Egy jól összeállított edzés részét képezi a bemelegítés, maga az edzés és a végén a nyújtás. A nyújtást azonban sokan hanyagolják, pedig fontos!

Hétköznapokon, munkánk során több órát töltünk egy adott testhelyzetben. Izmaink hajlamosak arra, hogy alkalmazkodnak ehhez a helyzethez, megrövidülnek illetve megnyúlnak. Egy rövid izom feszes és gyenge és egy túlnyúlt izom is gyenge. Edzés során más tartományban használnánk őket, ez azonban rosszabb esetben fájdalommal és sérüléssel is járhat. Optimális hossz esetén érhető el a leghatékonyabb munka.

Nyújtás nélkül izmaink megrövidülhetnek, feszessé, rugalmatlanná válhatnak. Rövidülésüknek köszönhetően korlátozzák a mozgástartományt illetve megnehezítik a velük ellentétes mozgást végző izmok munkáját. Edzés során egy dinamikusabb gyakorlatnál nem tudnak megfelelően alkalmazkodni a mozgáshoz, ennek következtében húzódás vagy szakadás alakulhat ki.

Egy jól összeállított nyújtó gyakorlatsor az edzés végén segíthet megőrizni izmaink megfelelő hosszát, segíti regenerációjukat, csökkenteni a sérülés veszélyét és a másnapi izomlázat. A nyújtás során lényegesek a hosszan (kb. 10-15 másodpercig) kitartott helyzetek. Ennyi idő szükséges egy izomnak a lazuláshoz. A nyújtásnak nem célja, hogy fájdalmat okozzon. Meg kell találni azt a pontot a gyakorlat során, ahol érezzük az izom feszülését és ezt megtartani. A gyakorlatok többszöri elvégzése után fokozatosan érezzük, hogy többet enged izomzatunk.

Ne felejtsük el! "A kevesebb, néha több!"

Izmaink általában jól reagálnak a nyújtásra. Gyakran tapasztalható azonban, hogy egyesek azt gondolják, hogy akkor most "jól megnyújtom" és nem baj ha fáj, úgy biztos hatékonyabb. Ha egy izmot nagy erővel nyújtasz és túlfeszíted, az pont ellentétes hatást válthat ki. Erre a nagy erőre már ismét rövidüléssel fog reagálni. Védi magát, nehogy elszakítsák.

Ne sajnáljuk az időt a nyújtásra, mert megéri. Mozgékonyabb, rugalmasabb lesz tested és az edzéseket is hatékonyabbá tudod tenni pár plusz gyakorlat beiktatásával.

Amennyiben bizonytalan vagy hogy is kéne csinálni az egyes izmok nyújtását, az új teremben található nyújtó kereten képeken illusztrálva láthatók vagy keress minket edzőket bizalommal, szívesen segítünk!

Írta:
Balázs-Vermes Katalin

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.