A szekretin lehet a teltség-érzet kulcsa?

Az evés a könnyű rész. Hogy mikor kell abbahagyni, az a nehéz. De tudósok felfedezték azt az élettani folyamatot, amely kulcsa lehet az étvágyad szabályozásához, hogy kevesebb kalóriát fogyassz, mégis elégedettnek és energiadúsnak érezhesd magad!

A főszereplők: az agyad, a szekretinnek nevezett bélhormon, amely segíti az emésztésed, és a barna zsírszövet, mely a fehér zsírszövettel ellentétben, nem elsősorban tárolja a kalóriát, hanem éppen a kalória égetésével vesz részt a hőtermelésben.

Hogyan segít a szekretin az étvágy szabályozásában?

A kutatók megállapították, hogy amikor étkezésre kerül a sor, a bél és az agy kommunikál egymással, a szekretin pedig meglepő szerepet játszik a párbeszédben. Amikor elegendő mennyiségű hormon van a rendszerben, a szekretin a barna zsírszövetet működésre bírja.

A barna zsír hőt termel, ez viszont az agy hőmérsékletének enyhe emelkedéséhez vezet, amely aktiválja a teltségérzetet okozó idegsejteket. Bármi, ami a barna zsírszövetet aktívabbá teszi, segíthet az étvágy szabályozásában. Hogyan teheted aktívabbá ezt a típusú zsírszövetet? A szekretin felszabadulását gyorsító ételek fogyasztása jó kiindulópont lehet.

Míg további kutatásokra van szükség a legjobb szekretin-termelést fokozó ételek meghatározásához, egyes szakértők felfedezték, hogy bizonyos zsírsavak, például az olajsav (ami az olívaolajban található) stimulálják a hormont. Egyelőre, amit javasolni lehet az az, hogy egy pár csepp olívaolajjal ízesítsd ételeidet, pl. a salátáidat, vagy valamilyen megbízható péktermék olívaolajba merítésével érd el, hogy ízletes módon is kevesebbet fogyassz, mégis teltségérzettel állj fel az asztaltól!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.