A 8 legrosszabb dolog

Sokat beszéltünk már arról, hogy mit ne csinálj edzés előtt és közben, de az emberek pont edzés után hajlamosak elkövetni a legnagyobb hibákat.

Legyünk őszinték, mindannyian megengedünk magunknak pár bűnös szenvedélyt edzések után, mert úgy gondoljuk, hogy megérdemeljük. Igenis büszke lehetsz magadra egy durvább edzés után, habár ez nem jelenti azt, hogy kiérdemelted, hogy megegyél, egy jó adag rántott csirkét majd leöblítsd egy karton sörrel.

Az egészség egy szokás, ami túlmutat az edzőtermen, szóval ne tedd semmissé azt a nehéz munkát, izzadást és könnyeket, melyeket a súlyemelésbe fektettél azzal, hogy elköveted ezeket a hibákat.

Itt megtalálod azt a 8 edzés utáni botlást, amit jobb elkerülnöd.

Nyújtás kihagyása

Miután végeztél az edzéssel jobb, ha az átmozgatott izomcsoportot lenyújtod. Ez nem csak abban segít, hogy az izmaid gyorsabban regenerálódjanak, hanem azoknak a növekedését is elősegíti.

Eltúlzott kardió

Nincsen baj azzal, ha erősítő gyakorlatok után kardiózol (20-30 perc max), de nem szabad eltúlozni, hiszen ezzel megakadályozod azokat az élettani és hormonális folyamatokat, amelyek az izom hipertrófiáját köszönhetjük. A legjobb, ha az erősítő és kardió edzések között körülbelül 5 órás szünetet tartasz.

Túl sokáig vársz az evéssel

Egy keményebb edzés után a szervezetednek szüksége van tápanyagokra, főleg aminosavakra és szénhidrátokra. A szervezetednek szüksége van ezekre ahhoz, hogy újjáépítse a károsodott izomsejteket és táplálja a kimerült idegrendszert. Próbálj meg megfelelő minőségű, kiegyensúlyozott táplálékot bevinni legfeljebb 15-20 perccel az utolsó gyakorlatsorod után.

Elkerülöd a gyorsan felszívódó szénhidrátokat

Rendkívül fontos, hogy edzés után gyorsan bevigyük a megfelelő tápanyagokat, és a szénhidrátok nagyon fontos szerepet játszanak ebben. Mivel a szervezetünknek erősítő edzés után első dolga az, hogy felszívja a szénhidrátokat az izomglikogén feltöltésének érdekében, a legjobb, ha gyorsan felszívódó vagy magas glikémiás indexszel rendelkező táplálékot választunk. Az olyan ételek, mint a fehér rizs, fehér burgonya, puffasztott rizs, gyorsan bekerülnek a véráramba, amelyek megemelik az inzulinszintet, és lehetővé teszik, hogy a tápanyagokat nagyon gyorsan bejuttassa a sejtekbe.

Ne hagyd ki a fehérjét

Mivel a tejsavó fehérje nagyon gyorsan emészthető, az izomsejteket gyorsabban fogja ellátni a szükséges aminosavakkal, mint az összes többi fehérjeforrás. Ez rendkívül fontos egy intenzív edzés után; szóval ne ess abba a hibába, hogy nem használod ki a fehérjeporok képességét, amennyiben a célod az izomzat növelése.

Túl sok zsír fogyasztása

Az edzés utáni étkezés célja, hogy mind a szénhidrátok, mind az aminosavak elérjenek a véráramba onnan pedig tovább az izomsejtekhez, amilyen gyorsan csak lehetséges. Mivel a zsírok hajlamosak lelassítani az emésztést, nagy hiba lenne, ha nagyobb számban vinnénk be az edzés utáni étkezéssel, mint szükséges.

Táplálék kiegészítők kihagyása

Noha a cél elérésének érdekében nincs fontosabb a megfelelő étrendnél és edzéstervnél, az optimális étrend kiegészítés természetesen felgyorsíthatja a folyamatot. Tehát, ha az izomtömeg növelés és a zsírégetés első helyen szerepel a listádon, akkor hasznosítsd az olyan bevált kiegészítőket, mint a kreatin, a glutamin, a BCAA és a leucin. Vedd be őket akár az edzés után vagy akár az edzés utáni étkezésed mellé.

Spórolsz az alváson

Egy tökéletes világban mindannyian képesek lennénk kb. egy órát szundítani közvetlenül az edzés után, hogy elősegítsük izmaink és idegrendszerünk felépülését, de a legtöbbünk számára ez lehetetlen. Azt javaslom, hogy edzés után próbáld meg elkerülni a nagyobb fizikai erőfeszítéseket. Legalább egy kis időre ülj le, pihenj, és kényelmesen fogyaszd el az edzés utáni ennivalót. Az izomerősítő edzés csak akkor lesz hatékony, ha a test megfelelően kipiheni magát, és beindítja az újjáépítési folyamatokat.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://www.muscleandfitness.com/workouts/workout-tips/8-worst-things-do-after-workout/

 

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.