Avokádó

Segíti az izmok formálását

Érdekes, hogy az azték nyelvben az avokádó szó jelentése „here”. Ez a termés formájára utal. De az is igaz, hogy az avokádó fogyasztása képes megfelelő szinten tartani vagy akár növelni a test természetes tesztoszterontermelését. Ez nem csak a férfiaknak fontos, hiszen a nők szervezete is termel tesztoszteront a petefészkekben és a mellékvesékben, ami szükséges a hormonháztartás egyensúlyához.

A tesztoszteronnak komoly szerepe van az alakformálásban is. Ez a hormon felelős az anabolikus folyamatokért, vagyis az izmok formálódásáért. Szerepe van továbbá testzsíranyagcsere- folyamatokban is. Ugyanakkor nincs melléhatása, hiszen nem tudja a szervezet természetes szintje fölé vinni a tesztoszteronszintet.

Jót tesz a szívnek

Az avokádó azért is képes növelni a tesztoszteronszintet, mert gazdag telítetlen zsírsavakban. Ezek a zsírok megemelik a jó koleszterin (HDL) szintjét és csökkentik a rosszat (LDL). Ezáltal segítenek tisztítani az érfalakat a lerakódásoktól, így védik és javítják a szív és a teljes keringési rendszer működését. Igaz, az avokádó kalóriadús étel, de ez csészényi meghámozott gyümölcshús 15 gramm telítetlen zsírsavat tartalmaz, ami közel a fele az orvosok által ajánlott napi bevitelnek.

Gazdag vitaminokban

Valódi vitaminbomba és tele van ásványi anyagokkal. Különösen gazdag B-vitaminokban, E-, C-, és K-vitaminban, magnéziumban és cinkben. Mindezek mellett nátriumtartalma alacsony, aminek köszönhetően a magas vérnyomástól szenvedőknek kifejezetten ajánlott élelmiszer. Erősíti az immunrendszert, ellenállóvá teszi a szervezetet számos vírussal és baktériummal szemben.

Jó éhségűző

Az egészségre gyakorolt kiváló hatásain túl az is mellette szól – főleg, ha a testsúly csökkentése a cél-, hogy zsírtartalma miatt hamar teltségérzetet okoz. Egy széles körű kutatás alapján felállítottak egy skálát azokról az ételekről, amelyek a legjobban csillapítják az éhséget. Az avokádó a lista élén szerepel olyan ételek mellett, mint például a főtt krumpli. Ám annál azért sokkal ízletesebb, tehát érdemes rendszeresen fogyasztani.

Egyszerűen felhasználható

Érdekes, hogy amikor az Egyesült Államokban elkezdték gyakrabban fogyasztani  az avokádót, először úgy tekintettek rá, mintha egyfajta körte lenne. Az alakja ugyanis hasonlít rá, így főleg süteményekbe rakták. Később számos más ételhez is elkezdték használni. Nyersen megtisztítva és felvágva dúsíthatók vele a saláták.

Remek szendvicskrém is készíthető belőle, ha az avokádó húsát villával összetöri, ad hozzá némi citromlevet, sót, borsot és apróra vágott lila hagymát vagy fokhagymát, ízlés szerint. Innen pedig egy kis lépés a klasszikus mexikói guacamole: az avokádókrémhez adjon lime-ot, csilit, tabasco szószt, fokhagymát és apróra vágott paradicsomot. Jól keverje össze!

Detoxikál

Az avokádónak mindösszesen csak a 10 százaléka szénhidrát és annak jelentős része élelmi rost. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes lebontani, így lényegében csak áthalad a bélrendszeren. Közben pedig megköti a koleszterint és az epesavat, valamint méregtelenít és serkenti a vastagbél működését. Nemcsak magas rosttartalmának köszönhetően segít a méregtelenítésben, hanem a sok vitamin, ásványi anyag és egészséges zsír is hozzájárul ehhez a folyamathoz.

Speedfit


Forrás: www.dietaesfitnesz.hu

Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
és legjobb ajánlatainkról!

Iratkozz fel hírlevelünkre!


A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.