Amikor a kávéról van szó, arról az italról, amit a 15. század óta fogyasztunk, három egyszerű, de fontos kérdés jut eszünkbe:

 • Növeli a koffein az edzés hatékonyságát?
 • Javítja az állóképességedet?
 • Okoz-e egészségügyi problémákat?

Szerencsére számtalan ember fogyasztott már el óriási mennyiségű kávét megfigyelés alatt, így igen megbízható tanulmányaink vannak, amelyekből válaszokat meríthetünk. A gyors válasz „a kávé rossz neked?” kérdésre, a nem. Ez a válasz azonban nem elegendő, ezért meg kell vizsgálnunk az összes előnyét, és hogy vannak-e ellenjavallatok.

A koffein hozzájárul edzésedhez

A kávé sportteljesítményre gyakorolt ​​hatásairól szóló elfogadott tanulmányok nemrégiben készült áttekintése során megállapították, hogy a sportolók körében elterjedt a koffein tartalmú kávé. A kávéfogyasztók sportteljesítményének elemzése szerint, a koffein növeli az aerob állóképességet, az izomerőt, az izom állóképességet, az erőt, az ugrási teljesítményt és az edzés sebességét, és mérsékelten vagy egyáltalán nem befolyásolja az anaerob teljesítményt.

A koffein javítja az anyagcserét

Kutatások megállapították, hogy a koffein fogyasztás növeli a barna zsírszövet, közismertebb nevén „barna zsír” sejtek aktivitását. A barna zsírnak magasabb a termogén hatása. Ez azt jelenti, hogy sokkal több zsírt éget el a test hőmérsékletének növelése érdekében. Amikor koffeint iszunk, az növeli ezeknek a sejteknek aktivitását, így a szervezetünk több kalóriát éget el, mint azé, aki nem fogyaszt koffeint.

A koffein hatása a szervezet anyagcseréjére nem új keletű. Az 1980-as évek óta tanulmányozzuk, így ma már jobban megértjük azt a mechanizmust, amelyen keresztül az anyagcsere növekedése bekövetkezik, és a test több energiát használ fel.

Tanulmányok megállapították, hogy ez a hatás elmúlhat, mivel a test megszokja a bevitt koffein szintjét, ezért csak akkor észrevehető, ha a koffeinbevitel megnövekszik, éppen ezért a kávé bevitel a súlygyarapodás kontrollálása nem megbízható stratégia.

A koffein javítja az immunrendszer működését

A kávé polifenol antioxidánsokat tartalmaz. Hatásuk befolyásolja az erek belső falát szegélyező sejtek működését. Ennek eredményeként a kávéfogyasztás csökkenti az egyes rákok, szívbetegségek, cukorbetegség, csontritkulás és néhány neurológiai rendellenesség kockázatát. A kávé etil-amint tartalmaz, amely meghatározza a specifikus T-sejtek válaszát, ami elősegíti a szervezet védekezését a fertőzésekkel szemben. További tanulmányok kimutatták, hogy a szűrt kávé különösen segít csökkenteni a szisztémás gyulladásos biomarkereket (azokat, amelyek jelzik, hogy testünk sérült, és a betegség korai stádiumában szenvedünk), és a kávéfogyasztást összekapcsolják a hosszú élettartammal is.

A kávéivás mérsékelt védelmi faktort nyújt a bőr melanóma (más néven bőrrák) ellen.

Egy folyóiratban megjelent tanulmány csaknem egymillió férfit és nőt figyelt meg 26 év alatt, és azt mutatta, hogy a kávéfogyasztás akár 50%-kal is csökkentheti a száj- és torokrák kockázatát.

A kávé segít a depresszió leküzdésében

Egy egyetem tanulmányában, amely több mint 50 000, valamilyen depresszióban szenvedő nőt figyelt meg, kimutatták, hogy azok, akik a legtöbb kávét itták a kutatás során, 20%-kal kisebb eséllyel lesznek depressziósok.

Három, több mint 200 000 embert átfogó tanulmány során, ahol a kutatásban résztvevők életmódbeli döntéseiket figyelték meg, kiderült, hogy azok az emberek, akik naponta négy vagy több csésze kávét fogyasztottak, 53%-kal kisebb valószínűséggel hajlamosak öngyilkosságra.

Van-e bármilyen káros hatása a kávéfogyasztásnak?

Eddig minden tanulmány, amelyet a kávé lehetséges káros hatásainak vizsgálatára hoztak létre, az ellenkezőjét eredményezte. A kávéfogyasztást potenciálisan rákos megbetegedésként jelölték meg a feldolgozásában használt egyik vegyszer miatt. A szóban forgó vegyi anyag akrilamid

A kávéval kapcsolatos figyelmeztetések a túlzott fogyasztáshoz kapcsolódnak. Kimutatták, hogy 1000 mg koffein (körülbelül öt csésze eszpresszó kávé) fogamzási problémákat, fokozott gyomorégést és bélrendszeri változásokat okoz.

Kávé és tápanyagok felszívódása

Sokkal nagyobb jelentőségű az a kérdés, hogy a kávé és a koffein milyen hatással van a sok vitaminra és ásványi anyagra, amelyekre szükségünk van ahhoz, hogy erősnek és egészségesnek érezzük magunkat. A témával foglalkozó számos tanulmány meta-analízise megállapította, hogy a koffein a B-vitamin kimerítésével és az ásványi anyagok, például a kalcium, a vas és a magnézium felszívódásának zavarával jár. Ezek közül különösen a vas szükséges az atlétikai állóképességhez, valamint az agy és az izmok megfelelő oxigén ellátásához. Egy tanulmány, amely azt a specifikus mechanizmust vizsgálta, amelyen keresztül a kávé megzavarja a vas felszívódását, azt találta, hogy a legkisebb mennyiség (5 mg) is 20, 25 mg 67 és 100 mg 88 százalékkal gátolta az abszorpciót.

Ez azt jelenti, hogy ha egy-két órán belül megittál egy kávét az étkezés előtt vagy után, vagy ha szokásod az étkezésed mellé kávét fogyasztani, akkor a fenolos vegyületek, amelyek a kávé oly sok előnyét biztosítja, sajnos szintén felelős a vas kimerüléséért, mert olyan jól kötődnek a fémhez. Ennek megelőzése miatt fontos, hogy jól időzítsük a kávé fogyasztást, hogy az ne zavarja az ételek és a tápanyagok felszívódását.

Összegzés

A kávé segítségével keményebben és hosszabb ideig tudsz edzeni. Hatása az fogyasztástól számított 15 percen belül nyilvánvalóvá válik, és akár hat órán át is tarthat. Ez egy pszichoaktív gyógyszer, ami azt jelenti, hogy az agyra és a testre egyaránt hatással van. A reakcióidő és az anyagcsere felgyorsul, valamint a bőr alatti zsír égetése is, bár ez attól függ, hogy az ember mennyire szokott sok kávét inni. A túlzott kávéfogyasztásnak lehetnek mellékhatásai, bár az előnyök messze felülmúlják mindazt. Feltéve, hogy nem viszed túlzásba, az egészséged és a sportteljesítményed nagy valószínűséggel profitál belőle. Végül olyankor fogyassz kávét, hogy az ne essen egybe, vagy ne legyen túl közel az étkezés időpontjához, ez a legjobb módszer annak biztosítására, hogy a kávéban jelen lévő fenolos vegyületek ne zavarják a tápanyagok felszívódását.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Szládovics Rita Mónika

forrás: https://darebee.com/nutrition/coffee-for-fitness.html

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.