Az egészséges élet sokkal többről szól, mint hogy pontosan hány évig fogunk élni. Amikor a hosszú életről és az élet meghosszabbításáról beszélünk, nyilván azt feltételezzük, hogy a legtöbben sokáig akarnak élni, de nem akarnak szembenézni az öregséggel járó problémákkal. Ezért az “élet meghosszabbítása” egy pontatlan kifejezés. Amiről ehelyett beszélni kellene, az az egészség meghosszabbítása.

Az egészség meghosszabbítása a hosszú életet fiatalos energiaszinttel és nehézségektől, kényelmetlenségektől mentes fizikummal kombinálja. Tehát arról beszélünk, hogy a fizikumod csak kismértékben változik meg, és némi ráncot leszámítva bátran élheted az életedet szinte ugyanúgy, ahogyan most.

A probléma az, hogy a tényleges egészségi állapot mérés meglehetősen nehézkes, különösen ha mindezt egy laboratóriumban szeretnék megtenni állatok segítségével. Lehet, hogy egy kísérletben résztvevő egér ugyan sokáig él, de nem tudja megmondani, hogy fáj-e a háta. Az élettartam mérése természetesen jóval egyszerűbb.

Szerencsénkre az állatok számos biológiai fejlődéscikluson osztoznak az emberrel. Ez azt jelenti, hogy az állatok élettartamát vizsgáló tanulmányok elég jól korrelálnak velünk, a Homo sapiensszel.

Tehát mi is az 5 titok, amire érdemes odafigyelned, ha hosszú egészséges életet szeretnél:

1. Vigyél be kevesebb kalóriát

Ha kevesebbet eszel, csökken a testsúlyod, az anyagcserédet kordában tartod, csökken a szabad gyökök okozta károsodás, mely valószínűleg hosszabb élettartamot eredményez.

2. Étrend

Talán nem meglepő, hogy az étrended mennyire befolyásolja az életminőségedet.

3. Testmozgás

Hatását nehéz számszerűsíteni, de kétségtelen, hogy meghosszabbítja az egészséges életet.

4. Genetika

Meglepő módon, a szüleink élethossza kisebb szerepet játszik ebben(10%), mint gondolhatnánk.

5. Fitokemikáliák

Több száz tanulmány kimutatta, hogy bizonyos karotinoidok és polifenolok javítják az egészséget és növelik az élettartamot. Ez azért jó hír, mert az egészséget életet befolyásoló tényezők közül talán a fitokemikáliákat a legkönnyebb tanulmányozni, tesztelni és alkalmazni.

Melyik Fitokemikáliáknak van a legnagyobb hatása?

Az élettartamot meghosszabbító fitokémiai anyagok tanulmányozásához a Caenorhabditis elegans – avagy fonálféreg van a kutatók segítségére, amely mindössze 20-25 napig él.  Nem szabad megkérdőjelezni a fonálférgek hasznosságát az élettartam modellezésében, mivel biokémiai folyamataik nem sokban különböznek a miénktől, és ami náluk működik, az könnyen működhet nálunk is.

1. Gránátalma – akár 56%-al is meghosszabbíthatja az egészséges élethosszt

A gránátalma kivonatával, húsával és levével kapcsolatos “varázslat” nagy része a punicalaginnak köszönhető, amely az ellagitanninok néven ismert polifenolok osztályába tartoznak.

Néhányuk közvetlenül antioxidánsként hat, míg a továbbiakat a bélben lévő mikroflóra metabolizál, melyből erős vegyületeket, például ellagsavat és urolitint képez.

A humán és állatkísérletek során az derült ki, hogy nagy szerepet játszhat a prosztata tumor növekedésének és áttétképződésének elfojtásában, valamint általában a jóindulatú prosztata hipertrófia (BPH) csökkentésében.

Az élet meghosszabbítása szempontjából azonban a gránátalma/punicalagin, úgy tűnik, segít a mitokondriumoknak “kitakarítani”, ami egy autofágia néven ismert folyamat. Egyszerűbben fogalmazva, ez nem jelent mást, mint a sejt megszabadítását a sejt sérült összetevőitől, ami, ha elég hatékonyan történik a test egészére kiterjedően, garantált a hosszabb egészséges élet.

