Új tanulmányok szerint a terhelés csökkentése nagyobb izomnövekedéshez vezethet.

Valószínűleg te is hallottad már, hogy ha nagy súlyt emelsz, az izmaid is nagyobbak lesznek, viszont ha kisebb súlyokat választasz az csak két dolog miatt lehet:

 • sérülés utáni rehabilitáció
 • most ismerkedsz a gyakorlattal

A könnyebb súlyok emelése azonban önmagában is hatékony módszer lehet, ha izomtömeget szeretnél növelni.

Nemcsak kutatások de a logikus gondolkodás is alátámasztja, hogy a kisebb súlyokkal is ugyanolyan, de akár még nagyobb eredményt is elérhetsz. Tehát nézzük az 5 fontos előnyt:

Több erőfeszítés = Több izomnövekedés

A McMaster Egyetem kutatói megállapították, hogy valójában az erőfeszítés és nem a terhelés okozza az izomnövekedést, felborítva az általánosan elfogadott filozófiát, miszerint a hipertrófia csak a nagy súlyok emelésével jön létre. A tanulmány kimutatta, hogy azok az alanyok, akik könnyebb súlyokat emeltek az izmok kudarcáig, ugyanolyan méretekre és izomerőre tudnak szert tenni, mint azok a srácok, akik nagyot emeltek.

Sőt, a tesztoszteron és a növekedési hormon – a hipertrófiás növekedés markerei – ugyanolyan magasnak bizonyultak a könnyű súlyokkal kudarcig emelő alanyoknál, mint azoknál, akik alacsonyabb ismétlési tartományban nehezebb súlyokat emeltek. A kulcs a kifejtett erőfeszítésben rejlik.

A könnyű súlyok kudarcig történő emelése, mind az I-es, mind a II-es típusú izomrostok méretét növeli (a II-es típusú izomrostok növekedését eddig mindig csak a nagy súlyok emelésével hozták összefüggésbe.

Nagyobb mozgástartomány

A könnyebb terhelés lehetővé teszi a mozgás teljes tartományban történő végrehajtását is. A túl nagy súlyok emelése jellemzően rövidebb mozgástartományban mozgatja a súlyt, ami végső soron kisebb teljesítményt eredményez.

A kutatók megállapították, hogy miután az alanyok 12 hétig teljes mozgástartományban végzett erőedzést végeztek, izmaik ereje és mérete nagyobb volt, mint egy másik csoportnál, amely rövid mozgástartományú mozgásokat végzett.

Még több hipertrófia

Ha könnyebb súlyokat használsz, a megcélzott izmok képesek önmagukban kezelni a terhelést, anélkül, hogy a kompenzáló izmokra támaszkodnának a mozgás segítésére, így több hipertrófiás előny keletkezik a növekedni kívánt izmokban.

Jó példa erre a tricepsz letolás. Ha a súly túl nehéz, a vállizmok (mivel nagyobbak, mint a tricepsz) nagyobb igénybe vételt kapnak mint a kisebb izmok. Ennek az az eredménye, hogy vállaidat kiválóan megedzetted, de a tricepszed nem fog fejlődni.

Csökkent a sérülés esélye

Ha nagy súlyokat emelsz (nagyobbat mint amekkorát a tested elbír) az biztos út a sérülésekhez. Egy korábbi izomsérülés növelheti ugyanannak az izomnak a jövőbeni sérülésének a valószínűségét. Ennek több oka is van, többek között a hegszövet kialakulása, amely általában gyengébb, mint a kötőszövet vagy az izomszövet, így alakulhat ki egy lehetséges jövőbeli újrasérülés.

Egyszerűen nem tudod megfelelően végrehajtani a gyakorlatokat, ha túl nagy súlyt emelsz.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.