5 kérdés

Mint személyi edző RENGETEG egészséggel és edzéssel kapcsolatos kérdést kapok. Ebben a cikkben felsorolunk 5 kérdést, amely tartalmazza a leggyakrabban elhangzottakat, valamint azokat, amelyeket csak a legbátrabbak mernek megkérdezni. Ha van olyan, amit nem válaszoltunk meg, és ha furdal a kíváncsiság, nyugodtan keresd fel valamelyik személyi edzőnket.

1. Szoktál “bűnözni”?

Persze, hogy szoktam! Egészséges ÉLETMÓDOT folytatok. Ezt életem során építettem fel, és szeretném továbbra is fenntartani. Ez azt jelenti, hogy fegyelmezem magam, amikor kell, viszont élvezem az életet, amikor arra van szükségem. Személy szerint, amikor a bűnbeesésről van szó, szeretem előre eltervezni mit eszek, és így a hétköznapokban tisztán étkezem, majd a hétvégéken tartok csalónapot. Például iszom egy kis sört!

Ezt muszáj hangsúlyoznom: a csaló nap nem csaló hetet vagy hónapot jelent. A lényeg, a kontrollon és az egyensúlyon van. Egyensúlyt kell tartani, így nem őrülsz meg a szigorú szabályoktól. Kontrollra azért van szükség, hogy ne térjünk le az útról, és egyszerűen vissza tudjunk térni a kerékvágásba.

2. Számolnom kellene a kalóriákat?

Ez egy trükkös kérdés. Számoltam már a kalóriákat évekigEnnek ellenére, jelenleg nem számolom a kalóriákat.

Szerintem ez cél és személyiség függő. Olyan személyiség vagy, aki jobban teljesít, ha feladatokat és rendszereket kell követnie, vagy jobban bírod, ha nincsenek nagy, specifikus elvárásaid magaddal szemben? Ha elkötelezett vagy egy bizonyos cél érdekében, akkor a kalóriaszámlálás nagyon jó eszköz lehet számodra. Abban az esetben, ha az általános egészségedre fókuszálsz és zavar, ha túl nagy az elvárás, akkor jobb, ha csak az általános irányelveket követed, ahelyett, hogy minden napot tökéletesre akarnál kihozni. Elérhetetlen célokkal, nem jutunk egyről a kettőre. Ami még fontosabb, a kudarc érzése el is tántoríthat minket célunktól.

Mielőtt számolgatni kezdenél, fogalmazd meg, mi a célod és vedd figyelembe, milyen személyiséggel rendelkezel. Ha ténylegesen a szálkásítás, fogyás a célod, vedd figyelembe a szociális velejáróit (bulizás, alkohol, gyorskaja, stb.)

3. Mi az, amit szeretnél, hogy az emberek abbahagyjanak?

A kibúvók keresése. NEM LÉTEZIK KIBÚVÓ!

Mindannyian láttuk a különféle reklámokat. Ha nem láttál volna, nyugodtan kattints a Facebook oldalad jobb oldalán lévő kis blokkra, ami azt írja “Kocka has 6 nap alatt”. A kemény munka semmivel sem helyettesíthető, nincs egérút.

Ez különösen érvényes a hasizom gépekre és a gyors diétákra. A hasizom egy kényes téma, szóval olvass utána egy-két dolognak, mielőtt kihívások elé állítod önmagad. Például elolvashatod ezt a cikket kezdésnek.

És ha már a diétáknál tartunk, ne bízz semmilyen étrendben, ami szerint egy hét alatt 1 kilót kell fogynod.

4. Hogyan fogyok és építek izmot egyszerre?

Talán ez a leggyakoribb kérdés, amit kapok. Mit tanácsolok? Ne bonyolítsd túl. Figyelj a bevitt és a ledolgozott kalóriákra és edz súlyokkal.

A kardió edzés hatékony és hasznos is, de ugyanannyi kalóriát égetsz el egy teljes testet átmozgató edzéssel. Találj egyensúlyt a súlyzós és a kardió edzéseid között, vigyél be megfelelő mennyiségű és minőségű proteint és látni fogod a pozitív változást. Sokkal többet is lehetne beszélni ezzel a témával kapcsolatban, de kezdetnek ennyi elég.

5. Miért preferálják a személyi edzők szabad és saját testsúllyal végezhető gyakorlatokat, amikor az edzőtermek tele vannak gépekkel?

Oké, elmondom mi a helyzet: így igaz, az edzők jobban szeretik a szabad súlyokat. És igen, az edzőtermek tele vannak gépekkel. De attól, hogy a termekben sok gép van, nem jelenti azt, hogy az a legjobb választás. Azt jelenti, hogy a gépeket a legkönnyebb használni. 

Az igazság az, hogy a legjobb, ha szabad súlyokat használsz, de ezek használata több irányítást igényelnek, mint a gépek. Mindannyian tudjuk, hogy az edzőterembe való csatlakozás egyik legnehezebb része az, amikor besétálunk. A sok gép és lehetőség nyomasztó lehet, és valószínűleg azt se tudjuk, hol kezdjük. Ha bemegyek egy szerelő garázsába, lehet, hogy el tudok végezni pár dolgot egyetlen csavarkulccsal, de a munkám kevésbé lenne hatékony, mert a csavarkulcs az egyetlen dolog, amit ismerek. Ez nem jelenti azt, hogy a csavarkulcs rossz, hanem azt, hogy a megfelelő oktatás mellett a legjobb eszközökkel legtöbbet tudom kihozni az időmből.

Ugyanez a helyzet a szabad súlyokkal és a gépekkel. A gépek egyszerűek, egyszerűen lehet használni őket, kevés tapasztalatot igényelnek, de ez nem jelenti azt, hogy ez a legjobb választás. Mit tanácsolok? Keresd fel a terem személyi edzőit. Ők különböző felméréseket fognak készíteni veled és ez alapján személyre szabott edzéstervet alakítanak ki neked. Ha ezt nem szeretnéd, akkor keresd fel a teremedzőket és kérj tőlük tanácsot szabad súlyos vagy saját testsúlyos edzésekkel kapcsolatban.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: http://blog.anytimefitness.com/5-questions-always-wanted-ask-personal-trainer/

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.