A tejsav akkor keletkezik, amikor a szervezet a glükózt energiává alakítja. A tejsav termelődése akkor következik be, amikor az oxigénszint alacsony, általában nagy intenzitású edzés során. A tejsav felhalmozódása nagyban akadályozhat edzés közben, ezért fontos megértened, hogy miért történik, és hogyan előzheted meg.

Mi az a tejsav

A tejsav az izomsejtekben és a vörösvértestekben termelődik. Akkor képződik, amikor a szervezet bizonyos körülmények között, edzés közben szénhidrátokat bont le glükózra. A tejsav a glikolízis (vagy a glükóz lebontása) eredménye, egy olyan energiarendszer, amely oxigén hiányában ATP energiát hoz létre az izomsejtekben.

Különbség van a tejsav és a laktát között. Bár a két szót felváltva használják, technikailag nem ugyanaz.

A tejsavnak van egy hidrogénionja, amely átadásra vár, míg a laktát az a molekula, amely a hidrogénionnak a molekulából történő leválasztása után marad.

Edzés közben a dolgozó izomsejtek 1-3 percig képesek folytatni az anaerob energiatermelést, amely alatt magas szinten vagy képes teljesíteni.

Miért épül fel a tejsav?

A nagy intenzitású edzés során az izmok több oxigént igényelnek, mint amennyit a szervezet képes felvenni, ami anaerob légzést és tejsavfelhalmozódást okoz. Az, hogy mikor alakul ki tejsav, az egyén edzettségi szintjétől függ. A szervezet kiüríti a tejsavat, amikor az kialakul, de előfordulhat, hogy nem tud lépést tartani, amikor a terhelés gyorsan emelkedni kezd.

Ezt gyakran nevezik “laktátküszöbnek a nagy intenzitású aerob tevékenységeknél (mint például a futás), de ne feledjük, hogy a laktát felhalmozódása az erőnléti edzéseknél is előfordulhat.

Amikor ez a megnövekedett sav felhalmozódik, az izmok elfáradnak, és előfordulhat, hogy nem tudnak olyan hatékonyan összehúzódni. Egyesek égő érzést észlelhetnek az izomban edzés közben.

Érdekes módon egyes szakértők szerint a laktát termelődése valójában segít az izmoknak késleltetni a fáradtságot az intenzív edzés során. A közhiedelemmel ellentétben nem a tejsav felhalmozódás a felelős a késleltetett izomfájdalomért, amely az edzés utáni 24-48 órában jelentkezik.

Hogyan lehet megszabadulni tőle?

Az edzés intenzitásának csökkentése, pihenő tartása és a mély lélegzetvétel mind hasznos módszerek lehetnek a tejsav eltávolítására az edzés során.

Egy másik bevált módszer a tejsav kiürítésére az edzés utáni aktív regenerálódás. Az alacsony intenzitású mozgások, például a jóga, a séta, a kerékpározás vagy az smr, masszázs henger kiüríthetik a tejsavat a szervezetből.

Egy tanulmány 14 síelőnél hasonlította össze az aktív és a passzív regenerálódást, és azt találta, hogy az aktív regenerálódás nagyobb tejsavcsökkenést okozott. regenerálódás nagyobb tejsavcsökkenést okozott. Az aktív regenerálódást végző síelők gyorsabban tudtak mozogni és több futamot teljesíteni.

Hogyan előzd meg a tejsav felhalmozódását?

A tejsavval járó égő és fáradtságérzetet leginkább edzéssel lehet javítani. Azt javasoljuk, hogy a tejsavfelhalmozódás megelőzése érdekében fokozatosan növeld az edzés mennyiségét, intenzitását és időtartamát.

Azonban nem kell teljesen elkerülni a tejsavfelhalmozódást. Normális, hogy bizonyos edzésprogramok tartalmaznak nagy intenzitású intervallum edzéseket, amelyeket a laktátküszöb felett kell teljesítened, de valószínűleg kombinálva vannak könnyebb edzésnapokkal és/vagy pihenőnapokkal, azért, hogy lehetővé tegyék a megfelelő adaptációt és regenerálódást.

A táplálékkiegészítők is segíthetnek. A béta-alanin egy olyan kiegészítő, amely késleltetheti a laktát felhalmozódás hatásait, azonban vigyázz vele, mert negatívan befolyásolhatja a teljesítményed.

A tejsav felhalmozódása nem feltétlenül rossz dolog. Ez egy természetes melléktermék a szervezetben, amely támogatja az anaerob aktivitást, és segít az egyéneknek magas szinten edzeni. A túl sok tejsav azonban teljesítménycsökkenéshez és az izmokon belüli égéshez vezethet. Ha fokozatosan növeled az edzés mennyiségét, intenzitását és időtartamát, megelőzheted a tejsav felhalmozódását.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.