A testmozgás és a fitnesz elhagyásának okait a szociál- és egészségpszichológia elég alaposan kutatja. Íme a hat legfontosabb ok, amiért az emberek abbahagyják az edzőtermi sportolást.

 1. Nincs idő

Az egyik leggyakoribb ok, amit az edzésről való lemondásra szoktak felhozni, az a “nincs időm”. Az időhiány túlmutat az edzésidőn. Ez magában foglalhatja az edzőterembe járásra szánt időt vagy az egyéb tevékenységekkel való időbeli ütközéseket.

Leggyakrabban ez egy vélt akadály, amely nem a valóságon alapul. Az emberek találnak időt arra, hogy esténként órákig tévézzenek, elmenjenek a barátaikkal inni, és internetezzenek – ha akarnának, napi 30 percet is találhatnának az edzésre.

Ha valaki 10000 Ft-ot fizetne neked azért, hogy minden nap 30 percet sportolj, akkor is túl elfoglalt lennél?

Ne hagyd abba! Számos stratégia létezik az időhiány kezelésére. A felkészülés a legfontosabb:

 • Tervezd be előre az edzéseket/órákat.
 • Kezeld az edzéstervet kőbe vésettnek (mintha egy fogorvosi időpontot kezelnél).
 • Készülj fel előző nap: pakold be a sporttáskát, tedd be a kocsiba, készítsd elő a fehérjeturmixot – iktass ki mindent, ami kifogásként szolgálhat (“Ó, elfelejtettem kimosni a tornaruhámat, most nem tudok menni”).

Egy másik stratégia a társadalmi nyomás, hozd el a barátaidat, a férjedet, a fiadat, a lányodat, így kevésbé fogod úgy érezni, hogy nem tudsz menni!

2. Túl sokat akarsz, túl gyorsan

Az emberek hajlamosak abbahagyni, ha az edzés nem felel meg az elvárásaiknak. Ha azt várod, hogy gyorsan lefogysz, és nem így lesz, akkor valószínűleg felhagysz a fitneszprogrammal. Ha arra számítasz, hogy gyorsan izmosodsz, és nem így lesz, akkor valószínű, hogy nem fogod tartani a programot. Ha túlzásba viszed (és a teljesen kezdők számára a heti háromszori aerobic is “túlzás” lehet – a heti kétszeri alkalom jobb lehet a regenerálódáshoz és a testmozgáshoz való hozzászokáshoz), nagyobb valószínűséggel hagyod abba.

Ne hagyja abba! A célok (SMART) feltétlenül szükségesek. Konkrétnak, mérhetőnek, elérhetőnek, reálisnak és időzítettnek kell lenniük. Kérj visszajelzést a céljaidról egy edzőtől vagy egy kortárs csoporttól. Mérd a fejlődést.

 3. Helytelen motiváció

A motiváció egy érdekes kérdés. Úgy tűnik, mintha lenne egy kapcsoló, amit ha átkapcsolunk, egyszerűen ráveszünk, hogy tegyünk valamit. A kutatók megállapították, hogy a saját magunk által generált és saját magunk által meghatározott motiváció hatékonyabb, mint a kívülről erőltetett erőfeszítések az egészséges életmód megváltoztatására.

“Azért edzek, mert én személy szerint ezt akarom. Szeretem a fejlődés érzését. Azért csinálom, mert ez az eszköz egy számomra értékes cél eléréséhez.”

Ha azért edzel vagy táplálkozol egészségesen, mert fontosnak tartod, vagy mert értékeled az egészségedet, nagyobb valószínűséggel fogsz ragaszkodni hozzá, mintha külső motiváció, például szégyenérzet vagy bűntudat miatt kezdenéd el.

Fontos motivációs tényező az ember fizikai önhatékonysága, vagy az abba vetett bizalom, hogy képes a testmozgásra és az edzések következetes elvégzésére. A magas önhatékonyság különösen fontos az edzéshez való ragaszkodás szempontjából a nők körében.

