Ha erős lábakat szeretnél, magától értetődő, hogy nem hagyhatod ki a lábnapot. De mi van akkor, ha minden héten kitartóan edzed őket, és mégsem tudod megerősíteni őket? Íme öt tipikus hiba, amit az emberek elkövetnek a láb izmainak erősítése közben!

Nem guggolsz

A legnyilvánvalóbb ok, amiért nem erősek a lábaid, az az, hogy nem guggolsz. Érthető, ha valakinek olyan sérülései vannak, amelyek nem teszik lehetővé számukra a guggolást, rájuk ez az írás nem vonatkozik. Viszont, ha teljesen egészséges és sérülésmentes vagy, akkor állj be a guggolóállványba! Egyeseknek szomorú tény lehet, de nincs helyettesítője a kétkezes súlyzóval történő guggolásnak. A lábprésnek, a Smith keretben történő guggolásnak és a lábhajlításnak is megvan a maga helye, de ezeknek a gyakorlatoknak az előnyei elhalványulnak a megfelelően végrehajtott guggoláshoz képest.

Nem guggolsz a teljes mozgástartományban

Ha guggolsz, az nagyszerű hír, de vajon a teljes mozgástartományban teszed ezt? A teljes guggolás alatt a párhuzamos alatti pozícióról van szó (ami a térdkalács teteje alatt van). A teljes guggolás bizonyítottan jobb az erő és az izomépítés szempontjából, mint a félguggolás.

A teljes guggolás árthat a térdnek? Tudomány mai állása szerint nem. A teljes guggolás valójában segít megerősíteni a térd szerkezetét és segíti a sérülések megelőzését.

Hosszú és lassú kardió edzéseket végzel

Nem minden kardió egyforma. Ha órákon át kocogsz vagy sétálsz a futópadon, akkor lehet, hogy ártasz az erőnlétednek. Egy tanulmány szerint a kombinált erő- és állóképességi edzés elnyomhatja az erőedzéshez való alkalmazkodást. Tehát, hogyan tudsz úgy kardiót végezni, hogy az ne károsítsa az erőnövekedést? A válasz a nagy intenzitású intervallumos edzésben, azaz a HIIT-ben rejlik. A HIIT kiváló kardiovaszkuláris edzést biztosíthat, miközben megőrzi az izomtömeget és az erőt.

Nem progresszíven terheled magad

Amikor stresszt okozol a testednek, a tested alkalmazkodni fog és megváltozik, hogy a jövőben jobban tudja kezelni ezt. Tehát, ha bemész az edzőterembe, és minden héten 4 sorozatot és 10 ismétlést csinálsz ugyanazzal a súllyal, a tested alkalmazkodni fog ehhez a stresszhez. A súlyzós edzés lényege a folyamatos fejlődés. Ez azt jelenti, hogy ha a tested egyszer alkalmazkodik a 4 sorozat 10 és ismétléshez, akkor változtatnod kel. Ez lehet több ismétlés, több sorozat, nagyobb súly, vagy a pihenőidők csökkentése.

Túl alacsony a fehérjebeviteled

A táplálkozás egy nagyon széleskörű téma, túlságosan is széleskörű e cikk keretein belül. Ezért most az egyik legfontosabb makró tápanyagra koncentrálunk, amelyre az erőfejlesztéshez szükséged van; a fehérjére. A fehérjefogyasztásra vonatkozó irányelvek, amelyeket le kell fektetni, nem az alkalmanként edzőknek vagy az utcán élő átlagos „Gipsz Jakab”-nak szólnak. Ezek az értékek azoknak szólnak, akik komolyan gondolják az erőgyűjtést. Az intenzív súlyzós edzést végzőknek legalább 1 g fehérjére van szükségük testsúly-kilógrammonként, hogy elősegítsék az izmok alkalmazkodási folyamatát.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.