Itt a tavasz, és a forró nyár már csak egy karnyújtásnyira van. Bár bármilyen testből lehet beach body, a nyárig hátralévő néhány hónapban jelentősen megnőnek a fogyásra és izomtömegnövelésre irányuló erőfeszítések.

Lássuk, mire kell összpontosítani, hogy a nyári szezonra formába lendüljünk.

Tegyük rendbe a prioritásokat

Mielőtt elkezdenénk a nyári csúcsformába hozáshoz ideális kúrát, meg kell értenünk, hogy ez mit jelent számunkra. Az egyik leggyakoribb fitnesz hiba, amit az emberek elkövetnek, hogy nem szűkítik le a konkrét célokat.

Fiziológiailag nagyon nehéz úgy jelentős testzsírt veszíteni, hogy közben izmot is szedjünk fel. Ha megpróbáljuk ezt megtenni, az megakaszthatja a fejlődésünket, és frusztrált, motiválatlan érzéseket hagy bennünk. Ha eredményeket szeretnénk látni, különösen rövid időn belül, a legjobb, ha ragaszkodunk egy célhoz, amíg jelentős előrelépést nem teszünk.

Ha nem vagyunk biztosak benne, gondoljuk végig, hogy izomtömeget szeretnénk növelni, testzsírt akarunk veszíteni és láthatóbbá tenni az izmainkat, vagy teljesítménycélokra összpontosítunk. A legtöbb ember számára a zsírvesztés rövid időn belül szembetűnőbb esztétikai eredményekhez vezet, mivel ez gyorsabb folyamat, mint az izomtömeg építése.

A táplálkozás kulcsfontosságú része a fitneszcéloknak

Miután eldöntöttük, hogy mik a céljaink, úgy kell táplálkoznunk, hogy támogassuk azokat, hiszen az edzőteremben csak egy jó táplálkozási terv nélkül jutunk messzire. A testzsír elvesztéséhez kalóriadeficitre van szükség – vagy arra, hogy összességében több kalóriát égessünk el, mint amennyit bevittünk.

Ezzel szemben az izomtömeg növeléséhez kalóriatöbbletre van szükség, hogy az izmokat ellássuk az izomszövet javításához és növekedéséhez szükséges energiával.

Edzés okosabban, nem keményebben

A szakértők szerint a gyors eredményt biztosító legjobb gyakorlatok ugyanazok, akár zsírt akarunk veszíteni, akár izmot akarunk növelni. Az olyan összetett gyakorlatok, mint a guggolás, a felhúzás és a fekvenyomás a legjobb választás, mivel ezek egyszerre nagy izomcsoportokat dolgoztatnak meg – kalóriát égetnek és erőt építenek.

Az aerob (kardió) és az anaerob (ellenállásos edzés) kombinációja szintén remek módja annak, hogy maximalizáljuk a fejlődésünket. Emellett heti két-öt alkalommal 45 perces edzés is bőven elég.

Ez azt jelenti, hogy minden egyes perc számít. Hagyjuk ki azokat a gyakorlatokat, amelyek egyszerre csak egy izmot dolgoztatnak meg, és ne próbáljuk meg a test egy-egy területét megcélozni.

Ne spóroljunk az alvással és a regenerálódással

Egy másik gyakori hiba, amit az emberek elkövetnek a fitnesz útjuk során, hogy nem adják meg a testüknek a szükséges támogatást a regenerálódáshoz és a változásokhoz. A pihenés nem vitatható.

Az alvás létfontosságú az izomtömeg növeléséhez, hogy a testünk képes legyen az izomszövetek javítására és regenerálódására. A fogyás szempontjából is erősen alulértékelt.

Nem nagyon szoktak róla beszélni, de tényleg fontos, hogy ha testzsírt veszítünk,akkor lehet, hogy több pihenésre van szükségünk, mint korábban.

Válasszunk reális célokat

Bár csábító lehet, hogy nagy változásokat vigyünk véghez, hogy nyáron drámai átalakulást mutathassunk, ez a hosszú távú célok szempontjából visszafelé sülhet el.

Ha megpróbáljuk túlzásba vinni a diétát, a testmozgást vagy mindkettőt, talán látunk eredményeket, de sokkal valószínűbb, hogy úgy érezzük, kiégtünk, és képtelenek leszünk kitartani a rutin mellett.

Ez azt jelenti, hogy lehet, hogy nyárra nem lesz hasizmunk és ez nem baj. Még a fitneszszakértők számára is nagy szerepet játszanak az olyan tényezők, mint a genetika, abban, hogy az egyes emberek számára hogyan néz ki a fittség.

A nagyobb testalkati változások elérése is évekig tart. Ha apró változtatásokat hajtunk végre, de ragaszkunk hozzájuk, akkor nem csak néhány hónap alatt érhetünk el javulást, hanem a nyár végezte után is tovább fejlődhetünk.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.