A megfelelő erősségű szalag kiválasztása:
A gumiszalagok között számos színt találunk. Többnyire ezek a szalag erősségét, nyújthatóságát jelképezik. Manapság azonban több márka is megtalálható, eltérő színskálával. A leggyakrabban használt márka ajánlása:

Erősségét szabályozhatjuk továbbá a fogás szélességével. Minél szorosabban fogjuk, annál nagyobb erőt kell kifejtenünk a szalag nyújtására.

Mielőtt használnánk az eszközt, mindig ellenőrizzük, hogy nincs-e sérülés rajta. A gyakorlatok közben ha elszakad, sérülést eredményezhet.

Helyes fogás:
A szalag könnyen kicsúszhat fogásunkból a gyakorlat során. A helyes fogás, ha egyszer megtekerjük a kézfejen és ezután fogunk rá. Így a gyakorlat során inkább ráfeszül a kezünkre, minthogy kicsúszna.

Alkalmazás:
A szalag használatának lényege, hogy ellenállást fejt ki a húzó mozdulatokkal szemben. Alkalmazhatjuk szimplán, két végénél fogva illetve két végét összecsomózva, kör formában alkalmassá válik az alsó végtag erősítésére is.

Nézzünk néhány hasznos gyakorlatot:

Hatékonyan alkalmazhatjuk a szalagot tartásjavításra.
Pl. Üljünk le egy nagylabdára (fitball) oszloppal szemben. Az oszlopon tudjuk rögzíteni a szalagot. Két végénél fogjuk meg a szalagot, mindig tartsuk feszesen. Egyenesen ülve vállmagasságban tartsuk előre a karokat. Innen fokozatosan hajlítva könyökünket, húzzuk a karokat vállmagasságban hátra. A feladat lényege a lapockák maximális zárása.
A karokat különböző irányokba mozgatva, akár nyújtva, hajlítva is végezhetünk gyakorlatokat.

Stabilizáló gyakorlatokat is végezhetünk vele.
Nagylabdán ülve, szintén az oszlopon átfűzve fogjuk össze a szalag két végét mindkét kezünkkel feszesen tartva. Egyenes tartásunkat végig megtartva húzzuk ki a karokat oldalra, forduljunk törzzsel, majd tartsuk meg ezt a helyzetet pár másodpercig. Végül lassan kontrollálva engedjük vissza.

Alsó végtag erősítésénél kössük össze a szalag két végét, majd húzzuk a lábunkra.
Háton fekvésben, húzzuk talpra a lábakat. A szalagot helyezzük a combunkra, térdünk felett kb. 10 cm-rel. Tegyük picit terpeszbe a lábakat, hogy a szalagnak egy folyamatos feszítést biztosítsunk. Így végezhetünk medence emelést. Ne engedjük közben, hogy a szalag visszahúzza egymás felé két térdünket. Hatékony farizom erősítő gyakorlat.

Írta:

Balász- Vermes Katalin

Gyógytornász

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.