A hideg vízben való zuhanyzás nem csak az immunrendszert erősíti, de az anyagcserét is serkenti. Bemutatjuk legfontosabb egészségügyi előnyét.

1. IZOMREGENERÁCIÓ

A legtöbben egy izzasztó edzés után szívesebben vesznek hideg zuhanyt. Ez kellemes hűsítő hatást biztosít, de tanulmányok szerint a hideg zuhany nem segít az izomláz ellen. Egy, a zuhanyozással és az izomlazítással foglalkozó tanulmány azonban arra a következtetésre jutott, hogy az edzés után több mint 48 órával végzett hideg zuhany lehet a leghatékonyabb.

2. FOKOZZA A VÉRKERINGÉST

A rendszeres hideg vizes zuhanyozás segít a szervezetnek abban, hogy a vér gyorsabban keringjen a bőrhöz közeli vénákban. A fokozott vérkeringés a szervezet nagyobb oxigénigényét eredményezi. Ennek eredményeképpen mélyebben lélegzel, hogy a tested minden részét, beleértve az agyadat is, oxigénhez juttasd. Ezáltal te (és az agyad is) éber lesz!

Ha reggel nehezen ébredsz fel, vegyél egy hideg zuhanyt. Kapcsold be előre a vízforralót vagy a kávéfőzőt, így a zuhanyzás után már a meleg tea vagy kávé várhat rád.

HIDEG-MELEG VÁLTOTT ZUHANY – A HELYES MÓDSZER

Zuhanyozz le meleg vízzel, majd lassan forgasd a csapot hidegebbre.

Először a jobb lábadra irányítsd a zuhanyt, a bokád külső részével indíts. Ez a szívtől legtávolabb eső terület. Ezután fokozatosan haladj felfelé. Folytasd a bal lábad lezuhanyozásával.

Ezután a karok következnek: kezdj a jobb kézfejed hátuljától a válladig, majd irányítsd a vízsugarat a hónaljadtól lefelé a belső karodon keresztül egészen a tenyeredig. Most a bal oldal következik.

Zuhanyozd le a tested többi részét hideg vízzel. Ismételd meg az összes lépést meleg vízzel, végül ismét hideg vízzel futtasd át az egész tested.

3. ERŐSEBB IMMUNRENDSZER

Számos természetes módszer létezik az immunrendszer erősítésére. A hideg zuhany az egyik ilyen! Hiszen egy kutatás bebizonyította, hogy azok az emberek, akik rendszeresen hideg vízzel zuhanyoznak, kisebb valószínűséggel lesznek betegek. Bár a tanulmány nem jutott arra a következtetésre, hogy a hideg zuhany valóban erősebb immunrendszert eredményez, azonban az emberek rögtön egészségesebbnek érezték magukat egy ilyen zuhany után. Úgy tűnik, már az első jéghideg zuhany kipróbálása után hajlékonyabbnak és erősebbnek érzed magad. Ez nem is olyan meglepő, elvégre amikor a mindennapi életben kihívásokkal nézünk szembe, és sikeresen leküzdjük őket, erősnek és önbizalommal telinek érezzük magunkat, függetlenül attól, hogy a napi zuhanyzás vagy a kocogás a célunk.

4. ANTIDEPRESSZÁNS HATÁSÚ

A hideg zuhanynak van egy másik előnye is: Ha az emberek depresszióban szenvednek, a hideg zuhany rituáléja pozitív hatást gyakorol rájuk: a hideg miatt több elektromos impulzus jut az agyba, ami antidepresszáns hatású lehet. Erről még több kutatásra van szükség, de ha semmi nem szól egészségügyi szempontból ellene, miért ne próbálnád ki?

5. FELPÖRÖG AZ ANYAGCSERÉD

Az embereknek van barna és fehér zsírszövetük. A barna zsír fontos az egészségünk szempontjából, mivel hőt termel, amikor hidegnek vagyunk kitéve. Egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a barna zsírszövet aktiválása fokozza az anyagcserét. Ez ugyanígy lehet velünk, emberekkel is!

Azonban mind az egerek, mind az emberek hajlamosak többet enni, ha fáznak. Tehát a reggeli hideg zuhanyzás felpörgetheti az anyagcserét, de a több kalória elfogyasztása nem fog segíteni a fogyásban.

KÁROS LEHET A HIDEG ZUHANY?

Fontos tudni, hogy a hideg zuhany egyesek számára ellenjavallt. A magas vérnyomással, hidegsokkot kiváltó állapottal, gyenge szívvel vagy korábbi hipotermiával küzdőknek kerülniük kell a hideg vizes zuhanyzást. Drasztikus életmódváltás előtt mindig beszélj orvosoddal!

HŰTSD LE MAGAD

A hideg zuhany előnyei még mindig vitatottak lehetnek  tudományos körökben, de a társadalom meg van győződve pozitív hatásairól. Az eddigi kutatások szerint a hideg zuhany fokozza a vérkeringést, neurológiai reakciókat vált ki, és egészségesebbnek érezheted magad. Ráadásként, garantáltan felébreszt reggelente! A hideg zuhany az anyagcserét is serkentheti.

Ha tehát egészséges vagy, és kíváncsi lettél, mindenképpen próbáld ki Te is!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!




    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!



      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.