Ha rendszeresen edzel, minden bizonnyal észreveszed az előnyöket – az alvás és a hangulat javulását, netán néhány kiló fogyást. A legutolsó dolog, amit szeretnél, hogy az erőfeszítéseid meghiúsuljanak, vagy ami még rosszabb, megsérülj. Íme a három leggyakoribb hiba, amit az emberek elkövetnek az edzés során, és hogyan kerülheted el őket.

1. A bemelegítés és a levezetés kihagyása

Forgatókönyv: Úgy érzed, hogy csak egy rövid edzésre van időd, ezért kihagyod a bemelegítést és a levezetést is.

Következmények: A tested nem készül fel megfelelően az edzésre, így alulteljesítesz, és nagyobb a sérülésveszély. Azzal, hogy nem hagyod, hogy a tested megfelelően lehűljön, amikor végeztél, még több kellemetlenséget okozhatsz. Amikor eljön a következő edzés ideje, fáradtnak, lomhának, érzékenynek és rosszul felkészültnek érzed magad.

Megoldás: Ahelyett, hogy kihagynád a bemelegítést és a levezetést, rövidítsd le az edzést, és növeld az intenzitást. Mind az izomerő, mind a szív- és érrendszeri egészség szempontjából nagyon hatékony edzést érhetsz el mindössze 20-30 perc alatt. Adj hozzá közepesen intenzív és intenzív intervallumokat és/vagy csökkentsd a szettek közötti pihenőidőt. De találj módot arra is, hogy az edzés előtt 5-10 perc mobilitási (dinamikus nyújtási) munkát végezz, utána pedig statikus nyújtást.

2. Az eszközök helytelen használata

Forgatókönyv: Nem ismered az edzőteremben található új gépet, vagy ki akarsz próbálni egy új, klassz gyakorlatot, amit láttál már másoknál, de te magad még nem is próbáltad.

Következmények: Lehet, hogy egyszerű érvnek hangzik, de győződj meg róla, hogy tudod, hogyan kell használni az eszközt, mielőtt beépíted az edzésprogramodba. Ez a futópadtól a súlyzókig, a TRX-től a kettlebellig mindenre igaz. Ha még soha nem használtál egy eszközt, ne feltételezd, hogy azok, akiket láttál használni, helyesen csinálják. Az új, ismeretlen eszközök használatakor gyorsan és könnyen előfordulhatnak sérülések. Azt sem szeretnéd, ha te lennél a felelős azért, hogy eltörik valami, mert nem tudod, hogyan működik.

Megoldás: Keress egy fitneszszakembert az edzőteremben, aki megmutatja, hogyan kell megfelelően használni az eszközöket, és hogyan illesztheted be őket az edzésprogramodba.

3. Nem fordítasz időt a megfelelő regenerálódásra

Forgatókönyv: Intenzív edzést végzel, és 24-48 órán belül megpróbálod megismételni ugyanazt az edzést, esetleg egy hasonló típusú edzést. Ide tartozhat az is, hogy edzés után nem táplálkozol megfelelően, ami késlelteti a regenerálódást.

Következmények: Megnyitottad az ajtót a fájdalmak, a fáradtság, a teljesítménycsökkenés és a sérülések előtt. Ha ez a minta túl sokáig tart, túledzettségi szindrómához vezethet, amelynek egyéb hosszú távú hatásai vannak, például hormonális egyensúlyhiány, alvászavarok és hangulatzavarok.

Megoldás: A hasonló jellegű edzések között szánj 24-48 órát pihenésre és regenerálódásra. Ez nem azt jelenti, hogy 30 perces futás után két napig a kanapén kell ülnöd, de ha intenzív, nagy súlyokat és intervallumokat tartalmazó edzést végzel, a tested meg fogja köszönni, hogy két (vagy több) nap szünetet tartottál, mielőtt újra nekivágnál annak az edzésnek.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.