{"id":8749,"date":"2018-12-27T06:46:09","date_gmt":"2018-12-27T06:46:09","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/a-gyumolcsokrol\/"},"modified":"2018-12-27T06:46:09","modified_gmt":"2018-12-27T06:46:09","slug":"a-gyumolcsokrol","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/a-gyumolcsokrol\/","title":{"rendered":"A gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6kr\u0151l"},"content":{"rendered":"
\tMálna:<\/i><\/strong> ízletes, finom aromájú gyümölcs. Említésre méltó a C-vitamin-, a biotin- (H-vitamin) és a diétás rost tartalma. Alacsony szénhidráttartalmú, így a cukorbetegek és a fogyókúrázók is nyugodtan fogyaszthatják. Segíti a haj regenerálódását, növeli a b\u0151r puhaságát, ínysorvadásban pedig csökkenti a fogínyvérzést.<\/p>\n \tFöldieper:<\/i><\/strong> üdít\u0151, frissít\u0151 gyümölcs, jellegzetes ízzel és zamattal, emellett jelent\u0151s C-vitamin forrás. A benne lévõ cserz\u0151anyagok gyulladásgátló, baktériumöl\u0151 hatásúak. Tisztítja a bélrendszert, javítja az emésztést és fokozza az anyagcserét. Er\u0151síti az immunrendszert, a csontokat, a hajat és a b\u0151rt. Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak, betegségb\u0151l lábadozóknak, máj-, vese-, és húgyhólyaggyulladásban szenved\u0151knek különösen javasolható a megfelel\u0151 étrend összeállításához. Allergiára hajlamos gyermekeknél és feln\u0151tteknél túlérzékenységi reakciót válthat ki. <\/p>\n \tSárgabarack:<\/i><\/strong> értékes vitamin és ásványianyag-forrás. Béta-karotin tartalma nélkülözhetetlen a szem ideális m\u0171ködéséhez (a béta-karotin a szervezetben alakul át A-vitaminná), ezen kívül er\u0151síti a hajat és a körmöket. A benne lév\u0151 antioxidáns hatású vegyületek (például a flavonoidok és a likopin) közömbösítik a szervezetben felszabaduló káros szabadgyököket, emellett szerepet játszanak a rákos daganatok kialakulásának megel\u0151zésében is.<\/span><\/span><\/div>\n \tMeggy: <\/i><\/strong>magas víz és pektintartalmú gyümölcs. Kellemes íze a benne lév\u0151 szerves savaknak köszönhet\u0151 (citromsav, almasav). Értékes vitaminjai és ásványi anyagai mellett a meggyben is megtalálható az anticián nev\u0171 anyag, mely a cseresznyénél felsorolt el\u0151nyös hatásokkal bír.<\/p>\n \tCseresznye:<\/i><\/strong> lédús, kit\u0171n\u0151 aromájú, értékes tápanyagokat tartalmazó gyümölcs. Szénhidráttartalma nagy, cukor hozzáadása nélkül is fogyasztható. Anticián nev\u0171 növényi festékanyaga segíti a köt\u0151szövet újraképz\u0151dését, szépíti a küls\u0151 b\u0151rfelületet, csökkenti a fogínysorvadást és szabályozza a bélm\u0171ködést (megel\u0151zheti a székrekedés kialakulását). <\/p>\n \tAlma<\/i><\/strong>:<\/i><\/strong> szinte a legszélesebb körben felhasználható gyümölcs. Értékes tápanyagai mellett magas élelmi rosttartalmának köszönhet\u0151, hogy a hasmenés és a székrekedés is hatékonyan kezelhet\u0151 vele.<\/p>\n \tÁfonya:<\/i><\/strong> a hazánkban honos vad fajok – vörös- és feketeáfonya – termését gy\u0171jtik; vízoldékony vitaminjai mellett szerves savakat, cukrot, cseranyagot, antocianinokat (növényi festékanyagok) és pektint is tartalmaz. Gyógynövényként bélhurut ellen használják. Egyik legismertebb elkészítési módja a dzsem, mely vadhúsok mellé tálalható. <\/p>\n \tEgres:<\/i><\/strong> magas a savtartalma, ezért nyersen, csak teljesen érett állapotban ajánlott fogyasztani. C-vitaminban és élelmi rostban gazdag. Kedvez\u0151 hatású a szív, a máj és a vese m\u0171ködésére, emellett ajánlható a székrekedés megelúzésére. A gyümölcsre érzékenyeknél nagyobb mennyiség\u0171 fogyasztása hasmenést okozhat.<\/p>\n \tSárgadinnye:<\/i><\/strong> zöldségféle, de gyümölcsként fogyasztjuk; értékes karotintartalma mellett jelent\u0151s mennyiség\u0171 C-vitamin és folsav is található benne. Az apigenin nev\u0171 flavonoid gátolja az élelmiszerekben lejátszódó oxidációs folyamatokat, ezáltal rákmegel\u0151z\u0151 és gyulladáscsökkent\u0151 hatású. <\/p>\n \tGörögdinnye:<\/i><\/strong> szomjoltó, üdítõ és tisztító hatású zöldségféle, ami nagy víztartalmának köszönhet\u0151. Energia- és gyümölcscukor-tartalma alacsony, az egészségesek és betegségben szenved\u0151k egyaránt fogyaszthatják. A görögdinnye is tartalmazza az apigenin nev\u0171 flavonoidot, így a sárgadinnyéhez hasonlóan a görögdinnye is rákmegel\u0151z\u0151, gyulladáscsökkent\u0151 hatással bír. <\/span><\/span><\/div>\n
\n\t\u0150szibarack<\/i><\/strong> üdít\u0151, szomjoltó hatású, nagy víztartalmú gyümölcs, amivel hozzájárulhat a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához. Kellemes aromáját almasav, citromsav és magas illóolaj-tartalma biztosítja. Élelmi rosttartalma jó hatású a székrekedés és a bélfal túlzott kitüremkedéseinek megel\u0151zésében. A sárgahúsú fajtában több a karotin, ami a szervezetben A-vitaminná átalakulva anitoxidáns, vagyis daganatmegel\u0151z\u0151 hatású. <\/p>\n