2. Kurkumin – akár 55%-al is meghosszabbíthatja az egészséges élethosszt

A kurkumin továbbra is lenyűgöző. Bizonyítottan növeli az inzulinérzékenységet, javítja a szexuális egészséget, fokozza a szív- és érrendszeri egészséget, enyhíti az edzés utáni fájdalmat, enyhíti a sérült ízületek fájdalmát, és még a vírusokat is megbírkozik.

Kezdetben úgy gondolták, hogy csak egy erős antioxidáns, de ez a tulajdonsága önmagában nem tudná megmagyarázni, hogy a jelek szerint hogyan javítja a fiziológia oly sok aspektusát.

Nyilvánvaló, hogy a kurkuminnál valami többről van szó, és ma már úgy gondolják, hogy valóban mérsékli a különböző, az öregedéssel összefüggő gének kifejlődését. A történelem során már több alkalommal felfedezték a pozitív hatásait, de korábban nem tudták növelni a felszívódását. Ez mára már sikerült.

3. Rozmaringsav – akár 63%-al is meghosszabbíthatja az egészséges élethosszt

A rozmaringsav egy olyan polifenol, amely megtalálható – nem nehéz kitalálni – a rozmaringban, de olyan rokon fűszerekben is megtalálható, mint a bazsalikom és a zsálya.

Mint szinte minden polifenol (és karotinoid), a rozmaringsav is erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, de ez nem magyarázza a különböző élettani folyamatokra gyakorolt széleskörű hatását.

Más egészséges életet meghosszabbító fitokemikáliákhoz hasonlóan úgy tűnik, hogy a rozmaringsav felszabályozza bizonyos gének fejlődését, amelyek végső soron az élettartamot befolyásolják.

Téveszd meg a tested, hogy azt gondolja csökkented a kalóriabeviteled

Általánosságban véve, sok egészséget meghosszabbító polifenol és karotinoid utánozza a kalóriacsökkentés hatását, ami a legbiztosabb módja az egészséges élet meghosszabbításának.

Az mTOR az angol “mechanistic Target Of Rapamycin” kifejezés rövidítése. Fiatal egyedeknél a kiegyensúlyozott mTOR aktivitás teszi lehetővé a gyors növekedést. Azonban ha az mTOR aktivitás turbó üzemmódban marad idősebb életkorban is, számos káros hatás léphet fel.

Amikor magas a tápanyagbevitel, az mTOR aktivitás megnő. Ha az mTOR szint nincs egyensúlyban, az idősödő egyénben nem kívánatos zsírraktár halmozódhat fel, még akkor is, ha egyébként nem visz be túl sok kalóriát. A kalória-megvonás csökkenti az mTOR aktivitását, ezzel is védve az egészséget. A kutatások azt mutatják, hogy a rezveratrol és a kurkuma mTOR-gátló hatással rendelkezik.

A sejtek öregszenek, sok közülük idővel diszfunkcionálissá válik, és elveszíti a növekedésre vagy osztódásra való képességét. Ezt a folyamatot hívják sejt-öregedésnek. Az elöregedett sejtek olyan vegyületeket választanak ki, melyek ártalmasak a környező sejtekre, és gyulladáshoz vezetnek. Nagyrészt a sejt-öregedés áll a szövetek elöregedése, a funkcióvesztés és a betegségek kialakulása mögött.

A kalória-csökkentéssel lassul a sejtek öregedése, ezáltal a környező szövetek is védettebbé válnak a káros behatásoktól.

A fenti hármon kívül a többiekről is érdemes említést tenni a tanulmány szerint

Áfonya – 44%, koffein (37%), Alma (39%), himalájai nyír(36%), borban található vegyületek(30-50%), glükozamin (30%)

Természetesen nincs ökölszabály, hogy ezekből mennyit kell fogyasztanod, itt is a legfontosabb a kiegyensúlyozott táplálkozás, melyet már számtalanszor említettünk.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.