej<\/span><\/strong><\/p>\n A gluténmentes zab azért el\u0151nyösebb zabtej készítésénél, hiszen ilyen formában könnyebben emészthet\u0151 és jobban hasznosul, mint a búzával szennyezve feldolgozott formája, amit általában a szupermarketek polcain találunk. A zab magas magnézium, triptofán és B-vitamin <\/strong>tartalma segít a stressz csökkentésében<\/strong>. Emellett magas a kalcium, kálium és vas<\/strong>tartalma is.<\/p>\n Elkészítés:<\/strong> Áztassunk be 250 g zabot egy éjszakára vízben, reggel csöpögtessük le, majd turmixoljuk 2 percig 1-1,2 l vízzel, izesítsük kedvünk szerint, majd sz\u0171rjük, sajtoljuk át a fent már említett módon. A zabtej 3-4 napig áll el h\u0171t\u0151ben tárolva.<\/p>\n <\/p>\n Kesudiótej<\/span><\/strong><\/strong><\/p>\n A kesudió kiváló vas<\/strong>–<\/strong>,magnézium<\/strong>–<\/strong> és cinkforrás<\/strong>. Ha egy krémes, finom tejet<\/strong> szeretnél, a kesudió tökéletes választás. Mind sós, mind édes receptekben hasznosítható, persze önmagában is abszolút megállja a helyét.<\/p>\n Elkészítés: <\/strong>Áztassunk be 250 g kesudiót egy éjszakára. Nem kell lecsöpögtetni<\/strong>, mivel a héjuk nem tartalmaz olyan enzimeket, amelyek gátolhatják a tápanyag felszívódását. Mixeljük össze a kesudiót 1-1,2 l vízzel (beleértve az áztatásnál használt vizet) 2 percen át, ízesítsük tetszés szerint, majd sz\u0171rjük le a már említett módon.<\/p>\n <\/p>\n Kókusztej<\/span><\/strong><\/p>\n A kókusztejet akár két különböz\u0151 módon is elkészíthetjük, nem igényel áztatást<\/strong>.<\/p>\n Els\u0151 opció:<\/strong> Mixeljünk 125 g kókuszvajat (pépes kókusz húst) vagy 250 g kókuszreszeléket 1-1,2l vízzel. Sz\u0171rjük át egyszer, majd újabb mixelés után sz\u0171rjük át ismét, ízesítsük ízlés szerint. Ez a tej akár 5 napig is tárolható h\u0171t\u0151ben, a kókusz természetes antibakteriális<\/strong> tulajdonságai miatt. Emellett seg<\/strong>í<\/strong>ti az em<\/strong>é<\/strong>szt<\/strong>é<\/strong>st, az inzulin kiv<\/strong>á<\/strong>laszt<\/strong>á<\/strong>st <\/strong>és az immunrendszer er\u0151s<\/strong>í<\/strong>t<\/strong>é<\/strong>s<\/strong>ében is helyet foglal.<\/p>\n Másik opció: <\/strong>Friss kókuszhús felhasználása. Keverjük össze 250 g kókusz húsát 1,3-1,5 l vízzel, majd a fent említett lépések szerint készítsük el. A h\u0171t\u0151ben ez is 5 napig eláll. A megmaradt pép kiszárítva kés\u0151bb felhasználható sütéshez.<\/p>\n <\/p>\n Jó mixelést! ;)<\/p>\n Szücs Péter<\/p>\n Személyi edz\u0151 – SPEEDFIT<\/p>\n <\/p>\n <\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" Val\u00f3sz\u00edn\u0171 mindenki ismeri \u00e9s legal\u00e1bb egyszer m\u00e1r kiprob\u00e1lta a sz\u00e1mos n\u00f6v\u00e9nyi tej valamelyik\u00e9t. A boltokban v\u00e1s\u00e1rolhat\u00f3, \u00e1ltal\u00e1ban felvizezett, tart\u00f3s\u00edt\u00f3-, emulg\u00e1l\u00f3- \u00e9s egy\u00e9b adal\u00e9kszerekkel megbolond\u00edtott tejitalokkal ellent\u00e9tben otthon elk\u00e9sz\u00edtett verzi\u00f3juk sokkal eg\u00e9szs\u00e9gesebb, \u00edzletesebb, legt\u00f6bb esetben olcs\u00f3bb alternat\u00edv\u00e1t jelent \u00e9s ami a legfontosabb, tudjuk mi ker\u00fcl majd a poh\u00e1rba.
\nL\u00e1ssunk is n\u00e9h\u00e1ny egyszer\u0171, \u00e1ltalam is tesztelt receptet, r\u00f6vid ismertet\u0151vel:
\nMindenekel\u0151tt, sz\u00fcks\u00e9g\u00fcnk lesz egy nagy teljes\u00edtm\u00e9ny\u0171 turmixg\u00e9pre, sz\u0171r\u0151zacsk\u00f3ra vagy steril pamut kend\u0151re \u00e9s legal\u00e1bb egy, nagyobb bef\u0151ttes \u00fcvegre.<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"comment_status":"closed","ping_status":"closed","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":{"_acf_changed":false,"footnotes":""},"categories":[54],"tags":[],"acf":[],"yoast_head":"\n