Napjainkban elég sokat hallhatunk a funkcionális edzésről, a funkcionális edzés fontosságáról és elsősorban a funkcionális edzés pozitív hatásairól az emberi szervezetre nézve. Az elmúlt években az edzéstípusok királyává vált a funkcionális edzés, ami igencsak nagy előrelépésnek számít a sporttudományban. Teljesen mindegy, hogy állóképességi, erő, vagy technikai sportról is van szó, minden sportolónak szüksége van a funkcionális edzésformára ahhoz, hogy jobb teljesítményt érjen el.

Ha funkcionális edzést végzel, sportsérülés is kevésbé alakulhat ki (izomhúzódás, vagy izomszakadás) a sporttevékenység során. Akkor sikeres egy edző, ha a tanítványa minél kevesebb sérüléssel, vagy sérülésmentesen tudja végigcsinálni a szezonbéli felkészülését. Az izmokat különböző mozgásformákkal kell edzeni ahhoz, hogy a hirtelen bekövetkező változásokhoz alkalmazkodni tudjanak és a sérüléseket elkerüljük. Erre jó a funkcionális edzés.

A funkcionális edzésben a gyakorlatok számtalan variációit végezhetjük, melyben együttesen fejleszthetők motoros képességeink (kondicionális és a koordinációs képességek), illetve a mobilitás és a stabilitás is. A funkcionális edzésmintákba olyan alapgyakorlatok tartoznak bele, mint a járás, futás, ugrás, elindulás, megállás, mászás, guggolás, kitörés, tolás, húzás, emelés, cipelés, valamint ezek állásban, támaszokban történő alkalmazása. A gyakorlatokat végezhetjük saját testsúllyal, vagy eszközökkel.

A leggyakrabban használt eszközök: TRX kötél, bosu, fit-ball labda, kettlebell, miniband, gumiszalag, gumikötél, instabil párna, instabil eszközök, medicinlabda, csigás eszközök és gépek. A funkcionalitást személyre szabottan az egyén sajátos képességeihez, céljaihoz és aktuális állapotához kell igazítania az edzőnek. melynél intenzitásfokozással érünk el teljesítménynövekedést, vagy stabilizációt. A funkcionális edzés nemcsak egy-egy izolált izmot céloz meg, hanem a teljes izomláncot. Ezzel segíti azt, hogy a mozgásmintát minél természetesebben, precízebben, hatékonyabban és biztonságosabban hajtsuk végre.

A nehézség fokozása a funkcionális edzésben:

 • instabil alátámasztás alkalmazása
 • aszimmetrikus gyakorlatok végzése
 • rotációs gyakorlatokkal variálhatjuk az intenzitást
 • a végrehajtás dinamikáját megváltoztathatjuk
 • ezek kombinációit hajtjuk végre

Szerző: Purgai Evelyn

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.