Bizonyos emberek természetükből adódóan motiváltak, míg mások az idő folyamán fejlesztik ki ezt a tulajdonságot. Íme hét tipp a belső motiváció kialakításához és fenttartásához.

A amerikai hadseregben létezik egy olyan kifejezés hogy „own it”, ezt magyarra valahogy úgy fordíthatnánk, hogy tedd a sajátoddá. Ez egy elv, amely bárkinek a hasznára válhat, aki a sikerre törekszik. Azt jelenti, hogy felméred a helyzetet és vállalod a felelősséget a cselekedeteidért, anélkül, hogy másra hárítanád azt.

A kérdés tehát az, hogy mire van szükség ahhoz, hogy a sajátodnak érezd? A válasz a felelősségvállalásban, önuralomban és motivációban rejlik – vagy ahogy a szakértők nevezik, a belső motivációban. Legyen szó vállalkozóról, tanulmányokról vagy előrelépést kereső dolgozókról, a sajátodnak érezni egy célt alapvető fontosságú.

Mindenki arra törekszik, hogy a saját meghatározása szerinti sikert elérje, de gyakran kihívást jelent a kitűzött célok között eligazodni. Ennek az útnak az alapja két elemen nyugszik: a felelősségvállaláson és az önuralmon. Ez a két tényező rendkívül fontos ahhoz, hogy vállald a cselekedeteidért a felelősséget, helyes döntéseket hozz, és fókuszban tartsd a céljaidat.

Az alapvetően a felelősségvállalás az, hogy felismered, hogy te irányítod az életedet. Ez azt jelenti, hogy magadénak vallod a döntéseidet és cselekedeteidet, legyenek azok sikeresek vagy sikertelenek. Ez a gyakorlat az önismeret erősítését is elősegíti, lehetővé téve számodra, hogy azonosítsd a hibáidat, elemezd őket és tanulj belőlük. Ez a megközelítés minimalizálja a múltbeli hibák megismétlődésének valószínűségét, és az őszinteségnek ez a szintje segít a másokkal szembeni bizalom kiépítésében.

Csak akkor érezheted sajátodnak a célt, ha képes vagy önuralomra.  Ez azt jelenti, hogy belső motivációk alapján szabályozod a viselkedésedet, nem pedig külső hatások szerint. Kitartasz a céljaid mellett és mindig a megfelelő dolgot teszed, akkor is, ha senki sem látja mit csinálsz. Az önuralom jele az, hogy képes vagy fókuszált maradni, még akkor is, amikor zavaró tényezők és kihívások merülnek fel.

Ezt nehéznek tűnhet elsajátítani, de az előnyei vitathatatlanok. Teljesen átveheted az irányítást az életed felett, jobb döntéseket hozhatsz és végül sikeres lehetsz.

Belső és külső motiváció

A motiváció az a hajtóerő, ami előre visz minket a céljaink felé, és nem utolsó sorban táplálja az aspirációinkat. A pszichológusok két fő típust különböztetnek meg: a külső és a belső motivációt.

A külső motiváció külső jutalmak vagy büntetések alapján ösztönöz a kívánt cselekedetre, viselkedésre vagy eredményre. Például, egy gyermeket az iskolában a jó jegy kilátása motiválja a jó teljesítményre, vagy éppen a házimunka elkerülésére. Azonban a hátránya az, hogy az egyén a kimenetelre vagyis a végeredményre összpontosítanak, nem pedig a folyamatra.

Ezzel ellentétben a belső motiváció  a belső tényezőkre épít, mint például élvezet, érdeklődés és a személyes fejlődés, így kiváltva a cselekvést. Ilyen példa lehet, mikor egy gyermek jól teljesít egy adott tantárgyban, mert valóbajan érdekli az. Az belső motivációval rendelkező emberek azért vesznek részt tevékenységekben, mert élvezik, vagy fontosnak találják. Ez a motivációtípus magasabb kreativitással, elköteleződéssel és kitartással társul.

Az két típus közötti különbség jelentős. A külső motiváció elhalványul, amint megszűnik a nyomás, ráadásul kiszámíthatatlan és megbízhatatlan a fentmaradása. A belső motiváció viszont önfenntartó, hosszan kitartó és kielégítőbb, mivel összhangban van az értékeinkkel, érdeklődésünkkel és céljainkkal. Néhány embertársunkban természetes módon van jelen a belső motiváció, míg mások fejlesztik azt az idő múlásával. Íme hét tipp a belső motiváció kialakításához és fenttartásához:

Azonosítsd a vágyaidat:

Mi az, ami felcsigáz és energiával tölt fel? Legyen az egy hobbi, egy képesség vagy egy karrierút, ha ezt követed, motivált leszel és elégedettnek érzed majd magad.

Állíts fel értelmes célokat:

Határozz meg kihívást jelentő, ugyanakkor elérhető célokat, amelyek összhangban vannak a szenvedélyeddel, értékeiddel és céljaiddal. Győződj meg róla, hogy ezek a célok valóban fontosak neked, és egyértelműen érted, hogy miért akarod őket elérni.

Fókuszálj a folyamatra:

Ahelyett, hogy az eredményre összpontosítanál, a tanulásra és fejlődésre koncentrálj. Élvezd az utazást, és fogadd el azt az elképzelést, hogy az akadályok és a kudarc lehetőséget jelentenek a képességeid és készségeid fejlesztésére.

Gyakorolj autonómiát:

Amikor te irányítod a választásaidat, döntéseidet és cselekedeteidet, nagyobb valószínűséggel leszel motivált és elkötelezett. Keress lehetőségeket arra, hogy irányítsd a környezetedet, például válassz projekteket, állíts fel határidőket vagy vegyél fel szokásokat.

Ünnepeld meg a haladásod:

Bár a kisebb sikerek jelentéktelennek tűnhetnek, együttesen hatalmas győzelmekhez vezetnek. Az előrehaladásod és mérföldköveid ünneplése fenn tudja tartani a motivációd és elkötelezettséged. Bár Rómát nem egy nap alatt építették fel, a világ egyik legnagyobb civilizációjának központjává vált, és több mint 1000 évig fenntartotta a Római Birodalmat.

Építs pozitív kapcsolatokat:

Vedd körül magad olyan emberekkel, akik támogatnak, bátorítanak és inspirálnak. A pozitív kapcsolatok növelhetik a motivációt, magabiztosságot és az önbecsülést, értékes visszajelzéseket és iránymutatást nyújtva.

Fejleszd a kíváncsiságod: A kíváncsiság erős belső motivátor. Ha valami kiváncsivá tesz, valószínűbb, hogy felfedezel dolgokat, kísérletezel és tanulsz belőle. Tegyél fel kérdéseket, keress új élményeket, és legyél nyitott különböző nézőpontokra.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.