Futás, kerékpározás, fitneszterem – sok lehetőség van hatékony edzésre. Azonban a regeneráció legalább annyira fontos, mint maga az erősítés. A regeneráció segíthet abban, hogy gyorsabban felkészüljünk a következő edzésre vagy javítsuk ennek hatékonyságát. Ehhez az pihenő fázisnak elegendő hosszúnak kell lennie, így a testnek lesz ideje felkészülni a következő megpróbáltatásra. Egy könnyű edzés esetén akár már 24 óra is elegendő lehet. Maximalizáló edzések esetén a testnek több napra van szüksége a regenerálódáshoz. Az pihenés itt nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak a kanapén fekszel. A regenerációt tudatosan és aktívan is kilehet alakítani. Az alábbiakban hét tippet adunk az edzés utáni hatékony regenerációhoz és pihenéshez.

1. Levezetés

A sportolás előtti bemelegítést a legtöbben még mindig a tornaóráról ismerik. A levezetés ugyanolyan fontos, mint az edzés előtti bemelegítés. Ez egyben a sport utáni sikeres és hatékony regeneráció első lépése is. A sportolók a levezetés segítségével csökkentik a szív- és érrendszer aktivitását, fokozatosan redukálva a fizikai terhelés intenzitását. Emellett elindul a regeneráció és a mentális ellazulás is. A levezetéshez különösen megfelelő gyakorlatok a nyújtó gyakorlatok. Ideális esetben ezeknek illeszkedniük kell az edzéshez, és azokat az izomcsoportokat kell megcéloznod, amelyeket az edzés során használtál.

2. Relaxáció az elmének

Az edzés után nem csak a testet, hanem az elmét is meg kell nyugtatni. A mentális ellazulás ugyanis segíti a test regenerálódását. A mentális ellazuláshoz például légzőgyakorlatok is hasznosak lehetnek, sőt a meditáció is nagyban hozzájárulhat. Akik nehezen tudnak teljes testi nyugalomban pihenni, azok is feltöltődhetnek egy kellemes sétával. A zöld környezet és a természet közelsége jótékony hatással van az elmére.

3. CBD-olaj

A CBD-olajat sokan használják relaxációra, szorongás ellen és a jobb alvás érdekében is. A sportolók is felfedezték már a pozitív hatását, így javítva az edzés utáni regenerációs fázisokat. Az olaj alvásra és relaxációra gyakorolt pozitív hatása közvetve a fizikai teljesítményre is hatással van. Ne feledd, ügyelni kell arra, hogy jó minőségű terméket vásárolj.

4. Szauna edzés után

Sok sportoló esküszik rá, hogy az edzés után érdemes még egy kicsit tovább izzadni. Az egyik legnépszerűbb pihenési forma az edzés után a szaunázás. Nem véletlen, hogy sok fitneszteremben van szauna, amit a tagok közvetlenül az edzés után használhatnak. A rendszeres szaunázás serkenti az anyagcserét és pozitívan hat az immunrendszerre is. A meleg javítja a vérkeringést és nyugtató hatással van az izmokra. Ne feledd, a szaunázást helyesen kell végezni. Így ajánlott fél órás szünetet tartani az edzés után, hogy a szív- és az érrendszer terhelése ne legyen túl nagy. Először érdemes közvetlenül az edzés után beiktatni egy levezetést, majd pihenni egy kicsit, ezt követően pedig lezuhanyozni szaunázás előtt.

5. Masszázs

Ha valami igazán jót akarsz magadnak, akkor sportolás után masszíroztasd meg magad. A masszázs sokszorosan javíthatja a regenerációs fázist. Fellazítja és ellazítja az izmokat. A legjobb esetben a masszázst a sportoláshoz igazítják, így kifejezetten a megfelelő izmokat lazítja el, és így felkészít a következő edzésre. Egyébként érdemes megjegyezni, hogy nem szabad közvetlenül sportolás után masszázsra menni. Célszerű várni körülbelül egy órát, mielőtt az masszázsasztalra feküdnél, így a masszázs hatékonyabban hat az izomzatra.

6. Megfelelő táplálkozás

Egy intenzív edzés után elképzelhető, hogy farkas éhes leszel. Most az a feladat, hogy ellenálljunk a csábításnak, hogy az edzés után rögtön bekapjunk egy finom csokit. Az izmok regenerációjához egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra van szükség. Jobb, ha egy almát, banánt vagy egy szendvicset készítünk teljes kiőrlésű kenyérből és magunkkal visszük. Az súlyzós edzést végzők számára fontos a fehérjék bevitel. Azok, akik állóképességi sportokat űznek és sokat izzadnak, különösen fontos, hogy a megfelelő folyadékbevitelről és elektrolit-háztartásukról gondoskodjanak.

7. Az elegendő alvás elengedhetetlen

Az edzés utáni pihenés egyik legfontosabb része az alvás. A szervezet alvás közben különösen jól tud erőt gyűjteni. Alapvetően ügyelned kell arra, hogy mindig eleget aludj. Az, hogy mennyi alvásra van szükséged ahhoz, hogy valóban felfrissülj, egyénenként nagyon eltérő lehet. A legtöbb embernek hét-nyolc óra alvásra van szüksége éjszaka ahhoz, hogy fittnek és kipihentnek érezze magát. Emellett az alvás minősége is fontos szerepet játszik. Ha gyakran felébredsz éjszaka, és hosszabb ideig ébren maradsz, vagy nehezen alszol el, akkor meg kell próbálnod javítani az alvás minőségén. Néha segíthet, ha fél órával korábban fekszel le, vagy bevezetni egy esti rutint, hogy könnyebben el tudjunk aludni. Ha a alvászavarok tartósak, akkor érdemes szakértőt felkeresni.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.