Az izületi gyulladás, vagy más néven Osteoarthritis (artritisz), a sportolók körében is előforduló betegség.

A betegség lényege, hogy a csontvégeket burkoló, védő porcfelszíni réteg, az ízület területén károsodik, és a porc fokozatosan pusztulásnak indul. A kopás oly mértékű lehet, hogy a végén már a csontvégek érintkeznek egymással. Ez komoly fájdalommal jár, nem szólva a károsodásról, a degenerációról. A betegség főként a teherviselő ízületeket érinti, mint a csípő, térd, kéz, lábfej. Apróbb-nagyobb csontkinövések járulhatnak még ehhez.
A túlsúlyos állapot fontos kockázati tényező, hiszen az ízületekre háruló teher ez esetben még nagyobb, ugyanis a saját súlyát is el kell „cipelnie” a betegnek. Ebből a szempontból tehát mindenfajta súlycsökkentés hasznos lehet, főként a térdet illetően.

Mit lehet tenni azon kívül, hogy ügyelünk a gyakorlatok szabályos végrehajtására? Kaphatók olyan táplálékkiegészítők, melyek segíthetnek nekünk. Ezekben általában megtalálható egy vagy több a következő összetevőkből: glükozamin, kondroitin és MSM.

A glükozamin (glucosamine) segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését. A működő szövetek sejtjei nem tapadnak szorosan egymáshoz, köztük sejt közötti tér található, melyet támasztószövet tölt ki. A támasztószöveteknek két fő alkotója van: a rugalmas (elasztikus) rostok és a glükozamin.
A rugalmas rostok keresztül-kasul futva térhálós szerkezetet hoznak létre, ami az adott szövetféleség vázát alkotja. Ennek a tárhálónak az üregeit töltik ki a glükozaminok, az összetett cukor- és fehérjemolekulák, a proteoglykánok. Minden glükozamin molekula 2-3 vízmolekulát köt magához, így alakulnak ki a sejt közötti vízterek, melyekben gyakorlatilag "úszkálnak" a működő (funkcionális) sejtek. A glükozamin elősegíti a por egészséges szerkezetének megőrzését és az izületek normál működését. Hozzájárul a porc fő szerkezeti elemeinek felépítéséhez és fenntartásához, így fontos szerepet játszik az izületi porcok épségének megőrzésében és regenerálódásában. A glükozamin természetes alkotórésze a porcszövetnek, és hozzájárul a porcszövetek és az izületek egészséges működéséhez.

A kondroitin a porc egyik fő alkotóeleme, amelyet kiváló vízmegkötő képesség jellemez. Ezáltal biztosítja a porc mechanikus-elasztikus tulajdonságait, éppen ezért elsősorban sportolóknak, idősebbeknek és nehéz fizikai munkát végzőknek ajánlják. A kondroitin-szulfát elősegíti a porc egészséges szerkezetének megőrzését és az izületek normál működését. Hozzájárul a porc fő szerkezeti elemeinek felépítéséhez és fenntartásához, így fontos szerepet játszik az izületi porcok épségének megőrzésében és regenerálódásában.

Az MSM, methyl-sulfonyl-metan, úgy hangzik, mint egy szintetikus vegyület neve, ennek ellenére egy a természetben előforduló, a ként szerves kötésben tartalmazó vegyület, mely az emberi étrendben és az összes gerinces táplálékában megtalálható és minden élő szervezetben jelen van. A metil-szulfonilmetán elősegítheti a porc egészséges szerkezetének megőrzését.

A fenti három anyag együtt hatékonyabban működik mint külön-külön, így érdemes olyan készítmény választani ami mindhármat együtt tartalmazza.

További érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy kutatók megvizsgálták három korábbi tanulmány eredményeit, amibe összesen 287 beteget vontak bele. A cikk szerint három hónapi csipkebogyópor szedés eredményeként a fájdalom háromszor hatékonyabban szűnt meg, mint azoknál, akik paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót (Tylenol, Panadol, Anacin-3, Tempra és Datril) szedtek. A csipkebogyó még az alternatív gyógyászat kedvenc hatóanyagánál, a glukozamin-nál is 40%-al bizonyult hatékonyabbnak. Ráadásként említik a kutatók, hogy a gyógyszerkészítményekkel szemben semmi negatív mellékhatását nem találták a csipkebogyónak.

„Ez egy nagyon fontos hír az artritisben szenvedőknek,” mondta Kaj Winther. „A legjobb a csipkebogyó hatékonysága mellett az, hogy recept nélkül elérhető bárki számára, miközben semmi mellékhatással nem kell számolniuk, ami nem mondható el a fájdalomcsillapítókról.”

A csipkebogyó a gyepűrózsa (vadrózsa) bogyója. A C-vitaminon kívül számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonoidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyag, A vitamin.

Létezik olyan táplálék-kiegészítő, amely a fent felsorolt négy összetevőt (glükozamin, kondroitin, MSM és csipkebogyó) mind tartalmazza, ennek köszönhetően igazán nagy segítség lehet a porcok és csontok egészségének megőrzésében.

Forrás: www.elavit.com

További info:

Veiner Zsolt
fitnesz edző
+36 70 411 5137
www.vejni.com

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.