Alvás időd egyre rövidebb? Vigyázz: Az alváshiány hosszú távon károsíthatja egészséged! Elmondjuk mi történik, ha nem alszol eleget.

„Mindig máskor tudok elaludni ” – Ne legyen az életed mottója. Azoknak, akik gyakran késő estig néznek sorozatokat, vagy konzolon játszanak, számolniuk kell súlyos egészségügyi következményekkel. A krónikus alváshiány bosszút áll. Elmagyarázzuk Neked hogy az éjszakai pihenés szünetei nemcsak szabotálják a testmozgást, a munkát, sőt a szexuális életet is, hanem komolyan veszélyeztetik az egészséged is.

Hogyan észlelhető az alváshiány?

Már egyetlen álmatlan éjszaka után is hangulatod, koncentrációd, éberséged és teljesítményed is romlik az alváshiánytól. Különösen, ha a munkád kissé monoton, keményen meg kell fizetned az álmatlan éjszaka árát: Egyhangú helyzetekben gyakran elkalandozol a gondolataiddal, és küzdesz a szemeid lecsukódása ellen. Ha idegesítenek az apróságok, az is lehet az alváshiány jele.

Mennyi alvás az ideális?

Átlagosan azonban körülbelül 7 óra elegendő a férfiak számára. A legjobb, ha saját magad teszteled, mennyi alvásra van szükséged ahhoz, hogy fittnek és nyugodtnak érezd magad. 6 óra legyen a minimum. Egyébként a férfiaknak átlagosan körülbelül 20 perccel kevesebb alvásra van szükségük, mint a nőknek.

Mikor válik veszélyessé az alváshiány?

Ez is nagyon különbözik egyénenként. Szakértői javaslat: “Ha rosszul aludtál heti 3 alkalommal 4 héten keresztül, akkor tanácsot kell kérned a háziorvosodtól”. Rövidtávon a tested képes ellensúlyozni az alváshiányt, de ha tartóssá válik, a súlyos hosszú távú következmények kockázata óriási mértékben megnő.

Melyek az alváshiány gyakori okai?

A 24 órás non-stop társadalomban: “Nem értékeljük az alvást” – mondják az alváskutatók. A munkát, a hobbikat és a haverokkal folytatott beszélgetéseket túl gyakran részesítik előnyben az egészséges alvás helyett. Az okostelefonok, a monitorok és a televíziók is igazi alvásrablók lehetnek: A képernyők kék fénykomponense elnyomja az alvásközvetítő melatonin termelését. Ehhez hozzájárul még a csevegés, a szörfözés vagy az internetes játékok fokozott feszültsége, amely aztán teljesen elűzi az alvást.

Mit tehetsz az alváshiány ellen?

Kezdd a prioritások meghatározásával: Különösen, ha már túl vagy terhelve munkával, kerüld az esti sorozatmaratont. Jobb, ha az este egy kis pihenéssel telik, és mindenekelőtt leteszed a mobiltelefonodat. Ha alvási problémáid vannak, akkor meg kell határozni az okát, járj a végére: Egyes gyógyszerek és betegségek is befolyásolhatják az alvást.

Ez a 5 legfontosabb dolog, ami történik akkor, ha nem alszol eleget:

1. Immunrendszered legyengül.

Gyakran megfázol? Ekkor valószínűleg nem alszol eleget, vagy kielégítő minőségben. Elég, ha 14 napon keresztül napi 2 óránál kevesebbet alszol: A tanulmányok azt mutatják, hogy minden második ember megfázik, aki ezt teszi, hetente/kéthetente megbetegszik. Összehasonlításképpen: a pihent tesztek között csak minden hatodik ember volt beteg. Az alvás így támogatja a vírusok elleni küzdelmet is.

2. Kevésbé vagy produktív.

Ha fáradtan érkezel munkába, valószínű senki sem fog köszönetet mondani. Az álmatlan éjszakák nemcsak a koncentrációdat, figyelmed és kreativitásod befolyásolják, hanem az emlékezeted is. Semmilyen módon nem hívhatod elő a maximális teljesítményedet, ily módon. Bizonyos helyzetekben a szakértők szerint ez akár valóban veszélyes is lehet: “A németországi utakon kétszer annyi ember hal meg fáradtság miatt, mint az alkohol miatt.” Még kevesebb, mint 6 óra alvás befolyásolhatja mozgásod és reakcióidőd.

3. Gyorsabban válsz túlsúlyossá.

Komoly következmény: Az éjszakai béke zavarai befolyásolják a hormonháztartásodat és kilókra tesznek szert. Azok, akik gyakran túl keveset alszanak, valószínűleg túlságosan is ismerik a mértéktelen evés fogalmát. A szervezet ekkor többet termel az étvágyból, a ghrelin hormonból és ugyanakkor kevesebb leptint, amely szabályozza az étvágyat. A “Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatok” tanulmánya feltárja a súlygyarapodást: maximum 4 órás alvás esetén a vizsgálatban résztvevők túlsúly valószínűsége 73 százalékkal nagyobb volt, mint 7–9 órás alvás esetén.

4. Szívrohamot kockáztathatsz.

Hosszú távon a szíved nem fog megbocsátani az alváshiányért: Számos tanulmány bizonyítja, hogy a zavart alvás szív- és érrendszeri betegségekkel jár. Az alváshiány veszélyes krónikus betegségeket okozhat, például magas vérnyomást, szívritmuszavarokat, és legrosszabb esetben akár szívrohamot is.

5. A stressz és a fejfájás fokozódik.

Az alváshiány növeli a kortizol szekrécióját. A hormon zavart okoz a szervezetben, és az anyagcseréd lebontja a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat. Következmények: stressz és fejfájás. Ám a stressz az elalvásban is zavarhat, így gyorsan bekerülsz egy ördögi körbe.

Összegzésül: az alvás a legfontosabb!

Az álmatlan éjszakák nemcsak rövidtávon fárasztanak el, hanem hosszú távon is megbetegíthetnek. Az alvásnak magasnak kell lennie a prioritási listán. Túlságosan elhanyagoltad az alvásod az utóbbi időben? Mielőbb az ágyba!

Jó pihenéssel, jobb életet kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.