Tudtad, hogy az izom a legnagyobb endokrin szerv a testben és szabályozza az anyagcserét?

Tudtad, hogy az izomzat edzése és építése csökkenti a szisztémás gyulladást? Fontossága a hosszú élet, egészség és betegségek megelőzésében nagyon gyakran alábecsült.

Az izmok nem csupán szerkezeti felépítést és dinamikus mozgást tesznek lehetővé, hanem kulcs szerepet játszanak a fiziológiás anyagcsere infrastruktúrában.

Az izom a test legfontosabb szerve és szükség van rá, hogy optimális tömegét megőrizzük. Csak úgy, mint a szív, létfontosságú a fiatalsághoz és a hosszú egészséges élethez. Az izomzatunk a legnagyobb szerv a testünkben, amely felelős a zsírbontásért a glükóz anyagcseréjéért és a méregtelenítésért. Központi szerepet játszik a teljes test fehérje anyagcseréjében.

Elsődleges tárolóként szolgál az aminosavaknak, amik lehetővé teszik a fehérjeszintézist az élethez szükséges szervekben és szövetekben. Segíti a máj anyagcseréjét is. A megváltozott izomanyagcsere fontos szerepet játszik számos betegség kialakulásában.

A fentiek ellenére, az izomtömeg mérete és megőrzése, az erő és az anyagcsere funkciók nagyon ritkán, ha egyáltalán, kerülnek megfontolás alá amikor egy beteget valamilyen kezelésre, diétára vagy gyógyszerek használatára utasítanak.

Az izomrendszer vitathatóan a legfontosabb rendszer, amivel rendelkezünk, mert szorosan összekapcsolódik a most végbemenő egészségügyi krízishelyzet ellen vívott küzdelemmel és a kivételes egészség és teljesítmény elérésével. Az izomzat egészségét a táplálkozás az életmód és természetesen az edzés oldaláról kell megközelíteni. Mindannyian tudjuk, hogy ahogy öregszünk, folyamatosan veszítünk izomtömegünkből. Ez azért történik, mert amíg fiatalok vagyunk az izomzatunkat a hormonok stimulálják (növekedési hormon, tesztoszteron, inzulin). Azonban, ahogy életkorunk növekszik egyre kevesebb anabolikus hormont termelünk és egyre jobban kell hagyatkoznunk az edzésre és a táplálkozásra, hogy az izomzatunkat olyan ingerek érjék, amivel fent tudjuk tartani azt.

Amikor a táplálkozás témakörét vesszük elő, akkor az úgynevezett izomfehérje szintézist szeretnénk aktiválni helyes minőségű és mennyiségű fehérje elfogyasztásával minden étkezésnél a nap folyamán. Minimálisan, a kutatások szerint, legalább 30 gramm fehérje elfogyasztása napi három alkalommal már elegendő stimuláció az izomban a fehérjeszintézisre. Ez fog izomtömeg növekedéshez vezetni, ami végül egy egészségesebb izom-zsír arányt eredményez, garantálva nekünk az ideális testkompozíciót.

Úgy megcélozni az elhízást, mint a „túl sok zsír” problémája és nem úgy nézni, mint a „túl kevés izom” problémája egy csapda és elhalasztott lehetőség. Fogyhatsz zsírból, nem megcélozva az izomzatot és így nem látva azt a kiegyensúlyozott külsőt, amit akarsz. Azonban ez nem csak a külsőről vagy az esztétikáról szól, ez csak egy velejáró. Ez arról szól, hogy megcélozzuk a kiegyenlítetlenül működő dolgokat a testben, mint például a hormonok a vércukor és más problémákat, amelyek valóban képesek pusztítani és betegségeket okozni.

Rendszeres fizikai aktivitás aktiválja az izomzatot, noha sok ember végez gyakorlatokat melyek mozgás alapúak, nem sok ember edz úgy ahogy kellene. Az edzés magában foglal egy megtervezett, végrehajtott programot előrehaladással. Az edzés és az izomaktiváció nem csupán testépítést jelent, közben hatékonyan dolgoztatod a tested más részeit is. Például, az olyan gyakorlatok, amelyek nagy izomcsoportokat mozgatnak át pozitívan hatnak az agyra is.

Amikor optimális edzésről beszélünk az ellenállásos edzést javaslom, az izom stimuláció miatt. Ezen kívül jót tesz a közérzetnek és az önbizalomnak. Néhány példa a legnagyszerűbb gyakorlatokra, amelyek nagyon nehezek és összetettek: guggolás, felhúzás, húzódzkodás, amelyek alapgyakorlatai egy jól összerakott programnak.

Gallai Dávid – Személyi Edző

davidg1@windowslive.com

Forrás: https://www.thefitroom.be/2018/09/06/muscle-is-the-organ-of-longevity/

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.