Régóta tartja magát az a nézet, hogy a térdelő fekvőtámasz nem jelent valódi előnyt a felsőtest edzésében, de a kutatások szerint ez alaptalan és nem igaz. A szakértők szerint akár térden, akár hagyományos módon csinálod, a fekvőtámasz egy olyan gyakorlat, amelyet érdemes elsajátítani.

A fekvőtámasz sokunkban félelmet kelt, ami nem meglepő, hiszen sokáig a megfélemlítő gyakorlatokkal vagy a rosszalkodásért járó fizikai büntetéssel hozták összefüggésbe. A fekvőtámasz azonban a visszataszító múltja ellenére mára bebiztosította, és a fitneszguruk világszerte imádják és ajánlják. Egy 2019-es tanulmány szerint a fekvőtámasz az egészség és a fittség tökéletes mércéje, sőt 40 fekvőtámasz elvégzésének képessége a férfiak esetében a szív- és érrendszeri egészség, a hosszú élettartam legjobb mutatója.

Míg a hagyományos fekvőtámasz nagy népszerűségnek örvend, a könnyebben kivitelezhető, térden végzett fekvőtámasz-változat nem mindig kapja meg ugyanazt a rajongást. Valójában ezek a módosított fekvőtámaszok gyakran elég sok kritikát kapnak, egyesek hatástalan gyakorlatnak tartják őket, amelytől nem leszel erősebb.

Szerencsére a “Journal of Applied Biomechanics” című folyóiratban közzétett eredmények tisztázták a félreértést, és kimutatták, hogy a fekvőtámasz hagyományos és térden végzett változatai egyaránt hasznosak.

Tehát ne hagyd ki a fekvőtámaszt az edzésedből azért, mert nem tudod hagyományos módon kivitelezni. A térdelő fekvőtámasz értékes alternatívát jelent.

Mitől jó a fekvőtámasz?

A fekvőtámasz sokkal több, mint egyszerű felsőtest-gyakorlat. Megdolgoztatja a mellizmokat, a deltaizmokat és a tricepszet, és mindeközben erősíti a törzs izmait. A fekvőtámasz izomállóképességet és sovány izomtömeget épít, ami javítja az általános fittséget és a jó egészséget.

Fekvőtámasz vs fekvenyomás

Kutatások során a fekvőtámaszt hasonlították össze a másik többek számára kedves mellizom erősítő gyakorlattal a fekvenyomással.  A vizsgálatban résztvevők 51 százalékkal nagyobb mértékű hasizom-aktivációt tapasztaltak a fekvőtámasz kivitelezése során, mintha fekve nyomtak volna. Ez rávilágít arra, hogy a fekvőtámasz jobb funkcionális gyakorlat. A funkcionális gyakorlatok jellemzően a végtagizmok és a törzsizmok integrált edzését foglalják magukba, óriási értéket képviselnek, mivel a mindennapi fizikai tevékenységek biztonságos és hatékony elvégzéséhez szükséges izmok edzéséről gondoskodnak.

Nem vitás, hogy a leghatékonyabb fekvőtámasz a hagyományos lábujjhegyen végzett variáns, mivel nagyobb aktivációt igényel a felsőtest és a törzs izmaiban. A hagyományos fekvőtámaszok azonban elég nagy kihívást jelenthetnek, és sokan, különösen az idősebb felnőttek vagy az edzésben járatlan egyének nem tudnak biztonságosan több fekvőtámaszt elvégezni lábujjhegyen. Túl gyakori, hogy a csípő és a nyak nem megfelelően pozícióban van a gyakorlat végzése közben, így a sérülés kockázata nagy.

A tökéletes fekvőtámasz titka

 • A kezeket a vállaknál szélesebbre helyezd.
 • A mellkasod engedd le a könyök magasságába
 • A testedet tartsd meg.
 • Feszítsd meg a törzsedet és szorítsd össze a farizmaidat

Ha egyszer már elsajátítottad a hagyományos fekvőtámaszt, a határ a csillagos ég. Az egy óra alatt végzett legtöbb fekvőtámasz Guinness-világrekordját David Escojido tartja, aki 2298 fekvőtámaszt végzett 60 perc alatt. A 24 óra alatt végzett legtöbb fekvőtámasz jelenlegi világrekordját Charles Servizio tartja. Ő mindössze 21 óra 6 perc alatt 46 001 fekvőtámaszt végzett.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


  Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
  és legjobb ajánlatainkról!

  Iratkozz fel hírlevelünkre!


   A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.