Egy tanulmány szerint a futás közbeni zenehallgatás lehet a kulcsa annak, hogy javuljon az emberek teljesítménye, ha mentálisan fáradtnak érzik magukat.

A kutatás szerint azoknak a futóknak a teljesítménye, akik egy maguk által kiválasztott lejátszási listát hallgattak egy megterhelő gondolkodási feladat elvégzése után, ugyanolyan szintű volt, mint mikor nem voltak mentálisan fáradtak. A tanulmány az első, amely a zenei lejátszási lista hallgatásának hatását vizsgálta az állóképességi futóképességre és a teljesítményre mentálisan fáradt állapotban.

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói két teszt segítségével vizsgálták, hogy a zenehallgatás hogyan hatott tizennyolc fitneszsportoló futóteljesítményére. Az egyik teszt az intervallumos futóképességre – a nagy intenzitású futás és a kisebb intenzitású kocogás váltakozása – gyakorolt hatásokat vizsgálta kilenc fizikailag aktív edző csoportjával, a másik pedig egy 5 km-es időfutáson kilenc edzett futó csoportjával.

A csoportok egy 30 perces számítógépes kognitív tesztet töltöttek ki, amely mentálisan fáradt állapotba hozta őket a nagy intenzitású edzés elvégzése előtt. A futókat saját maguk által kiválasztott motivációs zenével és anélkül tesztelték. A kutatók a motivációs dalok kiválasztásában egy teszt előtti kérdőívvel segítették a résztvevőket, amelyben arra kérték őket, hogy értékeljék a zene ritmusát, stílusát, dallamát, tempóját, hangzását és ütemét. A résztvevők például a következő dalokat hallgatták: A$ap Rocky Everyday; Avicii Addicted To You; Jay-Z Run This Town; Kanye West Power; Queens of the Stone Age No One Knows; és a Survivor Eye of the Tiger.

A gyakorlat során több ponton is mérték a pulzusszámot és az érzékelt terhelés mértékét. A csapat figyelembe vette a résztvevők által elvégzett alapteszt eredményeit, amelyet megelőzően mentálisan megterhelő teszt nélkül — és zene használata nélkül — végeztek. A kutatók megállapították, hogy a mentálisan fáradt fitneszezők intervallumfutási kapacitása a zene mellett mérsékelten nagyobb volt, mint zene nélkül, és ugyanolyan volt, mint amikor a résztvevők nem voltak mentálisan fáradtak. Az 5 km-es időfutás teljesítménye szintén kis javulást mutatott a saját maga által választott zenével szemben a zene nélkülivel.

A kutatók szerint a zene pozitív hatásai potenciálisan a dallamok hallgatása közben megváltozott erőkifejtés-érzékelésnek tudhatók be. Dr. Shaun Phillips, az Edinburgh-i Egyetem Moray House School of Education and Sport munkatársa elmondta: “A mentális fáradtság sokunk számára gyakori jelenség, és negatívan befolyásolhatja számos mindennapi tevékenységünket, beleértve a testmozgást is. Ezért hasznos, ha biztonságos és hatékony módszereket találunk e negatív hatás csökkentésére.

“Az eredmények azt mutatják, hogy az önmagunk által kiválasztott motivációs zene hallgatása hasznos stratégia lehet, amely segíthet az aktív embereknek javítani az állóképességi futókapacitásukat és teljesítményüket, amikor mentálisan fáradtak. Az önválasztott zene e pozitív hatása segíthet az embereknek abban, hogy jobban megőrizzék edzésük minőségét és jótékony hatását.”

A kutatók szerint további vizsgálatokra van lehetőség annak vizsgálatára, hogy a futás közbeni zenehallgatás hogyan hat nagyobb és különböző embercsoportokra, különböző környezetben és különböző edzéskihívásokat alkalmazva. Az Edinburgh-i Egyetemen jelenleg is folyik a munka ezeken a területeken.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Forrás: Edinburgh-i Egyetem, ScienceDaily

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.