Sokak számára az idei év váratlan eseményei után talán ez az időszak jelenti a diétázás kezdetét.

Visszatérve normál napi rutinunkhoz viszont szembesülnünk kell az utóbbi hónapok passzivitása, az elmulasztott edzések okozta negatív hatásokkal. Sajnos sokan ilyenkor azonnal extrém megoldást keresvén indulnak el a léböjtkúrák és egyéb tudományos hátteret mellőző, de hangzatos diéták útján amik “garantálják” a sikert néhány hét leforgása alatt.

Ebben a cikkben arra a három legfőbb, de sokszor nem nyilvánvaló okra próbálok rávilágítani, ami megnehezíti a legtöbb ember számára az életmódváltást avagy egy “diéta” beiktatását a mindennapokba és végül néhány infóval szolgálnék ezek orvoslására.

Vágjunk is bele!

 1. A diéta, mint negatív fogalom

A „diéta” szó önmagában korlátozást jelent. Pszichés szempontból nézve, amikor valamit korlátozunk az életünkben, azonnal többet akarunk belőle. Ezért az étrend diéta jellegéből adódóan a legtöbb ember számára kudarcra van ítélve már az induláskor.

A gyakorlatban azt látom, hogy ez ciklikusan jelentkezik az emberek többségénél. Vannak olyan időszakok, amikor szigorú, korlátozó magatartással, sokszor az előírttól eltérő túlzott extremitással követik az étrendet, ezt követi aztán egy olyan periódus, mikor bármit, bárhol, bármikor elfogyaszt az illető, mert az agy a diéta negatív töltete által menekíti a testet ebből a “kényszerállapotból”.

Tudom, hogy a trendek azt diktálják, hogy „soha ne diétázzunk”… de legyünk őszinték. Ha zsírégetésről van szó, a legfőbb alapelv hogy létrehozzunk egy kalóriadeficitet – PONT!  Ezzel nem azt mondom, hogy be kell tartani a dogmatikus étkezési alapelveket, egyszerűen azt, hogy bizonyos hangsúlyt kell fektetni a kalóriadeficit biztosítására.

Ezt szem előtt tartva a következő tényezők kritikus jelentőségűek a protokoll felépítése során :

 1. Talán az egyetlen leginkább figyelmen kívül hagyott , mégis legkritikusabb buktató, azok a dolgok amikről nem vagyunk hajlandóak lemondani.
 2. A megfelelő deficit és többlet megteremtése – ez annak megértéséből származik, hogy hol állsz jelenleg
 3. A konzisztencia, folytonosság megteremtésének képessége – Ha valami olyanba vágunk bele, amiben nem vagyunk biztosak, hogy hosszú távon képesek vagyunk követni, miért is kezdjük el voltaképp? Ideiglenes befektetés sosem hoz hosszútávú eredményt, tehát aki a “diéta” szót az ideiglenességgel asszociálja, felejtse el! 

Az elvárások

Oh igen, a hype  nagyon is valós a fitnesziparban! Az iparágat már nem a valódi szakértelem, hanem a marketing vezérli. A sok állítás ami a termékek hátoldalán, a reklámokban szerepel, egyre irreálisabb, olykor már vérlázító. Ennek eredménye pedig az, hogy a legtöbb fitneszben és táplálkozásban járatlan egyén úgy gondolja, hogy szinte bármilyen eredmény elérhető különösebb erőfeszítés vagy munka nélkül, akár egyetlen éjszaka leforgása alatt.

De szép is lenne! Sajnos az igazság az, hogy a változás nem könnyű és abszolút nem egy olyan folyamat, ami gyorsan történik.

Hogyan oldjuk meg tehát az idő problémáját?

Először meg kell győződnünk arról, hogy valóban képesek vagyunk elkötelezni magunkat az adott cél érdekében. És nem a cél, hanem annál is inkább a folyamat iránt! Ha a siker mutatója pusztán a mérleg vagy akár a tükörben viszontlátott kép körül forog, progresszíven kudarcra van ítélve az egész.

Ehelyett próbáljunk az elhivatottságra, a folyamat élvezetére, a fenntarthatóságra építkezni, melyekkel a siker valóban garantált lesz.

 1. A kudarc definíciója

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy diétázás alatt bűnbe estünk. De ez rögtön azt jelenti hogy az étrendünk repül a kukába?

“Talán pihentetnem kellene a diétát és a hétvégét egy jó pizza és gyors kaja maratonnal zárni. Majd hétfőn újrakezdem!” … Mindez szerda reggel, egy francia krémes társaságában.

Akkor tegyük tisztába a dolgokat!

Követünk el hibákat? Abszolút! Néha elbukunk ? Természetesen.

De ezek egyike sem egyenértékű a kudarccal, hacsak mi magunk nem tesszük azzá.

Sajnos azzal, hogy az első adandó hibát kibúvóként használva még több hibát halmozunk fel, kudarcra ítéljük saját magunkat.  A pillanatnyi sikert elkerülhetetlenül  egy másik hiba követi majd, amelyet ismét kudarcnak minősítünk majd és az ördögi kör megismétlődik újra…és újra.

Vessünk hát véget ennek!

Emberek vagyunk, hibázunk és ez így van rendjén. Ahelyett, hogy folyton váltogatnánk  a perspektívát, mert ez előző nem „nem működött”, ismerjük be, hogy hibáztunk és lépjünk tovább.  Nem egyetlen nap vagy hét alatt szökött fel az a plusz felesleg, miért lesz hát hirtelen stresszfaktor egy kis bűnözés, amit aztán kudarcként élünk meg?

Mindig csak előre

Ideje felismerni, hogy a hagyományos értelemben vett “diétázás” nem életképes!

Ahelyett, hogy belevágnánk egy olyan procedúrába, amit képtelenek vagyunk konzisztensen tartani, kezdjük a változást önmagunkkal. Vegyük számításba az életvitelünk, céljaink, vágyaink, azokat a tényezőket amik megadják majd az alapot a folyamat elindításához, csak ezután térjünk rá a tényleges életmódváltásra. Végül, értsük meg, hogy a változás nem lesz lineáris, hibák történhetnek és történni is fognak, de folytatnia kell!

Ezeket az egyszerű lépéseket kombinálva kerülhetsz csak közelebb a sikerhez.

Szücs Péter

Személyi edző – Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.