Sokszor esik szó arról, hogy mit nem szabad csinálni edzés előtt és edzés közben, de az emberek akkor szokták a legtöbbet hibát elkövetni, amikor az edzésnek vége van. Legyünk őszinték, mindannyian elkövettünk már néhány rossz dolgot edzés után, mert úgy éreztük, hogy „kiérdemeltük”. Egy kemény edzés után valóban jól kell érezni magad a bőrödben, de ez nem azt jelenti, hogy kiérdemelted a jogot arra, hogy beleharapj egy hamburgerbe és lehúzz egy hatos csomag sört.

Az egészség egy olyan szokás, amely messze túlmutat az edzőtermen, ezért ne ignoráld azt a sok kemény munkát, verejtéket és könnyet, amit a súlyzók emelgetésébe, azzal, hogy elköveted a következő bűnöket.

Íme a nyolc edzés utáni hiba, amelyet mindenképpen el kell kerülnöd:

Kihagyod a nyújtást

Az edzés végeztével nyújtsd meg az izmokat, amelyeket az edzés során megcéloztál. Ez nem csak abban segít, hogy gyorsabban regenerálódjanak és hajlékonyabbak maradjanak, de a növekedési folyamatot is elősegítheti.

Túlzásba viszed a kardiót

Semmi baj nincs azzal, ha a súlyzós edzés után kardiózol egy kicsit (maximum 20-30 percet), de ne vidd túlzásba, különben súlyosan akadályozod az izomhipertrófiához vezető fiziológiai és hormonális mechanizmusokat. A legjobb, ha a kardió- és a súlyzós edzést körülbelül öt órával választod el egymástól.

Edzés után túl későn eszel

Egy intenzív edzés után a szervezetednek szüksége van tápanyagokra, különösen aminosavakra és szénhidrátokra. Ezekre azért van szüksége, hogy feltöltse és helyreállítsa a sérült izomsejteket, és táplálja a kimerült idegrendszert. Próbálj meg jó minőségű, kiegyensúlyozott táplálékot adni a szervezetednek, legkésőbb 15-20 perccel az utolsó sorozat befejezése után.

Edzés után is kerülöd a gyorsan felszívódó szénhidrátokat

Létfontosságú, hogy edzés után gyorsan elfogyasszuk a megfelelő tápanyagokat. A szénhidrátok nagyon fontos szerepet játszanak ebben az egyenletben. Mivel a szervezet a súlyzós edzés után az izomglikogén feltöltéséhez szükséges szénhidrátok felszívására van felkészülve, a legjobb, ha a „gyors felszívódású” vagyis a „magas GI indexű” fajtát viszed be. Az olyan ételek, mint a fehér rizs, a fehér burgonya, a rizspogácsa és a bagel gyorsan bejutnak a véráramba, ami megemeli az inzulinszintet, és lehetővé teszi, hogy a tápanyagokat nagyon gyors ütemben nyomja be a sejtekbe.

Ne felejtsd el a tejsavófehérjét

Mivel a tejsavófehérje nagyon gyorsan emésztődik, gyorsabban látja el az izomsejteket a szükséges aminosavakkal, mint bármely más fehérjeforrás. Ez rendkívül fontos közvetlenül egy intenzív edzés után; így a tejsavó erejének kihasználásának elmulasztása minden bizonnyal hiba lenne, ha a célod a nagyobb izomtömeg.

Túl sok zsír bevitele edzés után

Az edzés utáni étkezés célja, hogy mind a szénhidrátok, mind az aminosavak a lehető leggyorsabban eljussanak a véráramba, és az izomsejtekbe kerüljenek. Mivel a zsírok általában lassítják az emésztést, nagy hiba lenne jelentős mennyiséget bevinni az edzés utáni táplálkozásba.

Nem használsz táplálékkiegészítőket

Bár a megfelelő táplálkozásnál és edzésnél nincs fontosabb a fejlődés szempontjából, néhány táplálékkiegészítővel biztosan felgyorsítható a folyamat. Tehát, ha az izomtömeg növelése és a zsírvesztés magas szinten szerepel a prioritási listádon, akkor használd ki az olyan bevált kiegészítők előnyeit, mint a kreatin, a glutamin, a BCAA-k és a leucin. Vegyél be mindegyikből egy adagot, amint befejezted az edzést, vagy tedd meg ezt az edzés utáni étkezést követően.

Pihenj többet

Egy tökéletes világban mindannyian képesek lennénk edzés után egy órát szundikálni, hogy segítsük izmaink és idegrendszerünk regenerálódását, de a legtöbbünk számára ez egyszerűen nem lehetséges. Az lenne a legjobb, hogy legalább a fizikailag megerőltető tevékenységet elkerülöd edzés után. Legalább egy kis időt szánj arra, hogy csak ülj, pihenj, és kényelmesen elfogyaszd az edzés utáni étkezésedet. A súlyzós edzés csak akkor lesz hatékony, ha a szervezet megfelelő pihenést kap, hogy az újjáépítési folyamat végbemehessen.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.