A daganatos betegséggel küzdő emberek, akik rendszeres testedzést végeznek, jobb prognózissal rendelkeznek, mint a passzív életvitelt folytató betegek. A kutatók most megtalálták annak valószínű magyarázatát, hogy a testmozgás miért lassítja az egerek ráknövekedését: A fizikai aktivitás megváltoztatja az immunrendszer citotoxikus T-sejtjeinek anyagcseréjét, és ezáltal javítja a rákos sejtek megtámadásának képességét.

Még mindig nem ismert, hogy a testmozgás miként fejti ki védőhatásait a rák ellen, különösen, ha a biológiai mechanizmusokról van szó. Az egyik elfogadható magyarázat az, hogy a fizikai aktivitás aktiválja az immunrendszert, és ezáltal megerősíti a szervezet képességét a rák növekedésének megelőzésére és ellenállóvá teszi azt.

Kutatók megvizsgálták, hogy az immunrendszer citotoxikus T-sejtjei, vagyis a rákos sejtek elpusztítására specializálódott fehérvérsejtek hogyan reagálnak a testmozgásra.

Két csoportra osztották a rákos egereket, és az egyik csoportot hagyták rendszeresen gyakorolni egy forgó kerékben, míg a másik inaktív maradt. Az eredmény azt mutatta, hogy az aktív állatokban a rák növekedése lelassult és a mortalitás csökkent az inaktívakhoz képest.

Ezután a kutatók megvizsgálták a citotoxikus T-sejtek fontosságát olyan antitestek injektálásával, amelyek eltávolítják ezeket a T-sejteket mind aktív, mind pedig passzív egerekben. Az antitestek kiiktatták a testmozgás pozitív hatását mind a rák növekedésére, mind a túlélésre, ami a kutatók szerint bebizonyítja ezeknek a T-sejteknek a jelentőségét a testmozgás okozta rák elnyomásában.

A kutatók citotoxikus T-sejteket is beoltottak betanított és nem inaktív daganatos egerekbe, ami javította kilátásaikat azokhoz képest, akik szimplán inaktív környezetben voltak.

Annak megvizsgálására, hogy a testmozgás miként befolyásolta a rák növekedését, a kutatók egy edzés után izolálták a T-sejteket, a vér- és a szövetmintákat, és megmérték az izomban termelődő és az erőfeszítés során nagy mennyiségben plazmába ürülő metabolitok szintjét. Ezen metabolitok egy része, például a laktát, megváltoztatta a T-sejtek anyagcseréjét és növelte aktivitásukat. A kutatók azt is megállapították, hogy egy testedzett állatból izolált T-sejtek megváltozott anyagcserét mutattak a pihenő állatok T-sejtjeihez képest.

Ezenkívül a kutatók megvizsgálták, hogy ezek a metabolitok hogyan változnak az emberek testgyakorlására reagálva. 30 perc intenzív kerékpározás után nyolc egészséges férfitól vettek vérmintát, és észrevették, hogy ugyanazok az edzés által kiváltott metabolitok szabadulnak fel az emberekben.

Kutatások azt mutatják, hogy a testmozgás számos olyan molekula és metabolit termelését befolyásolja, amelyek aktiválják a rák ellen küzdő immunsejteket és ezáltal gátolják a rák növekedését.

SPEEDFIT – Fitnessz Mindenkinek!

Forrás: Karolinska Institutet

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.