A csaló ételek fontos szerepet játszhatnak az egészséges táplálkozásban. Pozitív pszichológiai lökést adhatnak, segíthetnek a diéta betartásában, sőt, még az anyagcserét is felpörgethetik.

Mindenekelőtt a csaló étkezések pszichológiai lökést adnak. A fogyókúra kemény és korlátozó lehet és egy időnkénti csaló étkezés a szabadság érzését adhatja, lehetővé tesz egy kis szünetet az olykor monotonnak tűnő egészséges táplálkozásban. Ez hosszú távon kezelhetőbbé tehetii a diétád.

Gyakran előfordul, hogy az emberek megpróbálnak bizonyos ételeket vagy ételcsoportokat teljesen korlátozni, ami a nélkülözés érzéséhez és végül túlfogyasztáshoz vezethet. A csaló étkezések bevezetése segíthet megelőzni ezt és könnyebbé teheti a diéta betartását.

Végül pedig a csaló étkezések még az anyagcserét is felpörgethetik. A szokásosnál nagyobb mennyiségű étkezés fogyasztása felpörgetheti az anyagcserét, így a nap folyamán több kalóriát égetsz majd el. Ezt nevezik az ételek termogenikus, avagy hőhatásának, ami előnyös a fogyás szempontjából.

Fontos azonban, hogy ne ess át a ló túlsó oldalára, azaz a csalást valóban csak egyetlen étkezésként, ne pedig egy teljes “csalónapként” értelmezd. Ezeket meg kell tervezni, és mértékkel kell beépíteni egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrendbe.

Habár csaló étkezésekről van szó, fontos, hogy mégis egészséges döntéseket hozz. Ahelyett, hogy a feldolgozott vagy magas kalóriatartalmú lehetőségekhez nyúlnál, válassz egészségesebb alternatívákat. Például a hagyományos pizza helyett próbáld ki a karfiolos pizzát. A hagyományos hamburger helyett válassz pulykaburgert. Sült csirke helyett próbáld ki a sült vagy grillezett csirkét.

Egy másik lehetőség, hogy kisebb adagokat engedj csak meg magadnak kedvenc csaló ételeidből. Például egy egész vödör jégkrém helyett egy kisebb tálat, vagy egy egész tábla csokoládé helyett csak néhány kockát egyél. Hidd el, a pozitív pszichológiai hatások már kisebb mennyiségeknél is érvénybe lépnek.

Összefoglalva, a csaló étkezések fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak, pszichológiai lökést adhatnak, segíthetnek a diéta betartásában, és még az anyagcserét is felpörgethetik. Fontos, hogy megtervezd és mértékkel építsd be őket egy jól összeállított, kiegyensúlyozott étrendbe és mindenekelőtt próbálj egészséges döntéseket hozni.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.