Az önértékelés (a személy sajátos értékrendjének alapjai a testmozgással kapcsolatban) a nők esetében kulcsfontosságú tényező a testmozgás iránti elkötelezettségben. Ha egy nő úgy véli, hogy “megéri” (azaz megéri az edzőtermi tagság költségeit, a magamra fordított időt stb.), nagyobb valószínűséggel ragaszkodik a programhoz.

Ne’ hagyd abba! Találd ki, mi motivál téged. Tájékozódjon a fizikai aktivitás egészségre és életminőségre gyakorolt értékéről.

Helyezd át a hangsúlyt a magasztos elvárásokról, például a 20 kiló fogyásról, a testmozgás pozitív tapasztalataira, például a hangulatra és a jó közérzetre gyakorolt hatására.

4. Az élvezet hiánya, az élmény vagy a fájdalomtól való félelem hiánya

Már a józan ész is azt mondja, hogy ha nem élvezel egy tevékenységet, akkor nem fogod folytatni, sajnos sokan csak azért ragaszkodnak egy bizonyos mozgásformához, mert azt mondták nekik, hogy “jót tesz”. A futás ilyen lehet. Sokak számára egyszerűen unalmas. Azzal együtt, hogy nem túl hatékony a fogyás vagy az erőgyűjtés szempontjából, nem csoda, hogy télre sokan felhagynak a futással.

A sérülések is szerepet játszanak a sportolás elhagyásában. Ha más tényezőkkel együtt jár, az ártalmatlan térdfájdalom arra késztetheti az embereket, hogy teljesen lemondjanak a testmozgásról, holott valójában alternatív vagy rehabilitációs gyakorlatokat kellene keresniük.

Ne hagyd abba! Válassz egy olyan gyakorlatot, amelyet szeretsz. Tanuld meg, hogyan kell bemelegíteni és levezetni a sérülések megelőzése érdekében. Tanuld meg, hogyan kell jó formával edzeni.

5. Rossz hozzáférhetőség az edzési lehetőségekhez vagy kellemetlen edzéskörnyezet.

Úgy tűnik, hogy az edzési lehetőségekhez való könnyű hozzáférés fokozza az edzéshez való ragaszkodást. Az edzőteremmel való elégedettség (azaz az a benyomás, hogy a berendezések biztonságosak és a létesítmény felhasználóbarát) szintén nagymértékben összefügg az edzéshez való ragaszkodással. Érdekes módon az is segít motiválni az embereket, hogy folytassák saját edzéstervüket.

Az otthoni edzésprogramokat általában sokkal könnyebben feladják. Az otthonunk jellemzően a pihenéssel és nem a megerőltető fizikai aktivitással van összefüggésben. Ezért marad annyi hasizomkerék, cross tréner és szobakerékpár kihasználatlanul a sarokban.

Ne hagyd abba! Próbáld meg a lehető legjobban beilleszteni a testedzést a napirendedbe, és ne félj kísérletezni. Esetleg használd ki az ebédszünetet arra, hogy elmenj egy órára az irodád vagy a munkahelyed közelében. Találj olyan órát, amelyik illik a stílusodhoz.

6. Támogatás hiánya.

Számos tanulmány azt mutatja, hogy a jelentős másik fél vagy egy értelmes barát szociális támogatásának vélt vagy valós hiánya nagymértékben összefügg az edzés elhagyásával.

Ne hagyd abba! Magyarázd el a fizikai jólét iránti érdeklődésedet a barátaidnak és a családodnak. Kérd meg őket, hogy támogassák az erőfeszítéseidet. Hívd meg barátaidat és családtagjaidat, hogy eddzenek veled együtt. Keress egy edzőtársat, vagy csatlakozz egy órához.

A legjobb tippek arra, hogyan ne hagyd abba soha a fitneszprogramod

 1. Dolgozz az önképeden és a belső motivációdon. Tedd világossá magadnak, hogy azért edzel, hogy javítsd az egészségedet és a jóllétedet.
 1. Erősítsd meg ezt társadalmi támogatással és szakmai visszajelzésekkel.
 1. Tűzz ki SMART-célokat (specifikus, mérhető, elérhető, reális, időzített).
 1. Állíts fel egy konkrét edzéstervet.
 1. Menj és valósítsd meg.
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.