Az immunrendszer szempontjából mindenki ugyanúgy gondol a gyümölcsökre és a C-vitaminra, de ez csak egy a sok vitaminból és nyomelemből, amelyek fontosak a tested védekezőképességéhez. Másik fontos alkotóelem azonban a D-vitamin is, melyet a tested nagyrészt maga termel, amikor a napfény a bőrödet éri. Mire jó és hogyan lehet ezt a legjobban fogyasztani? Cikkünkből megtudod!

Miért van szükségünk D-vitaminra?

A D-vitamin immunmodulátorként működik, ami azt jelenti, hogy elősegíti a hatékony immunvédelmet és ugyanakkor gátolja a test saját szerkezetére gyakorolt ​​reakciókat. Egyszerűbben fogalmazva: A test védi magát a baktériumok és vírusok ellen, illetve a szervezet saját magát sem támadja meg, mint például az autoimmun betegségek: reuma vagy az 1. típusú cukorbetegség esetében.  Ugyanakkor a D-vitamin csökkenti a test gyulladását, mivel gátolja vagy csökkenti az immunrendszer szignál anyagainak, például a citokinek (TNF-α) képződését, amelyek részt vesznek a gyulladásos folyamatokban. Ezen túlmenően a napsütés hatására termelődő D-vitamin szükséges a természetes gyilkos sejtek előállításához. A természetes gyilkos sejtek olyan limfociták, amelyek felismerik a tumor sejteket és a vírussal fertőzött sejteket, és ártalmatlanná teszik őket.

Ugyanakkor az idegsejteknek is szükségük van D-vitaminra, ami azt mutatja, hogy a D-vitamin hiánya növeli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, de akár ellensúlyozza a depressziót is.

Különleges tulajdonsága: a vitamin szinte 90% -át maga a szervezet termeli – napfény segítségével. Nem csoda, hogy a legtöbb ember nyáron sokkal jobb hangulatban van, mint a sötétebb téli hónapokban.

Hogyan tudod fedezni a D-vitamin igényedet?

Valójában elég egyszerű: az UV-B sugarak segítségével a D3 provitamint elő lehet állítani egy prekurzorból (amelyet maga a test hoz létre). Ezen túlmenően kialakul az “aktív” D-vitamin forma: a kalcitriol. Ezért a megfelelő D-vitamin-ellátás alapvető igény: mostantól minden egyes nap, sütkérezz egy kicsit! Ettől ezen felül boldogsághormonok is felszabadulnak, tehát úgy fogod érezni, mintha egy rövid vakációt csináltál volna.

Mit tegyél, ha nem tudsz kijutni a szabadba?

Improvizálj! Ha a nap nagy részét otthon vagy íróasztal mellett töltöd, próbálj úgy helyezkedni, hogy a nap az arcodon, a dekoltázsodon, vagy ideális esetben a karodon és a lábadon ragyogjon heti 2-3 alkalommal, 5-10 percig. A testfelületed legalább 25% -át kell napfénynek kitenned. Ha van erkély, terasz vagy kert, akkor ez is remek lehetőség a munka közbeni napfürdőre.

Ha azonban nem süt a nap, folyamatosan esik, vagy tényleg nem tudsz kijutni a szabadba, más módon is elláthatod D-vitaminnal a testedet, nevezetesen ételekkel. Vigyázat: az étrend-kiegészítők, porok és a tabletták túladagolás kockázatát hordozzák, ami fejfájást, émelygést és a legrosszabb esetben a vesék meszesedését és veseköveket okozhat. Így beszéljünk inkább az ételről, igaz?

Mely ételek tartalmaznak D-vitamint?

A Német Táplálkozási Társaság (DGE) 800 NE (NE = nemzetközi egység, körülbelül 20 mikrogrammnak felel meg) D-vitamin napi bevitelét javasolja.

Sajnos a legtöbb élelmiszernek nincs magas a D-vitamin tartalma, ezért fontos, hogy légy óvatos, mit eszel. A legjobb megoldás: a hal. Mivel a halak, például a lazac, a hering és a tonhal mintegy 300–400 NE D-vitamint tartalmaznak. A tojás és a gombák szintén tartalmaznak bizonyos mennyiségű D-vitamin prekurzort, ám viszonylag keveset, így ezekből nagyobb mennyiség szükséges.

Összegzésként: A D-vitamin pozitív hatással van immunrendszeredre és hangulatodra. A legtöbbet a test termeli UV-B sugárzás révén, ám ha nincs lehetőséged kijutni a napfénybe, egyél többet ezekből az ételekből!

Amennyiben kérdésed maradt, vagy több információra vágysz az ételeket és bevitelüket illetően, keresd bátran edzőinket! Segíteni fognak a megfelelő irány megtalálásában és egészséged megőrzésében!

Jó étvágyat és sok napsütést kívánunk!

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.