Miért nem elég csak kardió edzést végezniük azoknak, akik fogyni szeretnének. Nézzük, miért kevés csak a futópadon égetni a kalóriákat.

Amennyiben csak kardió edzést végez, és az erősítő részleget nagy ívben elkerüli, az nem csak unalmas, de így jelentősen kevesebb kalóriát éget el. Csakis súlyzós edzéssel tud izmokat építeni, ezáltal magasabb lesz az alapanyagcseréje, és több kalóriát éget el a nap során. Arról nem beszélve, hogy az izmoknak köszönhetően lesz szép, feszes a formája.

Ha hosszasan, akár 60 vagy 90 percen keresztül csak kardiózik, utána nem marad ereje érdemi súlyzós edzésre. Ráadásul a monoton, aerob zónában végzett sportolás messze nem éget el olyan sok zsírt, mint ahogy azt sokan gondolják. Sokkal jobban jár, ha erőedzéssel indít, ami szabályos és koncentrált végrehajtást igényel, és csak utána kardiózik. Akkor is bőven elég 30 percnyi intervall kardió. Sőt nem is kell a hét minden edzésnapján kardió mozgást végeznie, heti egy-két alkalommal is elég lehet, főleg, ha ez ektomorf vagy mezomorf testalkatúak közé tartozik. Endomorf testalkat esetén elmehet akár heti három alkalomig is.

Ha csak azt figyeli, hogy minél több kalóriát égessen el, kardiózás közben órákig állhat a futópadon vagy a taposógépen. Ha végigcsinál egy kemény, váltakozó intenzitású kardió edzést, nagyjából fél óra alatt, némi alakformáló kondizás után, lehet, hogy az óráján feleannyi elégetett kalóriát fog látni. Ám a csoda az utóégetés során történik. Hiszen az anyagcseréje még órákig pörgésben lesz.

Amikor valaki fogyni akar, gyakran abból a téves elképzelésből indul ki, hogy zsírégető zónában kell edzenie. Ez a hosszú, monoton aerob edzést jelenti. Ettől nem fog izom épülni. Persze ha alapvetően a napi kalóriabevitel mínuszos, akkor valóban fogyni fog, csak épp izmok fejlesztése nélkül, így pedig a végeredmény nem lesz tetszetős. Az angol erre használja a skinny fat kifejezést. Vékonyabb lesz ugyan, de nem feszes, nem formás, inkább kicsit plötty bőrből kifogyott hatású.

Ha csak kardió jellegű sporttevékenységet végez, és azt is reggel éhgyomorra, akkor az ellenkezőjét érheti el annak, amit szeretne. Főleg, ha magas intenzitáson próbál edzeni. A szervezete ilyen esetben igen rövid idő alatt az izmok bontásának útján fog energiához jutni.

Jelentősen meg fog növekedni az étvágya, ha csak az állóképességet igénybe vevő mozgásformákat részesíti előnyben, és semmi erősítést nem végez. Ha pedig minden edzés végén farkaséhséget érez, hamar megbukik a súlycsökkentő diétája.

Amennyiben nem alakformálás céllal szeretne fogyni, hanem esetleg egy sporteseményre, például teljesítménytúrára készül, akkor is rossz úton jár. Ha csak kardiózik, nem végez semmilyen erősítő edzést, akkor leépíti az izmait. Ennek következtében, amikor teljesítésre kerül a sor, hiába lesz kilogrammban könnyebb, nem lesz ereje odatenni magát.

De mi a helyzet, ha nem szeret a gyúrós férfiak között súlyzót emelgetni, hanem inkább a futópadon érzi jól magát? Ez esetben a power kardió a jó választás. Ezzel a módszerrel két legyet üthet egy csapásra. Jóval több kalóriát égethet el, mint egy sima aerobedzéssel, ugyanakkor az izmait is erősítheti vele. Persze nem olyan, mint egy nagy súlyos edzés, de remek kompromisszum. Ragadjon meg néhány kisebb kézi súlyzót, esetleg gumiszalagot, és irány a futópad. Végezzen különböző karhajlításokat bicepszre, tricepszre. Emelje a karjait a feje fölé és végezzen nyakból nyomásokat, vagy oldalra emelésekkel dolgozza meg vállizmait. Ha szalaggal végez széthúzásokat mellső középtartásban, a hátizmait is erősítheti. Majd alsóteste izmait is formálhatja. Végezzen guggolásokat vagy sétáló kitöréseket. Séta közben a pad dőlésszögével is bátran játszhat. Power kardióból bővel elég lehet már 30 perc is.

SPEEDFIT – Fitnesz Mindenkinek!

Forrás: dietaesfitnesz, divany

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a [email protected] címen.