{"id":9310,"date":"2019-04-29T07:22:44","date_gmt":"2019-04-29T07:22:44","guid":{"rendered":"http:\/\/www.speed-fit.hu\/tobbet-ernek-a-teljes-kiorlesu-gabonak\/"},"modified":"2019-04-29T07:22:44","modified_gmt":"2019-04-29T07:22:44","slug":"tobbet-ernek-a-teljes-kiorlesu-gabonak","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/www.speed-fit.hu\/tobbet-ernek-a-teljes-kiorlesu-gabonak\/","title":{"rendered":"T\u00f6bbet \u00e9rnek a teljes ki\u0151rl\u00e9s\u0171 gabon\u00e1k"},"content":{"rendered":"

Teljes ki\u0151rlésr\u0151l beszélhetünk, ha az adott termék érintetlen, egész, vagy olyan darált, feltört, pelyhesített gabonaféléb\u0151l készül, amelyben a gabonamag több része lelhet\u0151 fel,  mint a maghéj, a korpa, a magbels\u0151 és a csíra. Ilyen lehet a búza, hajdina, bulgur, kukorica, amaránt, árpa, köles, teff, tritikálé, quinoa, rizs, rozs, zab, cirok és vadrizs.<\/p>\n

Mi<\/strong> a különbség teljes gabona és a finomított szemek között?<\/strong><\/p>\n

Míg a teljes gabonánál megtalálható minden része a szemnek, addig a finomított gabonánál hiányzik a korpa és a csíra, mert a finomra \u0151rlés során kikerül a gabonából (innen ered a finomliszt név). \u0150rlés után nemcsak a szerkezete változik meg, de hosszabb ideig is eltartható. A legnagyobb veszteség mégis az, hogy a tápanyagok és a rostok nagy részét eltávolítják az eljárás során. A finomítás után el\u0151fordul, hogy utólag pótolják a vitaminokat és ásványi anyagokat.<\/p>\n

Mik az el\u0151nyei a teljes ki\u0151rlés\u0171 gabonáknak?<\/strong><\/p>\n

A teljes ki\u0151rlés\u0171 gabonák rostban gazdagok és magas az ásvány- és tápanyagtartalmuk. Egyik nagy el\u0151nye, hogy magasabb ásványi anyag-, vitamin- és rosttartalommal bír, mint a fehér liszt. A plusz rostanyagok normalizálják az emésztést, elnyújtják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal mérsékelik az inzulin emelkedést. Mivel a rostok vizet vesznek fel, ezáltal n\u0151 a térfogatuk, és teltségérzetet keltenek.<\/p>\n

Mi az a gluténérzékenység?<\/strong><\/strong><\/p>\n

A búzafélék egyik fehérjéje a sikér vagy más néven a glutén. A gluténérzékenység – orvosi nevén cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik fehérjéjével szembeni túlérzékenység. A betegség jellemz\u0151je, hogy a szervezet képtelen a glutén feldolgozására és annak felszívódása sem jön létre.<\/p>\n

Milyen gabonákkal tudjuk helyettesíteni?<\/strong><\/p>\n

Amennyiben valakinél szakember által megvizsgált gluténérzékenység áll fenn (illetve csak szeretnénk színesíteni az étrendünket), könnyen találunk más gabonákat, melyek gluténmentesek és tápanyagtartalmuk is sokkal kedvez\u0151bb.<\/p>\n

Íme pár példa el\u0151nyeikkel felsorolva:<\/p>\n