100 liter – ennyi sört ivott egy átlag német ember 2020-ban a statisztikák szerint. De mennyire egészséges a sör, és a sportolóknak valóban nélküle kell élniük?

Maláta, komló, víz és élesztő – csak ezek az összetevők használhatók az eredeti sör főzéséhez. Így írja elő az 1516-os tisztasági törvény. Ezeknek az összetevőknek számos előnye van. A sörről gyakran még izotóniás italként is beszélnek: a sörben található sok ásványi anyag valóban jót tesz, így kis körültekintéssel kiváló lehetőséget kínál a sportolók számára.

De mi van az alkohollal? Mennyire egészséges a sör valójában? Ezt most tisztázzuk.

100 milliliter sör (világos) 42 kalóriát és 3 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi különösen fontos a sportolók számára. A szénhidrátok fontos energiával látják el az izmokat, és biztosítják, hogy edzés közben a legjobbat tudd kihozni magadból. Ha át akarod lépni a határaid, nincs jobb üzemanyag az izmaid számára.

A szénhidrátok mellett a sör sok ásványi anyagot is tartalmaz. A testmozgás közben izzadva a szervezet elveszíti a fontos ásványi anyagokat. A sör képes kompenzálni ezt, például a kalcium (4 milligramm / 100 milliliter), a nátrium (3 milligramm / 100 milliliter) és a magnézium (10 milligramm / 100 milliliter) formájában. A nátrium rendkívül fontos az edzés során, mivel a test nagyon érzékenyen reagál a hiányra, például görcsökkel vagy szédüléssel. A testnek káliumra (50 milligramm / 100 milliliter) van szüksége a szénhidrátok glikogén formájában történő tárolásához. Tested csak akkor képes beépíteni a glikogént az izmaidba, ha szervezetedben elegendő kálium van.

A sör, sportoláshoz alkalmas vitaminokat is tartalmaz, különösen a B6-ot, amelyek nélkül a szervezet nem tudna fehérjéket építeni. Elengedhetetlen az izmok és az ízületek, de az immunrendszer számára is. A hiány nagyobb fertőzés iránti fogékonyságot, izomgyengeséget, vérszegénységet és ízületi gyulladást is okozhat. Az olyan vitaminokat, mint a B6 és a folsav, a sör a gabonán keresztül tartalmazza – nem hozzáadott összetevőkként, a gyártók azonban nem hirdethetik ezt a tulajdonságát.

Mit jelent az izotóniás?

Az izotóniás italok tápanyag-aránya és sűrűsége megegyezik az emberi vérrel, vagyis az ozmotikus értékük megegyezik. Ez lehetővé teszi a testednek, hogy különösen gyorsan felszívja és felhasználja a tápanyagokat anélkül, hogy túl nagy terhet róna a gyomorra. Az izotóniás italokban található ásványi anyagok, beleértve a magnéziumot, a nátriumot és a kalciumot, kompenzálják az izzadás okozta veszteségeket, miközben az ital elegendő folyadékot biztosít egyszerre.

A szupermarketekben ma már sok izotóniás sportital található, amely állítólag növeli a teljesítményt sportolás közben. Az izotóniás italok energiával, ásványi anyagokkal és folyadékokkal látják el tested. A szabadidős sportolók számára azonban nincs szükség speciális sportitalokra, ugyanolyan könnyen meg lehet szerezni egy almafröccsöt vagy egy alkoholmentes sört.

Másrészt a túl sok ásványi anyagot vagy szénhidrátot tartalmazó hipertóniás italok, például a kóla csökkentik a teljesítményt. A hipertóniás italok tápanyagainak felszívódása érdekében a testnek fel kell hígítania azokat az erek folyadékával. Ez befolyásolja a vér áramlási tulajdonságait. A vér sűrűbbé válik, térfogata csökken, így a teljesítménypotenciál is csökken. A hipertóniás italok használata helyett az izotóniás italokat vagy a vizet kell előnyben részesítened.

Alkohol és sport – működik együtt?

Egyértelműen nem, mert az alkohol valójában hátráltat a sportolásban. Lassabbá tesz, és csökkenti a koncentrációs képességet és a koordinációt. Ezen kívül az alkohol csökkenti a növekedési hormonok felszabadulását, amelyek részt vesznek az izomépítési folyamatokban. A legfontosabb, hogy az alkohol dehidratálja a testedet. Viszont a hidratációra a szennyező anyagok eltávolítása miatt, és elsősorban az izmok tápanyagokkal, szénhidrátokkal, fehérjével és magnéziummal való ellátása miatt van szükség.

Jobb az alkoholmentes sör?

Az alkoholmentes sör láthatóan tökéletes sportital. Izotóniás, 100 milliliterenként 25 kalória csak feleannyi kalória, mint az alkoholos söré, de a maga 5 grammjával valamivel több szénhidrátot tartalmaz a sima sörnél. Így kerülöd az alkohol hátrányait is.

A Rechts der Isar müncheni klinika kutatói 277 futót vizsgáltak meg, és megállapították, hogy az alkoholmentes sör hasznos a sportolók egészségének szempontjából: Aki verseny előtt 3 héttel naponta 1–1,5 liter alkoholmentes sört iszik, az nem szenved légúti fertőzésektől és még ritkábban gyulladásos reakcióktól. A sörben található növényi anyagok, az úgynevezett polifenolok felelősek ezért. Ezek támogatják a szervezet saját immunrendszerét, amely extrém stressz után a szokásosnál kevesebb védekező képességet képes mozgósítani, illetve pozitívan hat a szívre, a gyomor-bél traktusra és a vérképre is.

Egy sportital azonban nem tartalmazhat túl sok szén-dioxidot, különben a tested nem képes elég gyorsan felszívni. A búzasör majdnem annyi szénsavat tartalmaz, mint a pezsgő. A világos alkoholmentes sör könnyebb a gyomornak, mert kevesebb szénsavat tartalmaz. Az állóképességi sportolók ajánlott alkoholmentes folyadékfogyasztása az időjárástól és az edzés intenzitásától függően óránként 0,5–1 liter – ez azt jelenti: forró nyári napokon óránként több mint 1 liter.

Következtetésül: Az alkoholmentes sör az egyik legjobb sportital

Szénhidrátjainak köszönhetően a sör energiát szolgáltat, és biztosítja, hogy hosszabb ideig kitarts edzés közben. A benne található ásványi anyagok, például magnézium, nátrium, kálium és kalcium, valamint vitaminok megakadályozzák a kellemetlen izomgörcsöket és támogatják a fehérjék felhalmozódását. Mivel azonban az alkoholnak számos negatív hatása van a teljesítményedre, mindig alkoholmentes sört válassz!

Teheted ezt akár Stúdiónk recepcióján, ízesített és ízesítetlen 0%-os Dreher sörök választékából.

Jobb italokkal, jó edzést kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.