A szabadsúlyos gyakorlatok rengeteg előnnyel járnak, de az edzőtermi gépeket is érdemes beiktatnod az edzéstervedbe, hogy változatossá tedd a terhelést izmaid számára.

Néhány edzőtermi gép valóban haszontalan lehet, de némelyikük felbecsülhetetlen értékkel bír. Bemutatunk néhányat számodra, melyek mellett nem érdemes elmenned.

1. Lábtoló gép

A lábtoló gép segítségével úgy dolgoztathatod meg a négyfejű combizmokat és a farizmokat, hogy minimálisra csökkentheted a sérülés veszélyét. Mivel a hátadon fekszel, a lábad feletted helyezkedik el, a csípőd pedig hajlított pozícióban van a gyakorlat során a combizomzatod folyamatos terhelést kap. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a gépet a saját testalkatod szerint állíthatod be, így ha ezt helyesen megteszed nagyobb súlyokat tudsz megmozgatni, úgy hogy az esetleges guggolás közben érzett fájdalmat elkerülheted.

2. Mellizomerősítő gép

Nagyon kevés olyan mellizom gyakorlat van, amely más izomcsoportokat is megmozgat. Általában a legtöbben izoláltan edzünk egy-egy izmot, azonban ez a gép szembe megy ezzel a trenddel. Nemcsak a mellizmokat edzheted meg vele, de elősegíti az egészségesebb vállizomzat kialakulását is. Mivel nem kell stabilan tartanod egy súlyzót, ezért a sérülésveszély is kisebb (a rotátorköpenyedet nem fogod gallyra vágni vele).

3. Tárogató gép (Pec-Deck)

Mint már fentebb említettük, a mell izomcsoportjai több dologért is felelnek. A mellizom izomrostjai felkar felől a szegycsont felé futnak. A tárogatógép végzett edzés a mellizmokat a teljes tartományukban megdolgoztatja, ami kiváló módja az izomzat felépítésének. Ha ezt a gépet a mellizomerősítő géppel együtt használod különösen hatékony lesz.

4. Ülő evezőgép

Az ülő evezőgép többféle formában és méretben is létezik, de a legelterjedtebb változat a kábeles, mely általában a 4 állásos torony része. Az erős hátizmok támogatják az egészséges vállakat, a fekvenyomást és a kiegyensúlyozottabb, kidolgozott izomzatot. Az ülő evezőgép kulcsfontosságú eszköz lehet céljaid eléréséhez. Valószínűleg a legjobb választás a hátizmok megedzésére. A legnagyobb eredményt a magas ismétlésszámmal és a tökéletes végrehajtással érheted el. Ha nagyobb súlyokat szeretnél mozgatni vele, a V markolat helyett válassz egy szélesebbet.

5. Fekvő combhajlító gép

Nem túl számottevő lehetőséged van arra, hogy szabad súlyokkal megedzd azokat az izomcsoportokat, melyeket ez a gép képes megdolgoztatni. Szabad súlyok segítségével, ezen gép által elért izmokat minimum 3-4 gyakorlat elvégzésével tudod csak megdolgoztatni. Ha nincs időd órákat tölteni az edzőterembe, mindenképp iktasd be ezt a gépet az edzéstervedbe. Meglepően nagy eredményeket érhetsz el ezzel a géppel, ha lassan, koncentráltan végzed el az ismétléseket.

6. Ergo méter (evezőgép)

Az evezőgép talán a leghatékonyabb módja a kardióedzésnek. Ezzel a géppel égetheted el egységnyi idő alatt a legtöbb kalóriát. Nem csak az az előnye, hogy az egész testet igénybe veszi, de hozzájárul az ízületek egészségéhez is.

7. Smith keret

Ez a gép sokoldalúságával teszi teljessé az edzésedet. Mivel a rúd egy zárt rendszerben mozog, ezért nem kell stabilizálnod, így guggolás és fekvenyomás közben minimálisra csökkentheted a sérülés veszélyét. Ha helyesen használod, a teljes test edzéséhez is segítség

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.