Cselekedeteink mozgatórugói mögött sokszor különböző biológiai szükségletek kielégítése áll, máskor azonban pszichés vagy társas szükségleteinkre vezethető vissza az, hogy milyen tevékenységet folytatunk éppen.

Az emberi késztetések megnyilvánulási erejük szerint rendszerbe, hierarchiába szerveződnek.

Az emberi késztetéseknek Abraham Maslow (amerikai pszichológus, 1970) szerint öt szintje van, amelyek egymásra épülnek. Egy késztetési szint megjelenése egy másik, erőteljesebb késztetési szint kielégítésétől függ. Az újabb, magasabb rendű késztetések csak akkor lépnek fel, ha az alapvetőbb késztetések már kielégültek.

Minden emberi cselekvés ösztönzések alapján következik be. A beállítódás, a meggyőződés, a szükségletek, a motívumok és a személyiség irányultságának egyéb kategóriái döntik el végső soron minden ember, így minden kliens esetében is, hogy mit tesz és egyéb személyiségjegyeivel összhangban hogyan hajt végre egy cselekvést. A kliens a sikeres eredmények elérése érdekében az egész életét átalakítja, mely sok áldozattal jár. Ez erős belső motivációt igényel az egyéntől. Ezt a belső hajtóerőt teljesítménymotivációnak nevezzük. Igazán nagy eredményeket csak teljes odaadással érhetjük el. A sikeres teljesítménymotiváció kialakításában fontos, hogy a kliens a tudásához, képességeihez és erejéhez megfelelő akadályokkal találkozzon és ebben nagy szerepe van az edzői körültekintésnek.

Az edző fő feladatai közé tartozik, hogy átadja tudását klienseinek, képezze őket és eredményeiket állandóan javítsa. Azonban az igazán jó edző nemcsak az egészséges életmód képviselője, hanem ember és jó pedagógus. Tudását évről- évre frissítenie kell, oly módon, hogy továbbképzéseken vesz részt. A jó edző élvezi, amit csinál, ért hozzá és minden egyes edzésre teljes odaadással készül. Azokból a sportolókból válik kitartó, céltudatos, alapos felkészültségű edző, akik nem értek el jelentős sportsikert aktív versenyzőként.

Éhesek maradnak a sikerre, ami megfelelő motivációs bázist jelent az edzői működéshez, továbbfejlődésükhöz, önképzésükhöz. Céljukat, más pozícióból: edzőként valósíthatják meg, szerezhetik meg maguknak a sikeresség örömét. Az edző akkor sikeres, ha kliense sikereket ér el, a kliens edzésekhez való viszonya értelemszerűen függ az edző munkájától, így válik a kölcsönös függőség kapcsolatuk meghatározó elemévé.

A kliens kezdetben saját identitás vagy külső ráhatás miatt jár edzésre, majd a későbbiekben a kitűzött cél elérése után további célokat tűz ki maga elé.

Folyamatos továbbképzéseken vesznek részt az edzők, hogy klienseiknek minél szakszerűbb tudást tudjanak átadni.

Süle Szilvia

Személyi edző és rehabilitációs trainer

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.