Kocogni kezdtél, de még nem igazán megy? Most bemutatjuk a leggyakoribb hibákat, és megmutatjuk, mit tehetsz ezek ellen!

Megkezdődött a futószezon. Tehát vedd fel a cipőd, és indulj – a futás a világ egyik legegyszerűbb sportja -, ha néhány dolgot szem előtt tartasz! Eleinte a kezdő hibákkal kell tisztában lenned, és hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy eleve ne terheld túl vagy rosszul magad.

1. Futás terv vagy cél nélkül

Ha elindulsz futni, de nem tudod, mit akarsz vele elérni, akkor elég gyorsan elveszíted a motivációd és a kedved. Tehát először kérdezd meg magadtól, miért is mész futni. Ha egyértelművé teszed önmagadnak a célod, akkor sokszorosára növeled a sikered esélyét.

“Csak futni” szeretnél, vagy versenyre edzenél? Ha az a célod, hogy egy félmaratont 2 órán belül teljesíts, elengedhetetlen az edzésterv. Miért? Képzési alapot kínál, amelyet felhasználhatsz a tájékozódáshoz, és amellyel lépésről lépésre tudsz dolgozni a célod irányába menetelve. Ez biztosítja a rendszeres edzést is – és egyúttal megakadályozza az esetleges alulterhelést vagy túlterhelést.

2. Túl sok evés, futás előtt

Aki valaha evés után azonnal futni ment, tudja: tele gyomorral nagyon rossz és nehéz végigcsinálni. Mert ekkor a szervezeted az emésztéssel van elfoglalva, és ezért nem áll készen egy intenzív edzésre. Ezért kerüld a nagyobb étkezéseket már egy-két órával a futás előtt. De semmi sem szól egy olyan apróság ellen, mint például egy fél banán vagy egy protein shake fél órával edzés előtt.

3. Nincs bemelegítés

Ha pihent helyzetből kezdesz futni, feleslegesen megerőltetésnek lesznek kitéve izmaid. Ezért a könnyű bemelegítő gyakorlatok elengedhetetlenek az indulás előtt. A domináns ízületekre (bokára, térdre, csípőre) kell a legnagyobb figyelmet fordítanod a bemelegítés során! Hasznos integrálni azokat a mozgásokat a bemelegítő programba, amelyek közel állnak a célmozgáshoz, vagyis a futáshoz. A megfelelő gyakorlatok közé tartozik a magas térd- és bokaemelés is. A futóedzés terhelésétől és intenzitásától függően dinamikus nyújtó gyakorlatokat és emelkedőn való futásokat is be kell építened a bemelegítésedbe.

4. Túl gyorsan indulás

Néhány perc múlva már nem kapsz levegőt, vagy a tervezettnél hamarabb kell megállnod? Ez klasszikus a futási hibák között: Különösen kezdőként hajlamos lehetsz túlértékelni önmagad, és túl gyors tempóban kezdesz el futni. Még akkor is, ha óriási a motivációd, ne számíts túl sokra. Jobb, ha kicsit lassabban kezded, és futás közben növeled a tempót.

Tipp: A futó- vagy pulzusmérő óra, esetleg okos karkötő segíthet a tempó tartásában és figyelmeztetni is tud, ha túl gyorsan futsz.

5. Helytelen futótechnika

Homorú, kihúzott háttal vagy görnyedten, a talpon gördülés hiánya, keresztező lábak, hiányos vagy túlzott karmunka – a technikai hibák listája hosszú. Az ezekből eredő, lehetséges sérülések és panaszok nagyon sokáig tartanak. Ezért mindennél fontosabb a megfelelő futástechnika elsajátítása és alkalmazása. Mert ez a fenntartható futás és az edzés sikerének örökös alapja. A hatékony és tiszta futástechnikában ortopéd orvos, futáselemző, de akár egy tapasztalt, hozzáértő edző is segíthet. A technikai képzésnek, minden ambiciózus futó képzési- / edzési tervének részét kell képeznie!

6. Nincs levezetés

Befutnál egyenesen a zuhanyzóba, majd a kanapéra? Ez csábítóan hangzik, de nem ajánlott. Mert a megfelelő levezetés ugyanolyan fontos, mint a bemelegítés. Aktív kihűlés szükséges, így támogatod a regenerációd. Ezért az edzés után fuss néhány percet lazábban, majd statikusan nyújtsd meg a mozgatott izomcsoportokat – tehát az egész tested. Ez segít ellazítani az izmokat, szalagokat és inakat. A Fascia tréning szintén hasznos, mivel egyszerre enyhíti az izomfeszültséget és csökkenti a sérülések kockázatát.

Ráadásul: A tested izzadással sok folyadékot és fontos ásványi anyagot veszített. Ugyanakkor a glikogénkészletei üresek. Ezért győződj meg arról, hogy futás után sokat iszol, és megfelelő ételeket fogyasztasz-e.

Összegzésül: A kocogás, futás ideális sport, különösen ezekben az időkben – ha néhány dolgot szem előtt tartasz. Ha betartod a fenti tippeket, semmi sem akadályozza meg a sikeres futószezont.

Ha több tippet vagy tanácsot szeretnél, esetleg a fentiekkel sem fejlődsz, keresd bátran személyi edzőinket, szívesen segítenek eligazodni a futás világában.

Jó edzést kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.