A 4 leggyakoribb fitnesz mítosz

1. Fitnesz hazugság: zsírt csak az első 30 perc edzés után tudsz égetni.

Ez nem igaz! Csak nagyon intenzív, anaerob edzés esetén nem zsírok metabolizálódnak, például a sprintben. Ezen kívül az első perctől fogva tudsz zsírt égetni. Az aerob területeken a szénhidrátokat és a zsírokat egyidejűleg energia előállítására használjuk fel – magyarázza Ingo Froböse sporttudós, a Kölni Sport Egyetem Egészségügyi Központjának vezetője.

Először: a test jobbára az elraktározott szénhidrátokat alakítja energiává, és csak kisebb százalékban fog zsírt égetni. A zsír anyagcserét különösen a maximális pulzus 65–75%-a közötti terhelés serkenti. A maximális pulzusodat körülbelül ki tudod számolni, ha levonod 220-ból az életkorodat. Ezen értékeken belüli állandó terhelés mellett a test LEGKÉSŐBB 30 perc elteltével bevonja a zsírkészletedet az energia termelésébe. Minél jobban edzel, annál hamarabb eléred ezt a pontot.

Ha magasabb pulzusra törekszel (max. pulzus több mint 75%-a), akkor aránylag több szénhidrátot égetsz el, mint zsírt, így soha nem fogod elérni a fordulópontot. Viszont abszolút értelemben a metabolizált zsír mennyisége továbbra is nagyobb lehet, mint az alacsonyabb pulzusnál, mivel összességében több energiára van szükséged, az effajta edzés kivitelezéséhez.

2. Fitnesz hazugság: Ahová izom épül, onnan a zsír eltűnik

Jó is lenne! Szintén Ingo Froböse mondta: A testnek csak egy anyagcsere-rendszere van, így a zsírt nem lehet csak bizonyos helyeken elégetni. Tehát a helyi zsírégetés teóriája is felborult, nem tudsz csak innen vagy csak onnan fogyni. A leggyorsabb a testben az arczsír lebontása, a test csak ezután fér hozzá más zsírraktárokhoz, pl. a csípőhöz. Fontos, hogy a nap folyamán több kalóriát égess el, mint amennyit táplálkozással beviszel. A legjobb, ha ez egy edzés vagy aktivitási szokás segítségével történik.

3. Fitnesz hazugság: Ha sok felülést csinálsz, gyorsan kockás hasad lehet

Sajnos hamis. A legfontosabb dolog itt a testzsír százalék. Mivel ez az izomcsoport akkor igazán kivehető, ha a testzsírod kb. 14% vagy alatta van, mert a tested a legtöbb zsírt a hason/törzsön raktározza. De hasizom edzéssel zsírt alig veszítesz, mivel ez egy relatív kicsi izomcsoport így kevés energiára van szüksége gyakorlatok közben. Tehát minél nagyobb izomtömeg van mozgásban az edzés során, annál nagyobb az energiafelhasználás és így a zsírégetés is. Ezért is fontos az erő és az állóképesség kombinált edzése, valamint egy tudatos étrend követése. Mellesleg felülés helyett inkább has prést alkalmazz, sokkal kevésbé terheli a gerincedet és mégis jól megdolgoztatja a hasfaladat.

4. Fitnesz hazugság: A rendszeres kocogás károsítja az ízületeket

Épp ellenkezőleg! A futás megakadályozza az ízületek kopását. A mozgás miatt az ízületi folyadék kevésbé viszkózus, így jobb közeget és súrlódást biztosít a porc számára. Illetve az izmok, amelyeket a futás során építesz, jobban tehermentesítik az ízületeidet a mindennapi életben.

Ennek ellenére a kezdő futóknak óvatosnak kell lenniük: az első hónapban 15-20 perces állóképességi futás elegendő edzésenként, és hetente legfeljebb 15 százalékkal kell növelniük terhelésüket. Ilyen módon meg lehet akadályozni, hogy túlterheljék a szalagokat és inakat. Aki túlsúlyos, illetve erős „X” vagy „O” lábai vannak, annak kezdésként inkább a Nordic Walking-ot ajánljuk.

Végezetül nem szabad automatikusan elhinned és végrehajtanod mindent, amit valaha hallottál vagy olvastál, mert elég sokuk részben igaz vagy egyszerűen téves feltételezés.

Ha valamivel kapcsolatban tanácstalan vagy, fordulj bizalommal szakembereinkhez, edzőinkhez! Örömmel segíteni fognak Neked!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.