Mindannyian voltunk már így – izgatottan vágunk bele egy edzésbe, ambiciózus célokat tűzünk ki, és elképzeljük önmagunk egészségesebb, fittebb változatát. Mégis, ahogy telik az idő, sokan azon kapjuk magunkat, hogy olyan kifogásokat keresünk, amelyek akadályozzák a fitnesz fejlődésünket. Ezek a kifogások gyakran válnak buktatókká a céljaink eléréséhez vezető úton. Ebben a cikkben a leggyakoribb kifogások közül vizsgálunk meg néhányat, és azt, hogy hogyan lehet leküzdeni őket.

1. “Nincs időm”

Talán a legelterjedtebb kifogás, amiért nem edzünk rendszeresen, az időhiány. A zsúfolt munkarend, a családi kötelezettségek és a társadalmi elfoglaltságok mellett könnyű elhinni, hogy egyszerűen nem marad idő az edzőteremre. Az igazság azonban az, hogy lehet időt szakítani a fitneszre, ha prioritásként kezeljük. Fontoljuk meg a rövidebb, intenzívebb edzéseket, vagy építsük be a fizikai aktivitást a napi rutinba, például lift helyett lépcsőzzünk, vagy ebédszünetben sétáljunk egyet.

2. “Túl fáradt vagyok”

A fáradtság egy másik gyakori kifogás. Egy hosszú nap után csábító a kanapéra dőlni és tévézni ahelyett, hogy az edzőterembe mennénk. De itt a paradoxon: a rendszeres testmozgás valójában növelheti az energiaszintünket. Kezdjük egy könnyű edzéssel azokon a napokon, amikor fáradtak vagyunk, mivel ez biztosíthatja a fáradtság leküzdéséhez szükséges energiát. Ne feledjük, hogy a testmozgás endorfint szabadít fel, amely javítja a hangulatunkat és csökkenti a fáradtságérzetet.

3. “Majd holnap elkezdem”

A halogatás a konditermi fejlődés gyilkosa. Könnyű azt mondani magunknak, hogy majd holnap vagy jövő héten elkezdjük, de ezek a halogatások gyakran elhúzódó inaktivitáshoz vezetnek. A legjobb időpont a kezdésre most van. Tűzzünk ki reális célokat, készítsünk edzéstervet, és tegyük meg az első lépést még ma. A “tökéletes” pillanatra való várakozás gyakran a fejlődés elszalasztott lehetőségeit eredményezi.

4. “Túl öreg vagyok”

A kor csak egy szám, amikor a fitneszről van szó. Sokan a korukat kifogásként használják arra, hogy elkerüljék a testmozgást, azt gondolva, hogy már túl késő változtatni. Az igazság az, hogy bármilyen életkorban javíthatunk a fittségünkön és az általános egészségi állapotunkon. Konzultáljunk egy fitneszszakemberrel, hogy az igényeinkhez és képességeinkhez igazított edzéstervet állítsunk össze. Következetes erőfeszítéssel, életkortól függetlenül figyelemre méltó eredményeket érhetünk el.

5.  “Nem látok eredményeket”

Az azonnali eredmények hiánya elkeserítő lehet, ami ahhoz a kifogáshoz vezethet, hogy az edzés nem működik. Ne feledjük, hogy a fitnesz fejlődés időbe telik, és az eredmények nem biztos, hogy azonnal megmutatkoznak. Ahelyett, hogy kizárólag a fizikai változásokra koncentrálnánk, fordítsunk figyelmet az állóképesség, az erő és az általános közérzet javulására. Ezek a kis győzelmek ugyanolyan fontosak és gyakran motiválóbbak is.

Összefoglalva, döntő fontosságú, hogy felismerjük és legyőzzük ezeket a gyakori kifogásokat, amelyek akadályozzák a fejlődésünket. Azzal, hogy a fittséget prioritássá tesszük, alternatív módokat találunk arra, hogy aktívak maradjunk, valamint reális célokat tűzzünk ki, áttörhetjük ezeket az akadályokat, és elérhetjük önmagunk egészségesebb, fittebb változatát, amelyre eddig is törekedtünk. Ne hagyjuk, hogy a kifogások visszatartsanak a teljes potenciálunk elérésétől – tegyünk lépéseket, és haladjunk előre a fitnesz utunkon.

Szücs Péter – Személyi edző – Speedfit

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.