Lehet, hogy te is úgy gondolod, hogy nincs szükséged olyan nagy izmokra, mint Arnoldnak, ezért nincs is értelme súlyokat emelgetned. Jó, ha tudod, ez ennél sokkal bonyolultabb.

A súlyok emelése és az izomerő fejlesztése nem csak ahhoz szükséges, hogy olyan tested legyen, mint Adonisznak, hanem ahhoz is, hogy hosszú időn keresztül minőségi életet élhess.

A legújabb kutatások szerint az alacsony izomerő növelheti a szív- és érrendszeri betegségek, az anyagcsere-betegségek, a rák, és a fizikai fogyatékosságok kialakulásának esélyét. Ami azonban a legfontosabb, hogy növelheti a korai halálozás kockázatát.

Egy tanulmány szerint, a magasabb szorítóerő jobb általános egészségi állapottal társul, míg az alacsonyabb esetén megnövekedett halálozási kockázattal, szív- és érrendszeri betegségekkel, különböző légzőszervi betegségekkel és különféle rákos megbetegedésekkel volt összefüggésben.

Amikor az emberek a szív- és érrendszeri betegségek kockázatára gondolnak, gyakran azt hiszik, hogy különféle kardió tevékenységekkel, mint a biciklizés, futópadozás vagy az evezés segítségével könnyedén megelőzhetik ezt. Fontos tudnod, ez nem ilyen egyszerű.

A kutatások szerint szorítóerő szorosabban kapcsolódik a szívbetegségekhez, mint a vérnyomás vagy a fizikai aktivitás, ezért érdemes több időt szánni a súlyzós edzésre.

Az alacsony szorítóerő szintje növelheti a kardiometabolikus betegségek és a fizikai fogyatékosság kockázatát. Ez a kutatás tovább hangsúlyozza, mennyire fontos, hogy az egészségügyi szakemberek a szorítóerőt is értékeljék pácienseiknél, mielőtt más, potenciálisan károsabb kockázati tényezők megjelennének.

Az, hogy a kéz szorítóereje a rutinvizsgálat szerves részét képezné, lehetővé tenné a korai beavatkozásokat, ami hosszabb élettartamot és nagyobb függetlenséget eredményezhet az egyének számára.

Miért a szorítóerő?

Észrevehetted, hogy a fentebb említett tanulmányok valóban csak a szorítóerőről beszélnek. Ez nem jelenti azt, hogy egész nap a kanapén ülve csak a szorítóerődet fejlesztve örökké élhetsz. A szorítóerő csupán egy jó fokmérője az egész test izomerősségének. Tudatosan gondoskodnod kell arról, hogy egy jól összeállított súlyzós edzéstervet végezz, amely javítja az egész tested erejét.

Ezek a tanulmányok nem tudják egyértelműen bizonyítani az izomerő és az általános egészség közötti kapcsolatot, azonban rávilágítanak az egészség korábban figyelmen kívül hagyott aspektusaira és az izomerő lehetséges összefüggéseire. Ha már rendszeresen végzel súlyzós edzést – nagyszerű! Ha nem, akkor talán itt az ideje elkezdeni! A súlyzós edzés elkezdése könnyebb, mint gondolnád.

Néhány heti súlyemelésért cserébe hosszabb, boldogabb és egészségesebb életet élhetsz!

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.