A diétát követő emberek elő szeretettel veszik inkább a mentesélelmiszert a vércukorszint optimális értékeinek tartásához. Mivel járul hozzá ez az egészséghez? Mit tud a cukor, amiért sokan kerülik?

A cukor manapság nagy divat az élelmiszeriparban nem véletlenül, hiszen édes, kellemes ízt ad az ételeknek. Ma már szinte mindenki megengedheti magának azt, hogy cukrot vásároljon, és kedvére ízesítse vele ételeit. Testünknek és agyunknak cukorra van szüksége az optimális működés érdekében. Mikor szénhidrátokat fogyasztunk (legyen szó kenyérről, rizsről, zöldségről stb.) a szervezetünk átalakítja glükózzá az izmok, a szervek és az agy üzemanyag ellátásához. Ha a szervezet normális értéktartományon belül van, akkor körülbelül 5 gramm cukor található benne, ami csak kicsivel több, mint egy teáskanálnyi. Az optimális vércukorszint értéket a táplálkozáshoz mérten vizsgálják, ezért is veszik a vért éhgyomorra laborvizsgálatnál. Az éhgyomri egészséges vércukorszint tartománya 3.3 – 5.9 mmol/L között van, viszont ezt több tényező is befolyásolhatja. Táplálkozás után a véráramba kerülő glükóz hatására megemelkedik a vércukorszintje és optimális esetben körülbelül 2-3 óra szükséges mire újra visszaáll a megfelelő értékre.  Azt hihetnénk, hogy a cukrok elhanyagolása stabilizálja a vércukrot. Valójában a szénhidrátok összessége fogja befolyásolni az inzulin termelődését és a szervezet vércukorválaszait a nap folyamán. Ami azt jelenti tehát, hogy nem csak a cukros ételek/italok emelheti meg a vércukorszintet, hanem a teljes kiőrlésű kenyér is. Igen, jól írtam. Az egészséges, „diétás” ételek is.

Miért van szükség a vércukorszint szabályozására?

Minden anyagcsere vizsgálatnál mutatott érték (pl. zsíranyagcsere: koleszterin, HDL, LDL… vas anyagcsere, ionháztartás: Na, K, Ca…) optimális szinten való tartása fontos az egészség megőrzésének szempontjából. Nem csak a fogyni vágyók, a cukorbetegek vagy a prediabéteszesek számára fontos a kiegyensúlyozottabb vércukorszint tartása. Gondoljunk csak bele. A prediabétesz (2-es típusú cukorbetegség kialakulását megelőző állapot) akár évek-évtizedek alatt alakul cukorbetegséggé. Ott van még a fogak egészsége, az idegrendszer egészsége, vagy az elhízás kockázata stb. Az inzulin melyet a hasnyálmirigy termel szerepet játszik a zsírháztartásban. Túl magas szintje (amelyet a túlzott cukorválaszok okozhatnak) akadályozza a fogyást. És ez nem csak az édesség, hanem úgy általánosságban a szénhidrátok nem megfelelő mennyiségű és minőségű bevitele okozza.

Mi a megoldás?

Nincs két egyforma ember, ahogyan két egyforma szervezet sem. Kutatások bebizonyították, hogy minden ember másképpen reagál bizonyos élelmiszerekre. Mivel sok minden befolyásolja azt, hogy egy ételre milyen reakciót ad a szervezet nem szabad általánosítani. Nincs jó és rossz étrend. Vannak hasznos és egészséges ételek, amikből a szervezet optimálisan tud működni egészségkárosodás nélkül és vannak egészségtelen élelmiszerek, melyeknek túlzott fogyasztása akár egészségkárosodással is járhat. Képzeljük el, hogy milyen sajátos kis külön univerzummal, genetikával rendelkezünk. Az enzimtermelődéstől kezdve a bélflóráig eltérő a működés és összetétel emberenként. Tehát a válasz az önvizsgálat. Ezt úgy tudjuk megtenni, hogy megfigyeljük a reakciónkat az ételek megevése után. Amennyiben kalóriadúsan táplálkoztunk, viszont hamar éhesek lettünk utána, az a hirtelen vércukorszint emelkedés majd süllyedés eredménye. Lehet, hogy egy tál zabkása után is hamar éhesek leszünk, de ugyanannyi kalóriamennyiségű szendvicstől jóllakunk hosszabb időre. Ez persze sok mindentől függ, de kiindulásként ez megfelelő módszer.

Tanácsok a vércukorszint szabályozásához:

 • A magas tápanyagsűrűségű ételek jóllakottságérzetet adnak és tele vannak hasznos tápanyagokkal. Gyakori fogyasztásuk segíti az étkezések és a vércukor optimális egyensúlyban tartását.
 • A zsiradékok hajlamosak tompítani a vércukorszint megugrását.
 • Étkezésekkor érdemes rostokat, szénhidrátot, zsírt valamint fehérjét bevinni egyszerre, hiszen ez laktatóbb és több hasznos üzemanyag a szervezetnek, továbbá ez az összetettség is tompíthatja a vércukorszint hirtelen kiugrását, mintha csak egy szelet kenyeret ennénk meg magában.
 • A túlzott sóbevitel is megbolygathatja a cukorháztartást.
 • A sportmozgás sok mindenben segít nem csak a fogyásban, hanem a vércukorszint szabályozásában is.
 • A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás a vércukorszintre nézve kifejezetten fontos.
 • A stressz kezelése is jótékony hatású lehet a vércukorszintre.
 • A megfelelő rostbevitel segíti a jó bélbaktériumok szaporodását a bélben, melyek segítenek majd a vércukorszint szabályozásában.
 • Ne koplaljunk, együnk rendszeresen, komplexen, de ne vigyük túlzásba az adagokat!

Havasi Anna

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.