Meditáció és az edzés nem illenek össze? Ezzel nem érdemes egyet érteni. Ebben a cikkben a meditáció és az edzés körül zajló legfontosabb tényeket tárgyaljuk. Ezután teljesen más képet kapsz erről a témáról, és jobban ki tudod majd használni a megkapott tudást. A jóga esetében a meditáció az edzés után, és gyakran előtte is, mindig szerves része volt. Más sportokban is kezd! Miért? Mert van értelme!

Amikor valaki megvizsgálja az egészséges életmódot, általában az egészséges táplálkozás és a testmozgás kerül az első helyre. Ez teljesen normális! Gyakran elfelejtjük, hogy egy egészséges testben egy egészséges léleknek is helyet kell kapnia. Ezek együtt alkotják az egészséges embert.

A meditáció 5 fontos előnye

Az a hiányzó darabka, amely be tudja zárni ezt az űrt a testi és szellemi egészség között, a meditáció nevet viseli. Míg a sport a tested edzi, a meditáció az elmédet tréningezi. A rendszeres meditáció pozitív hatásainak listája hosszú. Tehát korlátozzuk magunkat azokra az előnyökre, amelyeket a meditáció az edzéshez hozzátesz.

1. A meditáció az edzés után visszacsökkenti a kortizol szintjét!

Ez egy gyakran elfelejtett tény: ha rendszeresen edzel, akkor a tested számára sokszor stresszt is jelenthet. A meditáció segít ezt kiegyensúlyozni. Amikor edzel, rengeteg kortizolt termelsz, ami a stresszhormon. Alacsony koncentrációban a kortizol hasznos lehet, javítja a hangulatot és kezdetben támogatja a zsírégetést. Azonban, ha túl sok kortizol hosszú ideig a testedben marad, az súlyos következményekkel járhat. Az immunrendszer szenvedhet, rossz a kedved lesz, és zsírt fog elraktározni, ez csak néhány a kevésbé súlyos következmények közül.

Azonban, ha az edzés után közvetlenül meditálsz, a kortizol szintje jelentősen és bizonyítottan csökken. Ezenkívül a stresszérzékenységed is megváltozik. Ha rendszeresen meditálsz, sokkal kevesebb stresszt tapasztalsz meg. Az eredmény az, hogy nehezebben leszel feszült és sokkal nyugodtabban reagálsz a stresszhelyzetekre. Tudományos tanulmányok bizonyítják a meditáció stresszcsökkentő hatását.

2. A meditáció segít a testednek az edzés utáni regenerálódásban!

Amikor a stresszszinted normális szinten van, a tested tud figyelni arra, ami igazán fontos az edzés után: a regenerálódásra. Itt a meditáció fájdalomcsökkentő hatása is szerepet játszik.

Az intenzív edzés gyakran fájdalmat okozhat. A meditáció azonban csökkenti a fájdalom érzékelését, és segíti a regenerálódást. Emellett a meditáció közben ellazítod az izmaidat, ami szintén előnyös. A meditáció segít gyorsabban és jobban aludni is. Növeli az alvás minőségét, így a tested gyorsabban és jobban tud regenerálódni alvás közben.

3. A meditáció segít abban, hogy edzés közben jobban koncentrálj, és megjegyezd, amit tanulsz!

A meditáció megváltoztatja az agyadat. Ne aggódj! Természetesen ezek a változások általában pozitívak! A szürkeállomány növekszik az agy olyan területein, amelyek a tanulásért és a memóriáért felelősek.

4. A meditáció erősíti az immunrendszert és felkészít a következő edzésre!

Egy erős immunrendszer az összes sportoló alapfeltétele. Az egészséges táplálkozás és a testmozgás kétségtelenül jó kezdet. A meditáció az edzés után kiválóan kiegészíti mindezt. A stressz csökkentése és a testi-szellemi pihenés javítása erősíti az immunrendszert. Nehéz edzések után az immunrendszerednek amúgy is sok munkája van.

5. A meditáció az edzés után növeli az önbizalmad

Mi lenne egy sportolóval önbizalom nélkül? A meditáció az edzés után is segíthet ezen a területen. A rendszeres meditáció általános kiegyensúlyozottságával segít, hogy jobban megbirkózz azokkal a helyzetekkel, amelyek félelmet keltnek benned. Megfogod tanulni, hogyan szabadulj meg a negatív gondolatoktól, és később pozitívan látod a dolgokat. A kihívások már nem stressztényezők számodra, hanem fejlődési lehetőségek. Emellett a meditáció segít jobban megismerni önmagad. Ezáltal elfogadod magad olyannak, amilyen vagy, erősebb leszel, és nő az önbizalmad a saját képességeid iránt.

Melyik meditációs technikát válasszam?

Most, hogy tisztáztuk a meditáció edzés utáni előnyeit, valószínűleg azt kérdezed magadtól, melyik meditációs technika a legjobb. Erre a kérdésre egyszerű válaszolni. A meditációs mód, amelyikben legkényelmesebben érzed magad, a legjobb eredményeket fogja hozni. Ez azt jelenti, hogy bármilyen meditációs mód hatékony, jól fog rád hatni és támogatni fogja az edzésedet. Próbálkozz egy kicsit, és nézd meg, melyik a kedvenced. Összefoglalva: a meditáció az edzés után kiváló dolog! Nemcsak csökkenti a stressz szintedet és segít testednek gyorsabban regenerálódni, hanem segít koncentrálni és fejleszti a memóriádat. Erősíti az immunrendszert és növeli az önbizalmat. Meggyőzött? Akkor mindenképp próbáld ki, és élvezd az előnyeit!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!


    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!


      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.