gyermekkori elhízás egy egészségügyi probléma, amelyet a gyermekek túlzott testzsír százaléka jellemez. Pontosabban, amikor 20% ​​ felett van ez az érték. A túlsúly, az elhízás és a súlyból adódó többi probléma, kalória-egyensúlyhiány, amelyben sokkal kevesebb kalóriát égetnek el, mint amennyit elfogyasztanak. A tényezők lehetnek genetikai, viselkedési és környezeti tényezők.

Mikor beszélünk gyermekkori elhízásról?

A WHO számára az a személy, akinek a testtömeg-indexe (BMI) legalább 25, meghatározza a túlsúlyt. Ha a BMI egyenlő vagy nagyobb, mint 30, akkor az elhízás. Meg kell jegyezni, hogy bár általános szabályként jó mérőként szolgálnak a zsírprobléma azonosításához, fontos, hogy a BMI-t indikációnak tekintsük, mert előfordulhat, hogy nem minden embernél felel meg azonos vastagsági szintnek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a gyermekkori elhízás riasztó ütemben növekszik, és világszerte 42 millió túlsúlyos gyermeket ér el. Például olyan országokban, mint az Egyesült Államok, az elmúlt 30 évben megduplázódott a gyermekeknél, és megnégyszereződött serdülőknél.

Az elhízás főbb okai:

 • A hiperkalórikus ételek bevitele: Jelenleg a piac telített zsírokban, cukrokban, transz-zsírsavakban vagy sóban gazdag ételek széles választékát kínálja, valamint cukros italokat. Olyan termékek, amelyek sok kalóriát, de kevés nélkülözhetetlen tápanyagot szolgáltatnak a szervezet számára, például vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Ezeknek a termékeknek a könnyű beszerzése bármely élelmiszerüzletben vagy a kiskorúaknak történő közvetlen reklámozás elősegíti a vonzó piacot, amely óriási fogyasztást vált ki.
 • Mozgásszegény életmód: A szabadtéri játékok, kirándulások vagy más fizikai tevékenységek az elmúlt években a tanórán kívüli időt a televízió, a számítógép, a mobiltelefon vagy a videojáték-konzolok előtt töltötték.A gyermekek ezen új életmódja tovább ösztönzi a súlyproblémákat, valamint a növekedés és az egészség romlását a mozgás és a sport hiánya miatt.
 • Öröklés (genetika): Noha évek óta kutatások tárgya, csak 2013-ban jelent meg az amerikai tudományos folyóirat International Journal of Obesity, publikált egy tanulmányt, amelyben bebizonyította, hogy legfeljebb 32 öröklődő gént azonosítanak ami az elhízás kockázatára utal. Bár a felfedezett genetikai változatok száma kevés, azok megerősítik, hogy az elhízott szülők gyermekei nagyobb valószínűséggel szenvednek súlyproblémáktól.

Következmények:  

Az elhízás vagy a túlsúly sok következménnyel jár. Általában pszichológiai, érzelmi vagy fizikai hatásokba sorolják őket. Pszichológiai, vagy érzelmi hatások közé tartozik a szorongás és a depresszió. A fizikai hatások a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, és a metabolikus szindróma, de ezeken kívül más következmények is lehetnek. Kövér máj: A zsírok vagy trigliceridek májban történő felhalmozódása állítja elő. Olyan betegségek, mint cirrhosis alakulhatnak ki olyan szervezetben, amelynek nincs egészséges mája a vér szűrésére. Menstruációs rendellenességek. Az elhízott lányok már korábban érik el a pubertást. A zsír ugyanis zavarja a menstruációs ciklusok szabályozásáért felelős

Megelőzése: 

Egészséges családi étkezési terv, figyelembe véve a kalóriaigényt és az elégetett kalória mennyiséget. Erős reggeli, el kellene kerülni a süteményeket, a cukros italokat, a gumicukrot, az előre elkészített ételeket vagy a gyorsételeket. Keresni kell olyan aktív tevékenységeket a kiskorú vagy a család számára, mint pl:. a séta, a kerékpározás, a korcsolyázás vagy a tanórán kívüli sportolás. A televíziók, számítógépek, videojátékok vagy derivatívák használatát korlátozni kellene napi kevesebb mint 2 órára. A televízió előtt történő evés szintén rossz szokás amelyet ki kellene iktatni.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.