A nehéz súlyok, amiket emelgetsz, tönkre teszik a kezed. Itt az ideje, hogy rendbe hozd őket. Ha valaha is szenvedtél már kéz- vagy csuklósérülést, első kézből tudod, milyen bosszantóan fájdalmas tud lenni. Nemcsak az edzést kell pihentetned, de néha a gyógyuláshoz vezető út is több időt vesz igénybe, mint gondolnád. A súlyemelési edzésterved sok előnyt jelenthet, azonban a kezed és a csuklód egészségének nem tesz jót.

GYAKORI KÉZ- ÉS CSUKLÓSÉRÜLÉSEK ÉS AZ AZOKAT OKOZÓ GYAKORLATOK

Sajnos a súlyemelés és a saját testsúlyos gyakorlatok számos kéz- és csuklósérülést okozhatnak. Gyakran előfordul, hogy az inak vagy szalagok bizonyos gyakorlatok során túlterhelődnek vagy ismétlődően megterhelődnek, ami íngyulladáshoz, tenosynovitishez vagy szalaghúzódáshoz vagy -szakadáshoz vezet.

Bár az ismétlés alatt töltött idő nagyszerű dolog az izomépítéshez, a kéz egészségének nem annyira tesz jót.  Az edzésből eredő ismétlődő stressz ganglioncisztákhoz is vezethet, amelyek leggyakrabban a csukló hátulján jelennek meg.  Ezek számos gyakorlat folytatását megnehezíthetik.

Más gyakorlatok, amelyek dinamikus mozgással és a csukló terhelésével járnak, mint például az felhúzások és tolások, szalagszakadásokhoz vezethetnek a csuklóban, leggyakrabban a scapholunate szalag (SL-szalag) sérülhet.

A súlyemelés kétségtelenül okozhat megterhelést a kezeidnek. A gyakorlatok esetében vannak bizonyos mozdulatok, amelyek jobban veszélyeztethetik a kéz egészségét, mint más. A leggyakoribb gyakorlatok, amelyek csukló-/kézsérüléseket okoznak, azok, amelyek súlyzós vagy dinamikus terheléssel járnak a nyújtott csuklókon keresztül, mint például a  hagyományos fekvőtámaszok és a négy üteműek. Tehát, ha utálod a négyütemű fekvőszámast, most már van egy kifogásod, hogy elkerüld!

A jó hír az, hogy nem kell abbahagyni ezeket a gyakorlatokat; vannak olyan dolgok, amelyekkel könnyíthetsz a kezed terhelésén, de az izmaidén nem.

TIPPEK A KÉZSÉRÜLÉSEK ELKERÜLÉSÉRE

A csuklóid és a kezeid többet dolgoznak edzés közben, mint gondolnád. Ha könnyítesz a csuklód terhelésén, miközben stabil támasztékot adsz a kezednek, akkor lehetővé teheted, hogy az izmaid dolgozzanak, miközben megvéded a kezed és a csuklód szalagjait és íniat. Íme néhány módszer, amivel ezt megteheted!

Semleges csuklótartás fenntartása

A legjobb, ha edzés közben mindig semleges csuklótartást folytatunk. Csakúgy, mint a helyes testtartás gyakorlása, a semleges pozíció megtartása is olyasmi, amin egy darabig dolgozni kell, amíg a megfelelő formát elsajátítod, és amíg egészséges szokássá nem válik. A semleges csuklóállás azt jelenti, hogy a csukló enyhén ki van nyújtva (szorítsd ökölbe a kezed, és az a helyzet, amelyben a csuklód van, a semleges csuklóállás.

A fekvőtámaszoknál a legjobb módszer, ha két súlyzót vagy egy fekvőtámaszfogantyú rudat tartasz. Súlyzózás közben mindig meg kell tudni tartani ezt a csuklóhelyzetet, és figyelni kell arra, hogy ne fogd túl, hogy elkerüld az ujjhajlító izmok túlterhelését.

Használj csuklópántot

A csuklópántok hatékonyak lehetnek a csukló külső alátámasztására súlyemelés közben, de ezt csak a versenyző súlyemelőknek kell alkalmazniuk. A személyes fittség érdekében edző és súlyt emelő egyéneknek megfelelő technikával és megfelelő csuklótartással végzett gyakorlatokkal kell edzeniük a csukló stabilitását. Ne felejtsd, ha súlyemelés közben nem vagy képes stabilan és semlegesen tartani a csukódat, akkor valószínűleg túl nagy a súly.

A csuklópántok előnyösek a nehéz hátgyakorlatoknál is, ahol erős fogásra van szükség. A legjobb lenne, hogy csak akkor használjunk segédeszközöket, például csuklópántot, ha szükséges, hogy az ember természetes fogóereje növekedhessen. Kivéve persze, ha a fogásod veszélyeztet. Ha a megdolgoztatott izomcsoport elkezd szenvedni a szorítás erőssége miatt, kezdj el hevedereket használni.

Ne siettesd az edzésfolyamatot!

Vedd le a csuklóspecifikus gyakorlatokat a listádról. Bár úgy tűnhet, hogy a csukló erősítése csuklóspecifikus gyakorlatokkal hasznos lenne a csuklósérülések megelőzése szempontjából, ez nem ajánlott.

Kerüld a túlfeszítést! A csukló és a kéz folyamatosan dolgozik és feszültség alatt áll, ezért nem ajánlott specifikus csukló- vagy fogáserősítő gyakorlatokat végezni. A csuklóhajlítások vagy az ismétlődő, ellenállással végzett fogás ínhüvelygyulladáshoz vagy karpális alagút szindrómához vezethet. A megfelelő technikával, formával és testhelyzettel végzett edzés funkcionálisan erősíti a csuklót, és kisebb a sérülés kockázata.

Apró változtatások, mint a csuklótartás, és annak ismerete, hogy mikor kell pántot viselni, pozitív változásokat eredményeznek a kéz egészségében, lehetővé téve, hogy edzésben maradj, miközben elkerülöd az esetleges sérüléseket!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.