Az internet tele van olyan tippekkel, amelyek állítólag gyorsabban megszűntetik a megfázást. Nem mindegyik segít. Bemutatjuk az öt legnagyobb tévhitet a megfázásról. Amikor folyik az orrod, kapar a torkod és fáj a fejed, gyorsan szeretnél meggyógyulni ezért, mindenféle gyógymódhoz folyamodsz, de óvatosságra intünk..

Miért fázunk meg?

Miért fáznak meg az emberek, különösen ősszel vagy télen? Alapvetően a megfázásnak semmi köze a hőmérséklethez vagy az évszakhoz. Az emberek akkor betegszenek meg, ha cseppfertőzés útján megfázásos vírusokkal fertőződnek meg.

Az immunrendszer 37 fokos testhőmérsékleten működik a legjobban. Ha kint hideg van, a szervezet megpróbálja magát melegen tartani. A test felszínén lévő erek ilyenkor kevesebb vérrel látják el a testet. Ez megkönnyítheti a megfázásos vírusok bejutását a szervezetbe.

Meddig tart a megfázás?

Egy közismert mondás szerint: három napra jön, és három nap után elmúlik. Ez általában teljesen igaz. Fontos tudni, hogy a megfázást általában nem lehet megállítani, de a megfelelő trükkökkel legalább a tünetek enyhíthetők. Fontos, hogy ne kövessünk el tipikus megfázásos hibákat.

1. Ne fújd ki az orrodat állandóan

Még ha folyik is az orrod, az erőteljes orrfújás hosszú távon nem jó ötlet, mert nemcsak az orrból nyomja ki a váladékot, hanem az orrmelléküregekbe vagy a középfülbe is. Itt felhalmozódhat, ez pedig fájdalmas arcüreggyulladáshoz vagy középfülgyulladáshoz vezethet.

Még ha ez nem is étvágygerjesztő, a szippogás  általában az egészségesebb megoldás. A lenyelt váladék ártalmatlanná válik, és a gyomorban lebomlik.

2. Legyél óvatos az orrspray-vel

Ha eldugult az orrod, az orrspray-nek dekongesztáló hatása van, és segít a könnyebb légzésben. Van néhány buktató, amivel tisztában kell lenned a spray használatakor, hogy az megfelelően működjön.

A spray-t jobb kézzel kell használni és a bal orrlyukba kell fújni, illetve fordítva, bal kézzel a jobb orrlyukba. A másik orrlyukat be kell fogni, miközben az érintett oldalon alkalmazod az orrsprayt. Arra is ügyelni kell, hogy ne használjuk túl sokáig. Az orr ugyanis gyorsan hozzászokik a dekongesztáló hatáshoz, és könnyen függővé válhatsz. Ez krónikus náthához vezethet.

3. Ne nyomd el a tüsszögést

Lehet, hogy az irodában vagy a vonaton kellemetlennek tűnik, de a tüsszentést amúgy sem szabad elnyomni. A szervezet tüsszentéssel próbál megszabadulni az idegen testtől.

Ha nem tüsszentesz, ezek a szervezetedben maradnak. Ráadásul a tüsszentés elfojtása túlzott nyomást okoz a fülben, ami ritka esetekben veszélyes is lehet a dobhártyára vagy akár a mellkasra is.

4. Ne bújj el a hálószobában 

Ha semmit sem szeretnél jobban, mint bebújni a takaró alá, akkor is ki kell néha-néha másznod az ágyból. Egy rövid séta – melegen felöltözve és nem túl megerőltető módon – csodákra képes a megfázás ellen.

A friss levegő és a mozgás serkenti a keringést és elősegíti a véráramlást. Ez segít az immunrendszernek, hogy hatékonyabban küzdjön a megfázás tüneteivel.

5. Soha ne sportolj betegen!

Ha beteg vagy, ne sportolj – még akkor sem, ha csak megfáztál. A könnyű testmozgás jót tesz a szervezetnek, minden más megterheli az immunrendszert.

A sport további megterhelést jelent a legyengült állapotban. Ez azt jelenti, hogy a megfázás leküzdéséhez szükséges energia feleslegesen pazarolódik el. Még az is előfordulhat, hogy a sportolás közbeni megerőltetés szívizomgyulladáshoz vezethet.

Loading...
Loading...

Íratkozz fel hírlevelünkre

Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről és legjobb ajánlatainkról!
    Értesülj elsők között legfrissebb híreinkről
    és legjobb ajánlatainkról!

    Iratkozz fel hírlevelünkre!      A jövőben bármikor leiratkozhatsz hírlevelünkről, ha rákattintasz a leiratkozás linkre a tőlünk kapott e-mailekben, vagy lépj kapcsolatba velünk a info@speed-fit.hu címen.