A hátfájás kialakulásának lelki-pszichogén és testi-fiziológiai összetevői lehetnek. A leggyakoribb kiváltó ok a túlzott izomfeszülés, amely összefüggésben van a túlsúllyal,a rossz testtartással, illetve a stresszel.

A következő tanácsok segíthetnek a már kialakult nehézségek leküzdésében, valamint a prevencióban:

 • Figyeljünk testtömegünkre! A nagy haskörfogattal rendelkezők között sokkal több a hátproblémákkal küszködő ember. A nehéz pocak „előrehúzza” a törzs alsó részét, ezzel állandó és magas izomfeszülést eredményez a hátizmokban, a gerinc menti területeken.
 • Az edzéseket mindig alapos bemelegítéssel kezdjük! Így elkerülhetjük az izmok túlterhelését, az izomhúzódást.
 • Rendszeresen változtassuk edzéstervünket, de az új gyakorlatokat, módszereket és mozgásformákat fokozatosan vezessük be!
 • Minden erősítő jellegű mozdulatnál, amelynél a súlyt fej fölé emeljük vagy a törzsünk döntött testhelyzetbe kerül, használjunk súlyemelő vagy testépítő övet! Ezek a kiegészítők „ felcsatolható izomcsoportként „ funkcionálnak, segítenek a sérülések elkerülésében.
 • Az egyes gyakorlatokat mindig precízen,  helyes technikával hajtsuk végre! A hátfájás időszaka alatt ne használjunk nehéz és intenzív edzésmetódusokat, csaló és erőltetett ismétléseket!
 • Az edzettség fokozására megfelelő erősítő jellegű gyakorlatokat és kerékpározást vagy úszást használjunk!A kocogás és a futás nem jó az ilyen nehezebb időszakokban, hiszen fokozott terhelésnek teszik ki ízületeinket. Amennyiben mégis a futást választjuk, rövidebb távolságot abszolváljunk, a szokásosnál kisebb tempóval!
 • Rendszeresen nyújtsuk izmainkat, naponta akár többször is! Már néhány alapgyakorlat elvégzésével javulást érhetünk el, hosszabb távon pedig sokat teszünk izmaink, szalagjaink és ízületeink lazaságáért.
 • A hasizmok erősítése kiemelkedően fontos!A gyenge hasizmok nem töltik be stabilizációs szerepüket, „megengedik”, hogy a hát alsó része túlságosan előredőljön.
 • Amennyiben edzés alatt tapasztalunk kellemetlen hátfájást , csökkentsük a terhelést, és azonnal nyújtsuk, lazítsuk az érintett területet! Hallgassunk testünk jelzéseire! Ha a fájdalom néhány nap alatt sem múlik el, menjünk orvoshoz. Intenzív fájdalom fennállása esetén azonnal kérjük szakember segítségét!
Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.