A legtöbb fitneszcél sikeres eléréséhez időre, erőfeszítésre és elkötelezettségre van szükség; olyan fogalmakra, amelyek a mai “most akarom” kultúrában egyre idegenebbnek tűnnek. Például a zsírvesztés vagy az izomnövekedés általában lassú folyamatok, amelyek figyelemre méltó kalóriafelhasználást, intelligens kalóriabevitelt és speciális edzésterhelést igényelnek. Sokan szívesen foglalkoznak az ilyen célok elérésének gondolatával, de amikor eljön a tényleges munka vállalása, valamint a reális célok kitűzése – a kihívás varázsa gyorsan elillanhat. A gyenge edzéshez való ragaszkodás vagy a fitneszcél teljes feladása gyakran fiziológiai és pszichológiai tényezőkön alapul, amelyek korlátozzák a sikert.

A következők az ilyesfajta kudarc legfőbb okai közé tartoznak:

Irreális célok kitűzése

Ez az egyik leggyakoribb hiba. Az irreális cél kitűzése a legkönnyebb módja annak, hogy kikövezzük az utat a kudarc felé. Ha a fogyás a cél, győződjünk meg róla, hogy valóban tisztában vagyunk a kalóriadeficittel. Például csak egy kiló fogyás egy hét alatt elméletben napi 500 kcal deficitet igényel.

A rövid távú célok meghatározásának elmulasztása

A legjobb módja egy kihívást jelentő hosszú távú cél felvállalásának, ha azt több rövid távú célra bontjuk. Ez lehetővé teszi, hogy az ember később ellenőrizze a fejlődését, hogy lássa, jó úton halad-e – vagy ha a program valamelyik aspektusát módosítani kell, hogy visszatérjen a helyes útra.

Önmagunk összehasonlítása másokkal

A közösségi média elterjedése és a “tökéletes testű, tökéletes embereket” ábrázoló médiaképek állandó áramlása nagy frusztrációt okozhat azok körében, akik nem illenek bele a “piacképes testalkatú testtípusok” formájába. Minden embernek más-más képességei, erősségei, gyengeségei  vannak, így önmagunk másokhoz való hasonlítgatásának gyakran kevés értelme van.

Negatív gondolkodás

A pozitív gondolkodás szinte minden törekvés sikeréhez elengedhetetlen, míg a negatív gondolkodás gyakran éppen ellenkező hatást vált ki. A pozitív gondolkodást nem véletlenül használják az élsportolók – köztudottan javítja a teljesítményt és az edzéseredményeket. Az érzelmek fizikai teljesítményre gyakorolt hatása egyértelműen bizonyított, ezért kövessük a tudományt, és tartsuk meg optimista és határozott szemléletünk, hogy növeljük a siker esélyeit.

Nem megfelelő az összkép

Mindent, amit az edzőteremben teszel, szabotálhatja az, amit a termen kívül teszel. A legtöbb fitneszcélt többtényezős megközelítéssel kell kezelni, ahol maguk az edzések, valamint az optimális táplálkozás és az egészségtelen életmódbeli viselkedések elkerülése egyaránt hozzájárul a sikerhez.

A hétköznapokba való ütemezés

Ez komoly akadályt jelenthet egyesek számára, akiknek időigényes családi és munkahelyi kötelezettségeik vannak. A kulcs az, hogy a fitneszcélt az életben prioritássá tegyük, és megnézzük, mi az, amit esetleg nélkülözhetünk (pl. a tévés pihenőidő a kedvenc sorozatainkkal). A legtöbb ember számára a fittséget a mindennapi élet megszokott részévé kell tenni az eredmények optimalizálása érdekében. A legnehezebb időbeosztással rendelkezők ne feledjék, hogy az edzéseket több, kisebb időegységre is fel lehet osztani – vagy az intenzitást lehet növelni (ha szükséges), hogy rövidebb idő alatt többet lehessen elérni.

Forrás: ncsf.org – National Council on Strenght and Fitness

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.